Sušenky vložte do mikrotenového sáčku a rozdrťte je na větší kousky. Jogurt prošlehejte s tekutým medem. Dvě třetiny borůvek rozmačkejte s oběma druhy cukru.
Na dno sklenic dejte část celých borůvek (pár kuliček si nechte na ozdobu), zakryjte trochou jogurtu, a vrstvěte jogurt a pomačkané borůvky a kousky sušenek. Zakončete jogurtem, povrch ozdobte kopečkem ušlehané smetany a přelijte šťávou z pomačkaných borůvek.
Dozdobte celými kuličkami, popřípadě jedlými květy nebo lístky máty.
|
|
JOGURTOVÝ KRÉM S BORŮVKAMI
500 ml hustého bílého jogurtu, smetanového
2 lžíce medu
350–400 g borůvek
1–2 lžíce přírodního cukru
1 vanilkový cukr
4 oblíbené sušenky nebo cukrářské piškoty
4 lžíce ušlehané šlehačky
lístky máty nebo květů na ozdobu
Cukr s vodou svaříme na hustý sirup. Dužinu z kiwi rozmixujeme a protlačíme přes jemné síto, abychom se zbavili peciček. Ovocný protlak smícháme s cukrovým sirupem, citrónovou šťávou a alkoholem. Promícháme, přelijeme do kovové misky a necháme zmrazit.
Zmrazenou hmotu seškrabujeme lžící nebo necháme lehce povolit a rozmixujeme. Sorbet tvarujeme pomocí zmrzlinových kleští nebo zmrzlinové lžíce do kopečků, které vkládáme do sklenic.
Zalijeme vychlazeným sektem a ozdobíme kouskem omytého kiwi, koktejl.třešní, šlehačkou a lístky meduňky nebo máty.
|
|
KIWI SORBET SE ŠLEHAČKOU
400 g dužiny z kiwi
150 g cukru krupice
200 ml vody
1 lžíce citrónové šťávy
4 lžíce ovocného likéru nebo destilátu
200 ml sektu
1 kiwi na ozdobu
lístky meduňky nebo máty na ozdobu
4 koktejl.třešně na ozdobu
4 lžíce ušlehané šlehačky
NEPEČENÝ DORT S MANGEM
Ingredience:
Na dort:
1 smetana ke šlehání, 400 ml zakysané smetany, 1ztužovač, 2 vanilkové cukry, 3 PL moučkového cukru, 2 PL citrónové šťávy, 1 kompot manga (okapané ovoce), piškoty.
Na povrch dortu:
šťáva z kompotu dolitá do 350 ml vodou, 1 vanilkový pudink, 2-3 PL cukru, 2 PL citrónové šťávy.
Postup:
Dortovou formu vyložíme fólií, dno a boky poklademe piškoty. Ušleháme smetanu s cukrem, smícháme opatrně se zakysanou smetou a metličkou vmícháme do 1ztužovače připraveného podle návodu. Na piškoty nalijeme polovinu hmoty, poklademe okapaným ovocem, popř. piškoty, a zalijeme druhou polovinou (trochu hmoty si můžeme nechat na zdobení dortu cukrářským sáčkem - dobře drží tvar). Šťávu z kompotu podle potřeby přisladíme a uvaříme v ní pudink. Po částečném zchladnutí nalijeme na dort. Zdobíme podle fantazie. Je to velice rychlé, i se zdobením hotové za necelou hodinku. Necháme ztuhnout v lednici alespoň 3-4 hodiny.
PIŠKOTOVÁ POLOKOULE
500 g tvarohu, 1 zakysaná smetana, 1 ušlehaná smetana ke šlehání, 100 g moučkového cukru, 2 vanilkové cukry, 1ztužovač, 1/2 balíčku
vanilkového Milk Shake od Dr Oetker, 2 ČL citrónové šťávy, 2 balíčky piškotů na vyložení mísy, ostružiny nebo jiné ovoce. Všechny ingredience kromě smetany a 1ztužovače prošleháme, poté vmícháme šlehačku a přidáme do připraveného 1ztužovače. Mísu vyložíme fólií, piškoty, proléváme krémem, který prokládáme dalšími piškoty a ovocem. Vrchní vrstvu tvoří piškoty, na které se polokoule po ztuhnutí vyklopí. Necháme ztuhnou v lednici několik hodin.
