Speciality regionu Český sever
Speciality regionu Český sever
Chlebová polévka se zeleninou
Doba přípravy:15 min
Doba vaření:30 min
Počet porcí:4
I když vaše spíš zásobami právě nepřetéká, na tento pokrm určitě doma najdete suroviny vždycky. Postačí vám trocha mrkve, celeru a petržele, masový vývar a pár kousků chleba. Nastrouhané pečivo polévku krásně zahustí a první chod či vydatnou přesnídávku stačí už jen rozdělit do talířů.
Suroviny:
150 g kořenové zeleniny
1 malá cibule
1-2 lžíce tuku (oleje nebo sádla)
150 g tmavého chleba
750 ml vývaru
sůl
mletý pepř
drcený kmín
petrželka
Postup:
V kastrolu na tuku zlehka osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli se zeleninou. Přidáme nastrouhaný chléb, zalijeme vývarem (může být i z kostky), osolíme, opepříme, okmínujeme a důkladně promícháme. Hotovou polévku servírujeme s najemno nakrájenou petrželkou.
Houbová polévka
Doba přípravy:10 min
Doba vaření:30 min
Počet porcí:4
Houbová polévka se na podzim dělá téměř denně. Pokud ochutnáte tento vylepšený recept, pochopíte proč. Chutná výborně!
Suroviny:
1 l zeleninového vývaru
20 dkg chleba
5,5 dkg čerstvých hub
4 lžíce sádla
4 stroužky česneku sůl
drcený kmín
pažitka
pepř
Postup:
Čerstvé houby očistíme, nakrájíme na plátky, zalijeme vývarem nebo vodou a vaříme asi dvacet minut. Přidáme česnek utřený se solí, pepř, drcený kmín a jemně posekanou pažitku. Krátce povaříme a na sádle si osmahneme chleba pokrájený na kostičky. Na talíře rozdělíme zbylé sádlo a přelijeme vroucí polévkou.
Králík s omeletou a červeným zelím
Doba přípravy:20 min
Doba vaření:90 min
Počet porcí:4
Králík s bylinkami, červené zelí a k tomu jako příloha omelety. Nezní to jako dokonalé spojení?
Suroviny:
4 ks králičích stehen
0,5 kg nových brambor
1/2 hlávky červeného zelí
2 vajíčka
400 g vařených brambor
sádlo
300 g másla směs bylinek – petrželka, pažitka
sůl
kmín
pepř
med
ocet
Postup:
Omytá a osolená stehna dáme péct na másle s hrstí bylinek. Mezitím si na nudličky nakrájíme zelí, osolíme ho, opepříme, osladíme medem, ochutíme octem a necháme vařit. Jako přílohu přidáváme omelety – kostky vařených brambor opečeme na sádle, přidáme kmín, rozšlehané vejce, osolíme, opepříme. Opečeme, aby byla omeleta vlahá.
Kuřecí jáhlové rizoto
Doba přípravy:20 min
Doba vaření:20 min
Počet porcí:4
Chutná a zdravá kombinace jáhel, kuřecího masa a zeleniny. Skvělý tip pro vyznavače zdravého životního stylu!
Suroviny:
400 g jáhel
400 g kuřecích prsíček
500 g červeného zelí
1 cibule
500 g kapusty
olej sůl
pepř
majoránka
petrželová nať
česnek
Postup:
Na oleji osmažíme cibulku, přidáme jáhly a opražíme. Zalijeme horkou vodou, osolíme a dusíme doměkka. Na oleji osmažíme kuřecí maso, přidáme zelí a kapustu, podlijeme trochou vody, osolíme a dusíme, až se voda odpaří. Nakonec vmícháme jáhly, dochutíme česnekem, majoránkou, pepřem a sekanou petrželkou.
Lívanečky z myslivny
Doba přípravy:45 min
Doba vaření:10 min
Počet porcí:4
300 g cukru + 2–3 lžíce na zasypání jablek. Kvůli jejich přípravě nemusíte v kredenci pátrat po lívanečníku nebo litinovém tálu a potírat jej špekem, povolena je moderní pánev! Pokud byste se při vychutnávání hotových lívanců chtěli vrátit k naprosté klasice, vynechte marmeládu, omastěte je rozpuštěným máslem a posypte skořicovým cukrem.
