Bůčkové recepty
Pikantní bůček v alobalu (doba přípravy: cca 1 hodina 30 minut)
Ingredience:
1 kg bůčku,
12 stroužků česneku,
5 bobkových listů,
5 kuliček pepře,
1 kávová lžička (KL) soli
-----------
15 stroužků česneku,
1 KL sladké papriky,
1 KL kari,
1 KL grilovacího koření,
1 KL soli,
1 KL pepře,
1 KL chilli,
2 KL oleje,
2 KL worčestru,
2 KL sojové omáčky
1 kg bůčku,
12 stroužků česneku,
5 bobkových listů,
5 kuliček pepře,
1 kávová lžička (KL) soli
-----------
15 stroužků česneku,
1 KL sladké papriky,
1 KL kari,
1 KL grilovacího koření,
1 KL soli,
1 KL pepře,
1 KL chilli,
2 KL oleje,
2 KL worčestru,
2 KL sojové omáčky
Příprava:
Bůček vaříme 1 hodinu s kořením v horní části ingrediencí. Necháme pořádně vychladnout. Z ostatních surovin uděláme hutnou kaši, kterou vetřeme do vařeného bůčku. Pevně zabalíme do alobalu a necháme v chladu uležet 4-6 dní.
Bůček vaříme 1 hodinu s kořením v horní části ingrediencí. Necháme pořádně vychladnout. Z ostatních surovin uděláme hutnou kaši, kterou vetřeme do vařeného bůčku. Pevně zabalíme do alobalu a necháme v chladu uležet 4-6 dní.
Bůčková kniha (recept pro 4 osoby)
Ingredience:
Balíček vyššího libovějšího bůčku asi 15 cm širokého,
sůl, pepř, případně chilli koření,
najemno rozsekaný česnek ze 2 stroužků,
2 cibule,
režná nit,
1-2 dl horké vody.
Balíček vyššího libovějšího bůčku asi 15 cm širokého,
sůl, pepř, případně chilli koření,
najemno rozsekaný česnek ze 2 stroužků,
2 cibule,
režná nit,
1-2 dl horké vody.
Příprava:
Bůček nařežeme podélně (po kosti) asi na 1/2 až 3/4 cm silné listy. Takto vzniklou knihu pečlivě popíšeme. Každý řez prosolíme menší špetičkou soli, stejné tak špetičkou pepře a zasypeme rozsekaným česnekem (ne třeným) a dle chuti přes jeden list můžeme přidat na špičku nože čili koření. Pevně ovážeme režnou nití, vložíme do předehřáté remosky nebo pekáčku, obložíme nahrubo pokrájenými cibulemi. Podlijeme horkou vodou a pečeme dozlatova asi 1,5-2 hodiny. V případě potřeby podléváme menším množstvím další vřelé vody. Upečenou knihu krájíme příčně (přes kosti).
Bůček nařežeme podélně (po kosti) asi na 1/2 až 3/4 cm silné listy. Takto vzniklou knihu pečlivě popíšeme. Každý řez prosolíme menší špetičkou soli, stejné tak špetičkou pepře a zasypeme rozsekaným česnekem (ne třeným) a dle chuti přes jeden list můžeme přidat na špičku nože čili koření. Pevně ovážeme režnou nití, vložíme do předehřáté remosky nebo pekáčku, obložíme nahrubo pokrájenými cibulemi. Podlijeme horkou vodou a pečeme dozlatova asi 1,5-2 hodiny. V případě potřeby podléváme menším množstvím další vřelé vody. Upečenou knihu krájíme příčně (přes kosti).
Řízek z bůčku (doba přípravy je cca 1 hod.)
Ingredience:
1 kg vep.bůčku
1,5 dcl mléka
sůl
1 kg vep.bůčku
1,5 dcl mléka
sůl
Příprava:
Prorostlý bůček zbavený kostí a kůže pomeleme, osolíme, mléko ohřejeme a těsně před varem nalejeme do pomletého bůčku a ihned promícháme, poté vytvoříme vetší šišku a dáme zchladit do lednice. Z chlazené šišky nařežeme plátky a obalíme v klasickém trojobalu. Smažíme na tuku.
Prorostlý bůček zbavený kostí a kůže pomeleme, osolíme, mléko ohřejeme a těsně před varem nalejeme do pomletého bůčku a ihned promícháme, poté vytvoříme vetší šišku a dáme zchladit do lednice. Z chlazené šišky nařežeme plátky a obalíme v klasickém trojobalu. Smažíme na tuku.
Studený bůček v kořeněné kašičce
Ingredience:
1000 g bůčku,
sůl,
12 stroužků česneku,
10 kuliček pepře,
5 bobkových listů.
Na kašičku:
15 rozmačkaných stroužků česneku,
kari koření,
sůl,
mletá sladká paprika,
grilovací koření,
worchesterová omáčka,
tabasco (nemusí být, jinak pozor - je velmi ostré) - vše spolu zamíchat, bude mít barvu zhruba jako na obrázku.
1000 g bůčku,
sůl,
12 stroužků česneku,
10 kuliček pepře,
5 bobkových listů.