NEPEČENÁ BÁBOVKA S RYBÍZEM, ANGREŠTEM A VIŠNĚMI
Ovocná hmota:
40 dkg směsi černého a červeného rybízu, angreštu a vypeckovaných višní, 200 ml vody, 15 dkg cukru, 1 vanilkový cukr - vše rozvařit a zahustit 1 vanilkovým pudinkem, můžeme přidat 2 plátky želatiny, nebo část želatiny z tvarohové hmoty, aby byla hmota soudržnější).
Tvarohová hmota:
50 dkg měkkého tvarohu, 1 ušlehaná šlehačka, 1 vanilkový cukr, 10 dkg cukru -sešlehat dohromady a přidat 1 sáček v troše mléka rozpuštěné sypké želatiny (20 g). Postup:
Bábovkovou formu vyložit potravinářskou folií, nalít prochladlou ovocnou hmotu, na ni cukrářské piškoty, 1/2 tvarohové hmoty, opět piškoty a navrch zbylou tvarohovou hmotu. Důkladně vychladit.
JAHODOVÁ ŠARLOTA
Upečeme roládu:
Ušleháme 4 bílky, do nich pomalu zašleháme 4 žloutky, 4 lžíce cukru a nakonec zlehka 4 lžíce polohrubé mouky. Pečeme na pečicím papíru cca 9 minut na 180 stupňů. Ještě teplé zarolujeme, po vychladnutí promažeme marmeládou a nakrájíme na plátky. Mísu vyložíme potravinovou folií a na dno a boky naskládáme plátky rolády.
Krém:
2 šlehačky, 2 zakysané smetany, 1 vanilkový cukr, 120 g moučkového cukru, citron dle chuti, 6 plátků želatiny, jahody. Šlehačky ušleháme (asi 100 ml si necháme na rozpuštění želatiny), přidáme cukr, spojíme se zakysanými smetanami, ochutíme citrón. šťávou a vmícháme želatinu rozpuštěnou v odložené šlehačce. Nalijeme do mísy na rolády, prokládáme jahodami. Pokud zbyla roláda, vyskládáme ji navrch, možno i piškoty. Důkladně vychladíme, aby náplň ztuhla. Možno dát na chvíli do mrazničky.
ŠARLOTA DALMATIN S NEKTARINKAMI
Upečeme roládu:
Ušleháme 4 bílky, do nich pomalu zašleháme 4 žloutky, 4 lžíce cukru a nakonec zlehka 3 lžíce polohrubé mouky a 1 lžíci prosetého kakaa. Pečeme na pečicím papíru cca 10 minut na 180 stupňů. Ještě teplé zarolujeme, po vychladnutí promažeme marmeládou a nakrájíme na plátky. Mísu vyložíme potravinovou folií a na dno a boky naskládáme plátky rolády.
Krém:
2 šlehačky, 2 zakysané smetany, 1/2 instantního pudinku bez vaření Olé dr. Oetker, 1 vanilkový cukr, 100 g moučkového cukru, citron dle chuti, 6 plátků želatiny dr. Oetker, oloupané nektarinky – 5 ks (spaříme horkou vodou a oloupeme, kousky prosladíme 1 vanilkovým cukrem a necháme okapat). Šlehačky ušleháme s instantním pudinkem (asi 100 ml si necháme na rozpuštění želatiny), přidáme cukr, spojíme se zakysanými smetanami, ochutíme citronem a vmícháme želatinu rozpuštěnou v odložené šlehačce. Nalijeme do mísy na rolády, prokládáme nektarinkami. Pokud zbyla roláda, vyskládáme ji navrch, možno kombinovat i s piškoty. Důkladně vychladíme, aby náplň ztuhla (nejlépe přes noc).
BÍLÁ PANÍ
Ingredience:
Tmavé a světlé piškoty, 2 tvarohy, 2 zakysané smetany, 1 šlehačka, 1ztužovač, vanilkový cukr, moučkový cukr dle chuti, jahody, borůvky nebo jiné ovoce, želatina
Náplň: tvarohy, smetanu, šlehačku, našlehanou s 1ztužovačem, van. cukr a mouč. smícháme, přidáme želatinu připravenou dle návodu.
Piškoty naskládáme střídavě do hlubší misky.dáme trochu krému, přidáme ovoce a na to uložíme piškoty, tohle opakujeme do spotřebování krému. Nakonec vršek poklademe piškoty a dáme vychladit do lednice. Nakonec ozdobíme podle fantazie.
