Zvěřina
Jelení guláš
Jelení guláš je jedním ze speciálnějších gulášů, na který budeme potřebovat více ingrediencí. Jinak platí, že u zvěřiny dosti záleží na mase.
Na pánvi na rozehřátém oleji krátce osmaheme cibuli. Přidáme maso a několik minut restujeme. Zrůžovělé maso posypeme paprikou, přidáme marmeládu, utřený česnek, sůl, pepř a kmín a lehce podlijeme vodou. Potom vše dusíme pod pokličkou, dokud se voda nevydusí. Následně přidáme mouku a zalijeme vínem. Krátce smažíme a nakonec přidáme rajčatový protlak. Dusíme doměkka. Pro správné spojení chutí necháme jelení guláš deset minut dojít. Nejběžnější příloha je houskový knedlík.
Kančí guláš
Gulášek z pořádného divočáka je ozdobou každé hostiny. U zvěřiny vždy záleží na úpravě masa, aby bylo pěkně měkké.
Nejdříve osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli na másle. Potom na ni přiložíme na proužky nebo na malé kousky nakrájenou slaninu a na kostky nakrájené kančí maso. Vše podle chuti okořeníme solí, pepřem a drceným kmínem. Zalijeme rumem a vínem a dusíme, dokud maso nezměkne. Jakmile se nám voda vyvaří, podléváme vývarem z masoxu. Nakonec zahustíme jíškou a provaříme. Guláš můžeme nechat pod pokličkou dojít. Nejvhodnější přílohou je bramborový knedlík.
Dančí guláš
Dobře udělaná zvěřina je výsostná pochoutka. Jedním z nejjednoduších receptů je dančí guláš jako variace na běžné guláše. Jak na to?
Na rozehřátém oleji v hrnci osmahneme cibulku dozlatova. Přidáme kousky dančího masa, které 3 – 4 minuty smažíme. Potom zalijeme vodou a okořeníme gulášovým a grilovacím kořením, paprikou, solí a pepřem. Takto vaříme, než maso změkne, ale musíme si dát pozor, aby se maso nerozvařilo. Vždy platí, když je maso čerstvější, tím menší dobu potřebuje ke změknutí. Mezitím v hrníčku rozmícháme dvě lžíce mouky s vodou a touto směsí guláš zahustíme, přičemž hrníček do hrnce vléváme postupně a za stálého míchání, aby v guláši nebyly hrudky.
Tento guláš je trochu speciální, a tak, když se nám vše podaří, si můžeme skvěle pochutnat. Běžná příloha je houskový knedlík, ale univerzální je i pečivo.
Zvěřinový guláš
Na zvěřinový guláš nejprve očistíme maso, omyjeme ve vodě, nakrájíme na větší kousky a osolíme. Do hrnce dáme na kostičky nakrájenou slaninu, rozškvaříme ji a přidáme nadrobno nakrájenou cibulku, kterou osmažíme. Přidáme maso, které ze všech stran opečeme. Zaprášíme ho paprikou, přidáme ostatní koření, lžičku octa, utřený česnek a za občasného podlévání dusíme tak dlouho, než je maso měkké. Šťávu necháme vysmahnout a zaprášíme ji hladkou moukou, osmahneme a zalijeme vývarem. Přidáme bílé víno, kečup a ještě krátce povaříme. Hotový guláš podle potřeby dosolíme a na talíři posypeme nadrobno nakrájenou pažitkou.
Jako příloha je vhodný chléb nebo brambory.
Recept Srnčí špíz
Maso dobře omyjeme, odblaníme a nakrájíme na špalíčky asi 2×2 centimetry. Dáme je do misky, posypeme roztlučeným jalovcem, přidáme nadrobno nakrájenou cibulku, opepříme, lehce pokapeme octem a zamícháme. Misku zakryjeme a maso necháme v lednici přes noc marinovat. Před pečením maso osolíme, napícháme na jehlu, proložíme čerstvou paprikou a 20 minut grilujeme. Na talíři maso zdobíme na kostičky nakrájenou rozškvařenou slaninou. Jako příloha jsou vhodné americké brambory nebo hranolky.
Pečené jehněčí plecko
Maso očistíme a umyjeme. Česnek oloupeme a nakrájíme na proužky. Maso propícháme a do otvorů dáme proužky česneku. Dobře ho osolíme, dáme na pekáč a pečeme tak dlouho, dokud se neutvoří zlatavá kůrčička. Mezitím nakrájíme na malé kostičky cibuli a na malé kousky omytá rajčata. Asi po půl hodině pečení maso obrátíme a dáme pod něj na pekáč cibuli a rajčata. Poprášíme ho rozmarýnem, tymiánem a podlijeme vínem a trochou vody. Pečeme tak dlouho, než je maso měkké a ještě asi 2x ho podlijeme vínem a vodou. Vypečenou šťávu přecedíme, povaříme a dochutíme solí. Jako příloha jsou vhodné vařené brambory.