Suroviny:
400 g hladké mouky
cca 650 ml mléka
50 g cukru
25 g droždí
1 lžíce oleje
2 žloutky
1 balíčku vanilkového cukru
sůl
citrónová kůra
na pečení:
směs másla s olejem
na náplň a ozdobu:
marmeláda z lesních
plodů
šlehačka
cukr
Postup:
Do užšího hrnku rozdrobíme droždí, přidáme cukr, část vlažného mléka a trochu mouky. Promícháme, přikryjeme ubrouskem a dáme na teplé místo nakynout. Pak přilijeme zbylé vlažné mléko, přidáme žloutky, vanilkový cukr, olej, sůl, nastrouhanou kůru z dobře omytého citrónu a zbytek mouky. Řídké těsto dobře vymícháme a necháme na teplém místě vykynout. Během kynutí těsto několikrát znovu promícháme.
Pánev rozpálíme a na směsi másla a oleje zvolna pečeme jednotlivé lívance. Upečené lívance potíráme marmeládou z lesních plodů, případně ozdobíme i čerstvým lesním ovocem a šlehačkou. Podle chuti pocukrujeme.
Lomnická roštěná
Doba přípravy:20 min
Doba vaření:2 hod
Počet porcí:4
Roštěná je jedním z pokrmů, které po Česku kolují v bezpočtu variací. Ta Lomnická potěší vaše chuťové buňky neobvyklou kombinací chřestu a vajec.
Suroviny:
800 g roštěnky
100 g másla
250 g chřestu
2 vejce zelená petrželka
mletý pepř
sůl
Postup:
Z roštěnky nakrájíme 4 plátky, naklepeme je, osolíme, opepříme a na poloviční dávce másla opečeme. Vařený nebo sterilovaný chřest zahřejeme a upravíme na talíř, polijeme horkým máslem a posypeme natvrdo uvařenými posekanými vejci. Roštěnky položíme k chřestu a polijeme šťávou z opečeného masa. Jako přílohu podáváme opékané brambory posypané petrželkou.
Sváteční česnečka
Doba přípravy:10 min
Doba vaření:30 min
Počet porcí:4 – 6
Jednoduchá a zdravá, to jsou v kostce hlavní přednosti česnečky. Česnek neboli český žen-šen je považován za zdroj zdraví a polévka z něj je oblíbenou a osvědčenou pochutinou, která pomáhá uklidnit rozbouřený žaludek..
Suroviny:
zeleninový vývar
10 stroužků česnek
4 brambory
sůl
bobkový list nové koření
hřebíček
muškátový oříšek
sádlo
Postup:
V jednom litru zeleninového vývaru dáme povařit společně s 2 bobkovými listy, 3 kuličkami nového koření a hřebíčkem 10 na plátky nasekaných stroužků česneku a na kostičky nakrájené brambory. Přidáme špetku nastrouhaného muškátového oříšku, soli a na závěr 1 lžíci sádla. Můžeme podávat s opraženým chlebem.
sádlo
Postup:
V jednom litru zeleninového vývaru dáme povařit společně s 2 bobkovými listy, 3 kuličkami nového koření a hřebíčkem 10 na plátky nasekaných stroužků česneku a na kostičky nakrájené brambory. Přidáme špetku nastrouhaného muškátového oříšku, soli a na závěr 1 lžíci sádla. Můžeme podávat s opraženým chlebem.
Uzené maso s křeno-mandlovou omáčkou
Doba přípravy:10 min
Doba vaření:30 min
Počet porcí:4
Křenová omáčka patří mezi klasiku české kuchyně. Abychom trochu přispěli k rozšíření vašich chuťových buněk, nabízíme vám její variantu vylepšenou jemnými mandlemi. Co myslíte, vrátíte se ještě k tradičnímu receptu, nebo vás experimentování na omáčkové téma dokonale uchvátí?