TVAROHOVÝ KRÉMOVÝ DORTÍK
Kakaové piškoty, světlé piškoty, 1 tvaroh, 1 zakysaná smetana, 2 šlehačky, 1ztužovač, vanilkový cukr, moučkový cukr, náplň Dr.Oetkera, libovolné ovoce
Náplň připravíme dle návodu, trochu si necháme na potření dortu, tvaroh, zakysanou smetanu umícháme s vanilkovým cukrem a 2lžícema mouč. cukru. Vyšleháme 1 šlehačku s 1ztužovačem a vše promícháme. Formu vyložíme folií, pokládáme piškoty, je na vaši fantazii, jak. Dáme vrstvu krému, poklademe ovocem a rovnáme další piškoty a krém. Mělo by se končit piškoty. Dáme do chladna ztuhnout do druhého dne. Potom potřeme krémem a zdobíme šlehačkou a různým ovocem.
RYCHLÝ OVOCNÝ KOLÁČ
Korpus je koupený, podle návodu uděláme náplň Dr. Oetkera, našleháme šlehačku s 1ztužovačem. Jahody umyjeme a nakrájíme. Na korpus namažeme náplň, ozdobíme šlehačkou a ozdobíme jahodami. Dáme vychladit.
ANDĚLSKÉ ŘEZY
Ingredience:
200 g polohrubé mouky, 200g moučkový cukr, 4 vejce, 10 lžic oleje, 10 lžic horké vody, ½ prášku do pečiva, šlehačka na zdobení, 1ztužovač , džem, 1a půl balíčku piškotů, káva, rum.
Postup:
žloutky utřeme s cukrem, přidáme olej, vodu a prosetou mouku s práškem do pečiva. Lehce zamícháme sníh z bílků. Do těsta můžeme přidat i kakao, když chceme tmavý. Pečeme na plechu vyloženém peč. papírem při 180st asi 20 minut. Necháme vychladnout. Upečené těsto potřeme džemem a polovinou krému. Na krém poklademe piškoty namočené v silné kávě s rumem. Na piškoty natřeme zbytek krému a necháme ztuhnout. Před podáváním zdobíme šlehačkou.
Krém: ve 3/4l mléka uvaříme 3 pudingy s 200g cukru. Po vychladnutí vmícháme 3 zakysané smetany. Můžeme dát ještě půl balíčku želatiny, aby to opravdu ztuhlo.
CIPÍSKŮV MLS
Na velký plech: 5 vajec, 200 g cukru krupice, 1 vanilkový cukr, 100 ml oleje, 1dcl vody, ¾ prášku do pečiva, 3 lžíce kakaa
Krém: 4dcl mléka, 1 lžíce polohrubé mouky, 1 vanil. pudink, 100g moučkového.cukru, 12dkg másla
Do dortové formy (průměr 24cm) stačí ze dvou vajec v poměru k surovinám.
Žloutky cukr a tuk ušleháme do pěny postupně přidáme mouku s práškem do pečiva a kakaem. Na konec přidáme sníh z bílků. Rozetřeme na plech vyložený pečícím papírem, po upečení necháme vychladnout. Potom pokapeme korpus rumem potřeme zavařeninou(pikantní). Uložíme těsně k sobě podélně rozřízlé banány(možno kolečka), potřeme krémem, necháme ztuhnout a zdobíme čokoládovou polevou.
OVOCNÁ ZAHRÁDKA
Do mísy rozklepneme 3 větší vejce, sklenici cukru, půl sklenky oleje, 2 sklenice polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, sklenku teplého mléka, 2 lžíce kakaa, půl sklenky kokosu. Vše důkladně zamícháme, vylijeme na plech vyložená peč. Papírem a upečeme.
Vychladlou placku potřeme rozmíchaným tvarohem do kterého dáme lžíci rybízové marmelády, 3 lžíce moučkového cukru a jeden vanilkový.
Na ozdobu si uděláme krém ze dvou pudingů, l lžíce hrubé mouky, 3-4 lžíce mouč. cukru a půl litru mléka.
Do vychladlého zamícháme půlku másla a trochu rumu a dobře našleháme.
Uděláme ohrádku a vyplníme nějakým ovocem a nahoru dáme želé.
JAHODOVÉ ŽELÉ ŘEZY NEBO DORTÍK
Ingredience:
4 vejce, 20 dkg cukru krupice, 1 dl oleje, 1 dl mléka, 20 dkg polohrubé mouky,
1 prášek do pečiva
Jahodové želé:
20 g čiré želatiny, 100 g vody teplé cca 50 °C, 250 g další vody, 300 g moučkového cukru,
250 g jahodového protlaku (z čerstvých anebo mražených jahod), 250 ml ušlehané šlehačky,
červená (jahodová) potravinářská barva, jahodová / rybízová / marmeláda
Postup:
Vejce ušleháme s cukrem el. šlehačem, poté přidáme už ručně olej, mléko a mouku s kypřícím práškem.