Bažant na slanině
Bažanta vykucháme a dobře ho omyjeme, prsíčka a stehýnka prošpikujeme a osolíme. Ve skleněné ohnivzdorné míse zpěníme na másle na kolečka nakrájenou cibuli, na ni položíme připravené maso, okořeníme a za stálého podlévání upečeme v troubě doměkka. Ke konci pečení necháme mísu bez pokličky, aby maso dostalo narůžovělou barvu. Měkké maso vyjmeme, rozdělíme na porce a podléváme šťávou, do které jsme ke konci pečení přidali jednu malou lžičku hotové světlé jíšky. Jako příloha jsou vhodné vařené brambory.
Bažant s drůbežími játry
Bažanta nejprve dobře omyjeme. Prošpikujeme ho poloviční dávkou slaniny a osolíme. Do ohnivzdorné mísy dáme sádlo, na kterém opečeme pokrájenou slaninu a nadrobno nakrájenou cibulku, koření, zlehka osmažíme a vložíme připravené maso a omytá a odblaněná drůbeží játra. Ze všech stran opékáme a játra po chvilce vyjmeme, bažanta zalijeme vodou a upečeme v troubě doměkka. Maso naporcujeme na čtvrtky, ozdobíme drůbežími játry a podléváme šťávou, do které jsme před koncem pečení přidali jednu malou lžičku hotové světlé jíšky. Jako příloha jsou vhodné vařené brambory.
Zaječí guláš
Zaječí maso vykostíme, odblaníme, omyjeme a nakrájíme na větší kostičky. Vložíme ho do hrnce a zalijeme smetanou. Takto připraveného zajíce necháme přes noc v chladu uležet. Slaninu si nakrájíme na kostičky. Kořenovou zeleninu očistíme a také nakrájíme. Na pánvi si rozpálíme trochu oleje a na něm slaninu spolu se zeleninou orestujeme. Poté přilijeme vývar, přidáme koření (bobkový list, jalovec a celý pepř) a vše vaříme na mírném ohni. Vlažné přecedíme. Cibulku si nakrájíme na jemno a na pánvi do zlatova osmahneme. Zaprášíme mletou paprikou, přidáme rajčatový protlak a maso marinované ve smetaně. Na závěr přilijeme vývar ze slaniny, zeleniny a koření. Osolíme, opepříme a pod pokličkou vše dusíme, dokud není maso měkké. Podle potřeby doléváme vodou. Když je zaječí maso měkké, zjemníme omáčku smetanou a přidáme čerstvou papriku nakrájenou na nudličky. Ještě chvilku dusíme a podle potřeby omáčku dochutíme solí. Zaječí smetanový guláš podáváme s bramborovým knedlíkem a sklenkou dobrého červeného vína. Pro milovníky kynutých knedlíků lze doporučit i houskový knedlík nebo knedlík Moravský.
Kančí kýta s česnekem
Maso řádně omyjeme a odblaníme. Kančí kýtu hustě prošpikujeme na špalíčky nakrájenou uzenou slaninou a na plátky česneku. Takto připravené maso osolíme a opepříme. Zbytek slaniny si necháme na později. Slaninu, která nám zbyla, rozškvaříme na pánvi a zprudka na ní orestujeme připravené maso z obou stran, aby se zatáhlo a zachovalo v sobě všechny vůně. Opečenou kýtu přendáme do pekáčku, podlijeme vývarem a octem. Vše přikryjeme a ve vyhřáté troubě pečeme, dokud není maso úplně měkké. Po té odkryjeme a odléváme sladkou smetanou. Upečenou kýtu často otáčíme a v troubě necháme tak dlouho, dokud nezčervená a nevytvoří se na ní kůrka. Hotovou kýtu naporcujeme na plátky a na talíři přelijeme smetanovou šťávou. Kančí maso nejlépe chutná s bramborovým knedlíkem.
Kančí guláš
Gulášek z pořádného divočáka je ozdobou každé hostiny. U zvěřiny vždy záleží na úpravě masa, aby bylo pěkně měkké.
Nejdříve osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli na másle. Potom na ni přiložíme na proužky nebo na malé kousky nakrájenou slaninu a na kostky nakrájené kančí maso. Vše podle chuti okořeníme solí, pepřem a drceným kmínem. Zalijeme rumem a vínem a dusíme, dokud maso nezměkne. Jakmile se nám voda vyvaří, podléváme vývarem z masoxu. Nakonec zahustíme jíškou a provaříme. Guláš můžeme nechat pod pokličkou dojít. Nejvhodnější přílohou je bramborový knedlík.