Suroviny:
400–500 g uzené
vepřové pečeně
na omáčku:
3 lžíce másla
3 lžíce hladké mouky
400 ml silného
masového vývaru
300 ml smetany
40 g loupaných mandlí
nastrouhaný křen
cukr
sůl
Postup:
V kastrolu rozpustíme máslo, přidáme mouku a za stálého míchání připravíme světlou jíšku. Nepřestáváme míchat a postupně přiléváme vývar. Osolíme, promícháme a povaříme zhruba 20 minut, dokud omáčka dostatečně nezhoustne. Poté zalijeme smetanou, podle chuti dosladíme a dosolíme. Nakonec přidáme najemno nastrouhaný křen a mandle nakrájené na tenké plátky nebo nudličky. Přivedeme k varu a hned vypneme. Na talíř položíme plátky prohřátého uzeného masa a přelijeme připravenou omáčkou.
Příloha:
bramborové knedlíky, houskové nebo kynuté knedlíky, noky
Vepřová krkovička pečená v rozmarýnovém sádle s česnekem
Doba přípravy:20 min
Doba vaření:4–5 hod
Počet porcí:6
Pořádný kousek vepřového se nedá představit bez česnekového aroma a rozmarýn patřil k oblíbeným staročeským kořením. Přidáte-li oboje do rozehřátého sádla, vůně kuchyně našich předků krásně prostoupí masem. Aby byla iluze dávných časů dokonalá, doplňte kroupami nastavovanou kaší a zapíjejte pivem.
Doba přípravy:10 min
Doba vaření:30 min
Počet porcí:4
Křenová omáčka patří mezi klasiku české kuchyně. Abychom trochu přispěli k rozšíření vašich chuťových buněk, nabízíme vám její variantu vylepšenou jemnými mandlemi. Co myslíte, vrátíte se ještě k tradičnímu receptu, nebo vás experimentování na omáčkové téma dokonale uchvátí?
Suroviny:
400–500 g uzené
vepřové pečeně
na omáčku:
3 lžíce másla
3 lžíce hladké mouky
400 ml silného
masového vývaru
300 ml smetany
40 g loupaných mandlí
nastrouhaný křen
cukr
sůl
Postup:
V kastrolu rozpustíme máslo, přidáme mouku a za stálého míchání připravíme světlou jíšku. Nepřestáváme míchat a postupně přiléváme vývar. Osolíme, promícháme a povaříme zhruba 20 minut, dokud omáčka dostatečně nezhoustne. Poté zalijeme smetanou, podle chuti dosladíme a dosolíme. Nakonec přidáme najemno nastrouhaný křen a mandle nakrájené na tenké plátky nebo nudličky. Přivedeme k varu a hned vypneme. Na talíř položíme plátky prohřátého uzeného masa a přelijeme připravenou omáčkou.
Příloha:
bramborové knedlíky, houskové nebo kynuté knedlíky, noky
Vepřová krkovička pečená v rozmarýnovém sádle s česnekem
Doba přípravy:20 min
Doba vaření:4–5 hod
Počet porcí:6
Pořádný kousek vepřového se nedá představit bez česnekového aroma a rozmarýn patřil k oblíbeným staročeským kořením. Přidáte-li oboje do rozehřátého sádla, vůně kuchyně našich předků krásně prostoupí masem. Aby byla iluze dávných časů dokonalá, doplňte kroupami nastavovanou kaší a zapíjejte pivem.
Suroviny:
800 g krkovice vepřové
1 kg vepřového sádla
3 paličky česneku
5 větviček rozmarýnu
Rozpis na přílohu:
500 g brambor
80 g krup nebo krupek 30 g másla
500 g čerstvého špenátu
1 střední cibule
sůl
pepř
lisovaný česnek
majoránka
Postup:
Krkovici rozřízneme na dvě části, z každého kousku vytvoříme váleček a svážeme jej. Osolíme, opepříme a opečeme na části sádla dozlatova. Poté společně se stroužky česneku a větvičkami rozmarýnu vložíme do pekáčku s rozehřátým sádlem. Maso musí být zcela ponořené v sádle. Necháme 4 až 5 hodin zvolna táhnout na sporáku těsně pod bodem varu či v troubě při asi 90 °C.
Brambory a kroupy uvaříme doměkka v osolené vodě. Brambory rozmačkáme dohladka s máslem, přidáme kroupy, osolíme, opepříme a s mírou dochutíme česnekem a majoránkou - po chvilce se zahřejí a chuť se stane intenzivnější!