Vlijeme buď na plech anebo do velké dortové formy (28 cm) vystlané pečícím papírem.
Upečeme při 175 °C. Necháme vychládnout.
Vychládlý plát na plechu potřeme jahodovou (popř. rybízovou) marmeládou - pokud jsme pekli v dort. formě, prořízneme korpus a pláty spojíme marmeládou, tu pak natřeme i na vrch korpusu –
POZOR !
horní vrstva marmelády působí jako izolace proti protečení želé !
|
Vychládlý řez/dortík krájíme na řezy anebo trojúhelníčky. Můžeme přizdobit šlehačkou.
|
TVAROHOVÝ DORT
Ingredience
500 g tvarohu,200 g moučkového cukru,2 vejce,2 dl horkého mléka,125 g másla, 2 polévkové lžíce želatiny + 2 dl mléka,piškoty,čerstvé nebo kompotované ovoce
Postup
Želatinu zalijeme 2 dl mléka a necháme nabobtnat.Potom za stálého míchání přivedeme k varu.Dáme do mixéru,přidáme všechno ostatní a umixujeme hladkou hmotu.Dortovou formu vypláchneme studenou vodou, nalijeme polovinu hmoty, naskládáme piškoty,poklademe ovocem a zalijeme druhou polovinou hmoty.Piškoty se mohou pokapat rumem, šťávou z kompotu,sirupem,...
Ingredience
3-4 velké bílé jogurty, 1 sáček dětských piškotů (nejlépe OPAVIA), 1 sáček vanilkového cukru, 1-2 lžíce rumu (můžeme vynechat), čerstvé ovoce (jahody, maliny) pokud nemáme čerstvé jsou výborné kompotované mandarinky
Na dozdobení: 1 sáček práškové želatiny (bílé nebo červené podle barvy ovoce), trochu ovoce, kterým jsme prokládali dort
Postup
Jogurty promícháme spolu s piškoty, cukrem a rumem ve velké misce. Do dortové formy rozprostřeme jednu polovinu směsi, proložíme dobře okapaným ovocem, které je nakrájené na drobné kousky. Na ovoce navrstvíme druhou polovinu směsi. Vše necháme vychladit. Na dort ozdobně poklademe zbylou trochu ovoce a nalijeme želatinu připravenou dle návodu. Vše necháme alespoň 24 hodin vychladit. Tento moučník je velice osvěžující.
BORŮVKOVÉ TIRAMISU
Ingredience
2 balíčky dětských piškotů, 2 velké (400 g) bílé jogurty, borůvková marmeláda
Postup
Do dortové formy naskládáme piškoty, na ty nalijeme vrstvu jogurtu, tu potřeme marmeládou, opět naskládáme piškoty, nalijeme jogurt a potřeme marmeládou, na kterou naskládáme poslední vrstvu piškotů. Zakryjeme alobalem, zatížíme (např. položíme na alobal 1 kg cukru) a necháme do druhého dne ztuhnout v ledničce.
Máme-li, můžeme místo marmelády použít čerstvé nebo kompotované borůvky.
TIRAMISU
Ingredience
2 balíčky piškotů, 2 pomazánková másla, 2 smetany ke šlehání, 200 g moučkového cukru, silná káva, rum
Postup
Pomazánková másla, smetanu a cukr vyšleháme do hustého krému. Dno dortové formy vyložíme piškoty namočenými v kávě s rumem. Na ně navršíme část krému. Postup ještě jednou zopakujeme a navrch uhladíme zbytek krému. Dáme do chladu na 24 hodin uležet. Před podáváním posypeme kakaem.
PAŘÍŽSKÝ DORT
1 balíček piškotů, 1 balíček kakaa (125 g), 4 dl vody, světlá želatina, 1 máslo (příp. rostlinný ztužený tuk), 150 g cukru moučky, 4 žloutky, šlehačka na ozdobu.
Postup:
Ve vodě rozmícháme kakao a uvaříme. Necháme vychladnout. Máslo utřeme s cukrem a žloutky. Jednu třetinu krému odložíme a zbylé dvě třetiny smícháme s kakaovou vodou. V případě, že je hmota řídká, zahustíme ji želatinou připravenou podle návodu na balíčku. Polovinu kakaové hmoty dáme do dortové formy a vmáčkneme do ní piškoty. Na to rozetřeme odložený světlý krém a opět vmáčkneme piškoty. Postup opakujeme se zbylým kakaovým krémem. Hotové necháme uležet do druhého dne. Před podáváním ozdobíme a nakrájíme na porce.