Jelení guláš
Jelení guláš je jedním ze speciálnějších gulášů, na který budeme potřebovat více ingrediencí. Jinak platí, že u zvěřiny dosti záleží na mase.
Na pánvi na rozehřátém oleji krátce osmaheme cibuli. Přidáme maso a několik minut restujeme. Zrůžovělé maso posypeme paprikou, přidáme marmeládu, utřený česnek, sůl, pepř a kmín a lehce podlijeme vodou. Potom vše dusíme pod pokličkou, dokud se voda nevydusí. Následně přidáme mouku a zalijeme vínem. Krátce smažíme a nakonec přidáme rajčatový protlak. Dusíme doměkka. Pro správné spojení chutí necháme jelení guláš deset minut dojít. Nejběžnější příloha je houskový knedlík.
Dančí guláš
Dobře udělaná zvěřina je výsostná pochoutka. Jedním z nejjednoduších receptů je dančí guláš jako variace na běžné guláše. Jak na to?
Na rozehřátém oleji v hrnci osmahneme cibulku dozlatova. Přidáme kousky dančího masa, které 3 – 4 minuty smažíme. Potom zalijeme vodou a okořeníme gulášovým a grilovacím kořením, paprikou, solí a pepřem. Takto vaříme, než maso změkne, ale musíme si dát pozor, aby se maso nerozvařilo. Vždy platí, když je maso čerstvější, tím menší dobu potřebuje ke změknutí. Mezitím v hrníčku rozmícháme dvě lžíce mouky s vodou a touto směsí guláš zahustíme, přičemž hrníček do hrnce vléváme postupně a za stálého míchání, aby v guláši nebyly hrudky.
Tento guláš je trochu speciální, a tak, když se nám vše podaří, si můžeme skvěle pochutnat. Běžná příloha je houskový knedlík, ale univerzální je i pečivo.
Zvěřinový guláš
Na zvěřinový guláš nejprve očistíme maso, omyjeme ve vodě, nakrájíme na větší kousky a osolíme. Do hrnce dáme na kostičky nakrájenou slaninu, rozškvaříme ji a přidáme nadrobno nakrájenou cibulku, kterou osmažíme. Přidáme maso, které ze všech stran opečeme. Zaprášíme ho paprikou, přidáme ostatní koření, lžičku octa, utřený česnek a za občasného podlévání dusíme tak dlouho, než je maso měkké. Šťávu necháme vysmahnout a zaprášíme ji hladkou moukou, osmahneme a zalijeme vývarem. Přidáme bílé víno, kečup a ještě krátce povaříme. Hotový guláš podle potřeby dosolíme a na talíři posypeme nadrobno nakrájenou pažitkou.
Jako příloha je vhodný chléb nebo brambory.
Srnčí špíz
Maso dobře omyjeme, odblaníme a nakrájíme na špalíčky asi 2×2 centimetry. Dáme je do misky, posypeme roztlučeným jalovcem, přidáme nadrobno nakrájenou cibulku, opepříme, lehce pokapeme octem a zamícháme. Misku zakryjeme a maso necháme v lednici přes noc marinovat. Před pečením maso osolíme, napícháme na jehlu, proložíme čerstvou paprikou a 20 minut grilujeme. Na talíři maso zdobíme na kostičky nakrájenou rozškvařenou slaninou. Jako příloha jsou vhodné americké brambory nebo hranolky.
Pečené jehněčí plecko
Maso očistíme a umyjeme. Česnek oloupeme a nakrájíme na proužky. Maso propícháme a do otvorů dáme proužky česneku. Dobře ho osolíme, dáme na pekáč a pečeme tak dlouho, dokud se neutvoří zlatavá kůrčička. Mezitím nakrájíme na malé kostičky cibuli a na malé kousky omytá rajčata. Asi po půl hodině pečení maso obrátíme a dáme pod něj na pekáč cibuli a rajčata. Poprášíme ho rozmarýnem, tymiánem a podlijeme vínem a trochou vody. Pečeme tak dlouho, než je maso měkké a ještě asi 2x ho podlijeme vínem a vodou. Vypečenou šťávu přecedíme, povaříme a dochutíme solí. Jako příloha jsou vhodné vařené brambory.
Bažant na slanině
Bažanta vykucháme a dobře ho omyjeme, prsíčka a stehýnka prošpikujeme a osolíme. Ve skleněné ohnivzdorné míse zpěníme na másle na kolečka nakrájenou cibuli, na ni položíme připravené maso, okořeníme a za stálého podlévání upečeme v troubě doměkka. Ke konci pečení necháme mísu bez pokličky, aby maso dostalo narůžovělou barvu. Měkké maso vyjmeme, rozdělíme na porce a podléváme šťávou, do které jsme ke konci pečení přidali jednu malou lžičku hotové světlé jíšky. Jako příloha jsou vhodné vařené brambory.