Na kašičku:
15 rozmačkaných stroužků česneku,
kari koření,
sůl,
mletá sladká paprika,
grilovací koření,
worchesterová omáčka,
tabasco (nemusí být, jinak pozor - je velmi ostré) - vše spolu zamíchat, bude mít barvu zhruba jako na obrázku.
Příprava:
Bůček v užších kusech dáme do hrnce s vodou, přidáme sůl, rozkrojené stroužky česneku, kuličky pepře a bobkové listy. Vaříme do doby, až je maso měkké - zhruba 45 minut. Ještě teplý bůček vykostíme.
Bůček v užších kusech dáme do hrnce s vodou, přidáme sůl, rozkrojené stroužky česneku, kuličky pepře a bobkové listy. Vaříme do doby, až je maso měkké - zhruba 45 minut. Ještě teplý bůček vykostíme.
Všechny potřeby na kašičku uvedené výše spolu řádně promícháme. V kašičce důkladně ze všech stran namočíme maso a vždy trochu přimáčkneme. Hned zabalíme pevně do alobalu a necháme vychladnout. Teprve zcela chladný obalený bůček dáme i s alobalem do ledničky (ne do mrazáku!) alespoň na tři-čtyři dny vychladit. Pokud chceme, aby nám vydržel k určitému termínu, zásadně neochutnáváme - už by nevydržel.
Hamačka (recept je určen pro 4 osoby)
Ingredience:
2 buřty,
15 dkg paprikovaného bůčku,
2 housky,
1/8 l mléka,
3 vejce,
špetička soli, špetka pepře, podle chuti pažitka a petrželová nať,
30 g másla,
2 hrsti strouhanky.
2 buřty,
15 dkg paprikovaného bůčku,
2 housky,
1/8 l mléka,
3 vejce,
špetička soli, špetka pepře, podle chuti pažitka a petrželová nať,
30 g másla,
2 hrsti strouhanky.
Příprava:
Buřty a bůček nasekáme nadrobno, dáme do mísy, přidáme na kostičky nakrájené a mlékem zvlhčené housky, vejce ušlehaná do pěny (nejlépe mixérem), sůl, pepř, jemně nasekanou petrželovou nať a pažitku a vše řádně promícháme. Kastrůlek (misku z varného skla, remosku) vytřeme silně máslem, vysypeme strouhankou, naplníme směskou, povrch zastříkáme mlékem a pečeme v troubě (remosce) zvolna 40 minut. Je vynikající teplé i studené. Doporučená příloha: veka, hlávkový nebo okurkový salát.
Buřty a bůček nasekáme nadrobno, dáme do mísy, přidáme na kostičky nakrájené a mlékem zvlhčené housky, vejce ušlehaná do pěny (nejlépe mixérem), sůl, pepř, jemně nasekanou petrželovou nať a pažitku a vše řádně promícháme. Kastrůlek (misku z varného skla, remosku) vytřeme silně máslem, vysypeme strouhankou, naplníme směskou, povrch zastříkáme mlékem a pečeme v troubě (remosce) zvolna 40 minut. Je vynikající teplé i studené. Doporučená příloha: veka, hlávkový nebo okurkový salát.
Andělské kuličky (recept je určen pro 2 osoby)
Ingredience:
250 g měkkého libového bůčku, ramínka čí plecka,
2 střední vařeně studené oloupané a nastrouhané (nebo vidličkou rozmačkané) brambory,
1 vejce,
2 lžičky zázvoru,
2 lžičky mletého kmínu,
2 lžičky glutasolu nebo vegety,
špetka soli,
malá špetička kypřícího prášku do pečiva,
asi 0,5-1 dl vody (uvidíme, kolik si maso vezme),
tuk na smažení,
2 až 4 rozmačkané střední stroužky česneku,
1 špetička suchých rozdrcených feferónů (či chilli)
250 g měkkého libového bůčku, ramínka čí plecka,
2 střední vařeně studené oloupané a nastrouhané (nebo vidličkou rozmačkané) brambory,
1 vejce,
2 lžičky zázvoru,
2 lžičky mletého kmínu,
2 lžičky glutasolu nebo vegety,
špetka soli,
malá špetička kypřícího prášku do pečiva,
asi 0,5-1 dl vody (uvidíme, kolik si maso vezme),
tuk na smažení,
2 až 4 rozmačkané střední stroužky česneku,
1 špetička suchých rozdrcených feferónů (či chilli)
Příprava:
Do mletého masa vmícháme po částech studenou vodu a vejce rozšlehané v hrníčku vidličkou. Přidáme všechno jmenované koření, brambory a nakonec kypřící prášek. Vše řádně, nejlépe rukama, promísíme. Z takto připravené směsi tvoříme v dlaních stejně velké kuličky, v průměru asi 3-3,5 cm a smažíme je v rozpáleném tuku po všech stranách dozlatova (oproti karbanátkům s nimi raději častěji pohybujeme).
Do mletého masa vmícháme po částech studenou vodu a vejce rozšlehané v hrníčku vidličkou. Přidáme všechno jmenované koření, brambory a nakonec kypřící prášek. Vše řádně, nejlépe rukama, promísíme. Z takto připravené směsi tvoříme v dlaních stejně velké kuličky, v průměru asi 3-3,5 cm a smažíme je v rozpáleném tuku po všech stranách dozlatova (oproti karbanátkům s nimi raději častěji pohybujeme).