JAHODOVÝ DORTÍK
3 balíčky piškotů, 3 kelímky zakysané smetany,
1 kelímek šlehačky, ovoce - meruňky, jahody, borůvky nebo kompot, 4 vanilinové cukry.
Postup:
Ušleháme šlehačku a vmícháme do ní zakysanou smetanu a vanilkový cukr. Do dortové formy rozložíme celofán nebo alobal a na něj poskládáme vrstvu piškotů, ovoce a šlehačkového krému. Vrstvu střídáme, zakončíme piškoty, které pokapeme šťávou z kompotu. Zatížíme a dáme do chladničky nejméně na dvě hodiny, nejlépe však přes noc. Hotový moučník lze ozdobit šlehačkou a posypat mletými ořechy nebo strouhanou čokoládou.
DORT S ANANASEM
2 balíčky piškotů, 1 ananasový kompot, 3 lžíce rumu, 80 g cukru, 3 žloutky, 1 šlehačka, světlá želatina v sáčku.
Postup:
Šťávu z ananasového kompotu smícháme s rumem. Připravíme si dortovou formu, kterou vyložíme alobalem. Piškoty si rozdělíme na tři hromádky. Žloutky utřeme s cukrem do pěny a pak do krému vmícháme polovinu dobře ušlehané šlehačky. Přidáme želatinu připravenou podle návodu na balíčku. Na dno dortové formy dáme 1 vrstvu piškotů, které pokapeme rumovou šťávou. Polovinou krému překryjeme piškoty a navrch položíme polovinu ananasu. Postup zopakujeme - poslední vrstvu tvoří piškoty. Hotový dort dáme nejméně na 2 hodiny do chladničky. Před podáváním ozdob zbylou šlehačkou, případně kousky kiwi.
SMETANOVÝ DORT
1/2 balíčku piškotů, 1/2 balíčku kakaových piškotů,
1 vanilkový pudink, 1/2 litru mléka, 2 kelímky zakysané smetany, 1 menší plechovka ananasu, 1 kelímek smetany ke šlehání, 4 lžíce cukru moučky, 1 vanilkový cukr, trochu rumu, 1 sáček světlé želatiny, ovoce na ozdobu.
Postup:
V 1/2 l mléka, do kterého přidáme 2 polévkové lžíce cukru a 1/2 balíčku vanilkového cukru, uvaříme vanilkový pudink. Po vychladnutí do něj opatrně vmícháme rum podle chuti. Vychlazený pudink vyšleháme mixerem. V další nádobě vyšleháme šlehačku a jemně do ní vmícháme 2 lžíce cukru moučky, 1/2 balíčku vanilkového cukru a zakysanou smetanu z obou kelímků. Pro lepší zatuhnutí přidáme do smetanového krému želatinu připravenou podle návodu na obalu. Do formy o obsahu asi 1 litr nalijeme polovinu vychlazeného pudinku, na který naskládáme střídavě vedle sebe žluté a kakaové piškoty. Piškoty zalijeme polovinou smetanové hmoty, na kterou poklademe kousky ananasu. Opět zalijeme smetanovou hmotou a na ni opět naskládáme piškoty. Piškoty překryjeme zbylou polovinou pudinku. Formu zakryjeme alobalem a necháme půl dne v chladničce tuhnout. Po vychlazení dezert vyklopíme a ozdobíme ovocem (kiwi, maliny, hroznové víno, jablko, broskev, pomeranč, mandarinky, banán nebo jiné podle chuti).