Bažant s drůbežími játry
Bažanta nejprve dobře omyjeme. Prošpikujeme ho poloviční dávkou slaniny a osolíme. Do ohnivzdorné mísy dáme sádlo, na kterém opečeme pokrájenou slaninu a nadrobno nakrájenou cibulku, koření, zlehka osmažíme a vložíme připravené maso a omytá a odblaněná drůbeží játra. Ze všech stran opékáme a játra po chvilce vyjmeme, bažanta zalijeme vodou a upečeme v troubě doměkka. Maso naporcujeme na čtvrtky, ozdobíme drůbežími játry a podléváme šťávou, do které jsme před koncem pečení přidali jednu malou lžičku hotové světlé jíšky. Jako příloha jsou vhodné vařené brambory.
Zálesácký guláš
Uvaříme si fazole, které jsme na jeden den namočili do vody. Uvaříme si i houby. Pokud k vaření používáme sušené, nesmíme je také zapomenout namočit. Hovězí maso omyjeme a nakrájíme na kostky. V hrnci si rozpálíme olej a orestujeme na něm na kostičky nakrájenou cibuli. Zaprášíme mletou paprikou a přidáme hovězí maso. Osolíme a opepříme a maso krátce orestuje. Poté ho zalijeme trochou vody, přidáme rajský protlak, okmínujeme a přikryté dusíme, dokud není maso téměř hotové. Mezitím co se maso dusí, uvaříme fazole, které jsme na jeden den namočili do vody. Uvaříme si i houby. Pokud k vaření používáme sušené, nesmíme je také zapomenout namočit. Když je maso skoro měkké, vydusíme šťávu na tuk a zaprášíme hladkou moukou. Krátce orestujeme, podlijeme teplou vodou a rozmícháme. Do omáčky s masem přidáme rozmačkaný česnek, majoránku a vaříme do úplného změknutí masa. Na závěr přidáme uvařené houby a fazole a slaninu, kterou jsme si orestovali na pánvi. Zálesácký guláš podáváme nejlépe s houskovým knedlíkem nebo jemným Moravským knedlíkem.
Králík na houbách
Ze všeho nejdříve si králičí zadek vložíme do pekáčku s olejem a máslem. Osolíme jej, okořeníme, přidáme větší kousky cibule a slaninu. Pekáč vložíme do předem rozehřáté trouby a krátce zapečeme. Poté mírně podlijeme a stáhneme plamen. Podle potřeby podléváme a přeléváme vypečenou šťávou. Až je maso téměř měkké, přisypeme houby a dopečeme doměkka. Králíka na houbách podáváme s bramborovým knedlíkem.
Srnčí na zámecký způsob
Máte-li chuť na zvěřinu, zkuste srnčí na zámecký způsob. Nejprve si musíme srnčí maso odblanit a nakrájet na 12 medailonků. Všechny zlehka naklepeme, osolíme, posypeme pepřem a obalíme v hladké mouce. Poté je na předem rozehřátém oleji z obou stran osmahneme. Přisypeme cibuli, tu osmahneme a přidáme nakrájené houby, podusíme doměkka. Dále přilijeme smetanu a prohřejeme. Nezapomeneme zakápnout citronovou šťávou a dochutit nasekanou čerstvou pažitkou. Tyto delikatesní medailonky podáváme s rýží či bramborami. Dobrou chuť!
Srnčí s jeřabinami
Srnčí, na které nezapomenete! Začneme tím, že si maso odblaníme a prošpikujeme. Ve větší pánvi rozehřejeme olej s máslem a na něm osmahneme nakrájenou cibuli, přihodíme zeleninu. Dále vložíme maso, které osolíme a po chvíli podlijeme vínem. Podusíme doměkka. Poté maso vyndáme a odložíme. Šťávu zapřášíme hladkou moukou, přisypeme jeřabiny, zalijeme ještě bílým vínem a trochou vody. Vše důkladně povaříme. Mezitím si připravíme karamel. Na pánvičce rozmícháme cukr s troškou vody a za stálého míchání upražíme na karamel. Karamel přidáme do naší jeřabinové omáčky, ještě chvíli povaříme a nakonec prolisujeme. Maso pak nakrájíme na plátky a poléváme omáčkou. Srnčí s jeřabinami je delikatesní s bylinkovými bramborovými kroketami a plátkem citronu.
Muflon se zeleninou
Nejprve mufloní maso nasekáme i s kostí na středně velké kusy. V hrnci rozehřejeme máslo, vhodíme nakrájenou cibuli a maso. Vše osolíme, posypeme peřem, krátce opečeme a mírně podlijeme vodou. Zakryté dusíme téměř doměkka. Podle potřeby podléváme. Dále přidáme zeleninovou směs, zaprášíme moukou a podusíme. Muflon se zeleninou se podává s pečeným bramborem a dobrým červeným vínem.