Na sádle z masa zpěníme jemně nakrájenou cibulku a vložíme na ni opláchnutý špenát. Krátce prohřejeme, osolíme a opepříme.
Hotové maso opatrně zbavíme provázku a ostrým nožem (maso je velmi měkké) nakrájíme na plátky. Servírujeme s nastavovanou kaší a špenátem, doplněnými o upečené stroužky česneku - jsou sladké a měkoučké.
Zapečená jablka se skořicovým cukrem na vanilkové omáčce
Doba přípravy:10 min
Doba vaření:10 min
Počet porcí:4
Skořice se do českých zemí dovážela z Orientu už v 15. století. Kromě příjemné vůně má řadu léčivých účinků: podporuje chuť k jídlu, snižuje krevní tlak a zlepšuje trávení. Zdomácnělou kombinaci tohoto koření s jablky doplňuje sladkokyselá mochyně, kterou možná budete znát spíše pod jménem židovská třešeň.
Suroviny:
4 ks (25 g) Frigale (Nowaco)
4 jablka
20 g skořicového cukru
100 g Creme Fraiche (hustá zakysaná smetana)
10 g máty
4 ks mochyně (tzv. židovská třešeň)
200 ml vanilkové omáčky (hotové)
10 g moučkového cukru
Postup:
Jablka oloupeme a nakrájíme na větší kousky. Smícháme se smetanou a skořicovým cukrem. Směsí naplníme Frigale a dáme zapéct. Při podávání zdobíme mochyní a mátou, posypeme moučkovým cukrem a přelijeme vanilkovou omáčkou.
800 g krkovice vepřové
1 kg vepřového sádla
3 paličky česneku
5 větviček rozmarýnu
Rozpis na přílohu:
500 g brambor
80 g krup nebo krupek 30 g másla
500 g čerstvého špenátu
1 střední cibule
sůl
pepř
lisovaný česnek
majoránka
Postup:
Krkovici rozřízneme na dvě části, z každého kousku vytvoříme váleček a svážeme jej. Osolíme, opepříme a opečeme na části sádla dozlatova. Poté společně se stroužky česneku a větvičkami rozmarýnu vložíme do pekáčku s rozehřátým sádlem. Maso musí být zcela ponořené v sádle. Necháme 4 až 5 hodin zvolna táhnout na sporáku těsně pod bodem varu či v troubě při asi 90 °C.
Brambory a kroupy uvaříme doměkka v osolené vodě. Brambory rozmačkáme dohladka s máslem, přidáme kroupy, osolíme, opepříme a s mírou dochutíme česnekem a majoránkou - po chvilce se zahřejí a chuť se stane intenzivnější!
Na sádle z masa zpěníme jemně nakrájenou cibulku a vložíme na ni opláchnutý špenát. Krátce prohřejeme, osolíme a opepříme.
Hotové maso opatrně zbavíme provázku a ostrým nožem (maso je velmi měkké) nakrájíme na plátky. Servírujeme s nastavovanou kaší a špenátem, doplněnými o upečené stroužky česneku - jsou sladké a měkoučké.
Zapečená jablka se skořicovým cukrem na vanilkové omáčce
Doba přípravy:10 min
Doba vaření:10 min
Počet porcí:4
Skořice se do českých zemí dovážela z Orientu už v 15. století. Kromě příjemné vůně má řadu léčivých účinků: podporuje chuť k jídlu, snižuje krevní tlak a zlepšuje trávení. Zdomácnělou kombinaci tohoto koření s jablky doplňuje sladkokyselá mochyně, kterou možná budete znát spíše pod jménem židovská třešeň.
Suroviny:
4 ks (25 g) Frigale (Nowaco)
4 jablka
20 g skořicového cukru
100 g Creme Fraiche (hustá zakysaná smetana)
10 g máty
4 ks mochyně (tzv. židovská třešeň)
200 ml vanilkové omáčky (hotové)
10 g moučkového cukru
Postup:
Jablka oloupeme a nakrájíme na větší kousky. Smícháme se smetanou a skořicovým cukrem. Směsí naplníme Frigale a dáme zapéct. Při podávání zdobíme mochyní a mátou, posypeme moučkovým cukrem a přelijeme vanilkovou omáčkou.