ŠKOPÍČEK PLNÝ RYBIČEK
Ingredience:
500 g tvarohu, 1/2 l bílého jogurtu, 300 ml ovocné šťávy (může být z kompotu), 2 sáčky (40 g) želatiny, 4 lžíce cukru, 2 vanilkové cukry, ovoce (čerstvé nebo kompotované), 1 smetana ke šlehání, bonbóny - rybičky, 2 balíčky oplatek Kolonáda
Postup:
Želatinu namočíme na deset minut do ovocné šťávy. Zatím v míse rozšleháme tvaroh, jogurt a cukr na hladkou hmotu a zamícháme do ní kousky ovoce (použila jsem ananasový kompot). Šťávu se želatinou zahříváme za stálého míchání do rozpuštění želatiny (nevařit!). Odstavíme a přidáme do ní 2 lžíce tvarohové hmoty, rozmícháme a vlijeme do zbytku. Promícháme a nalijeme do studenou vodou vypláchnuté dortové formy. Necháme ztuhnout v ledničce. Ztuhlý dort nožem oddělíme od boční stěny formy, kruh odstraníme, dort překlopíme vzhůru nohama na podnos a opatrně sloupneme dno formy. Na obvod dortu nalepíme oplatky podle fotografie a převážeme mašlí. Smetanu ušleháme dotuha, přemístíme do škopku, povrch zvlníme lžící a ozdobíme rybičkami.
Upozornění - nedělat moc dopředu, oplatky od šlehačky navlhnou a kroutí se!
RUMOVÝ CHLEBÍČEK
Ingredience:
100 g moučkového cukru, 100 g másla, 3 žloutky, 300 g dětských piškotů, 150 g mletých ořechů, 1 balíček kandovaného ovoce, 12 lžic mléka, 12 lžic rumu.
Postup:
Změklé máslo utřeme se žloutky, cukrem a po lžících přiléváme mléko, rum. Vmícháme drcené piškoty, ořechy, nakrájené kandované ovoce a směs natlačíme do chlebíčkové formy vyložené alobalem. Necháme do druhého dne
v chladu ztuhnout, potom vyjmeme, potřeme meruňkovou marmeládou (i jinou pikantní) a polijeme čokoládovou polevou.
NUGÁTOVÝ CHLEBÍČEK S OVOCEM
Ingredience:
200 g dětských piškotů, 80 g moučkového cukru, 120 g másla, 2 lžíce kakaa, 2 dl mléka,
2 lžíce rumu.
Postup:
V míse promícháme horké mléko s máslem, cukrem, rumem a kakaem. Přidáme celé piškoty a lehce promícháme. Do chlebíčkové formy vyložené fólií dáme polovinu směsi, poklademe kompotovaným ovocem a zakryjeme zbytkem směsi. Necháme do druhého dne v chladničce ztuhnout. Vyklopíme, zdobíme strouhanou čokoládou nebo kokosem.
KAKAOVÝ CHLEBÍČEK
Ingredience:
2 šálky moučkového cukru, 250 g ztuženého tuku, 1 šálek kakaa, 1 lžička mleté kávy, 1 lžíce rumu.
Postup:
Do rozpuštěného vlažného tuku dáme cukr, kakao, kávu a rum. Vymíchanou hustou směs vlijeme do chlebíčkové formy, do hmoty napícháme dětské piškoty a necháme ztuhnout. Vyklopíme a polijeme citrónovou polevou. Utřeme do zbělení 250 g moučkového cukru se 3 lžícemi horké vody a šťávou z citronu.
BURISONOVÝ CHLEBÍČEK
Ingredience:
1 sáček neochucených burisonů, 3 sáčky mléčných karamelových bonbonů, 125 g másla,
50 g 100% tuku.
Postup:
Ve vodní lázni rozpustíme máslo i tuk, přidáme karamely a vymícháme na hladkou hmotu. Promícháme s burisony a nalijeme do formy na srnčí hřbet vyložený alobalem. Necháme v chladu ztuhnout, krájíme na řezy.
OPLATKOVÝ DORT
Ingredience:
8 kulatých oplatek, 100 g moučkového cukru, 100 g másla, 1 žloutek, 1 lžíce kakaa.
Postup:
Máslo utřeme s cukrem, žloutkem a kakaem. Vzniklým krémem namažeme oplatky, složíme na sebe a zatížíme. Necháme do druhého dne odležet. Pak potřeme polevou a krájíme. 80g 100% tuku třeme s 80 g moučkového cukru nad parou do hladké hmoty, přidáme 1 lžíci mléka, 1 lžíci kakaa a opět mícháme. Odstavíme z páry, vmícháme 1 lžíci škrobové moučky a mícháme do zchladnutí.
PIŠKOTOVÝ OVOCNÝ DORT
Dáme vařit 2 dl vody s 200 g cukru, přidáme 750 g jablek nebo hrušek oloupaných
a nakrájených na větší kousky, promíchaných s hrstí rozinek a ořechů. Mírně povaříme. Vanilkový pudink rozmícháme ve 2 dl studené vody a přilijeme do hrnce s jablky, 2minuty vaříme. Do dortové formy vypláchnuté studenou vodou poklademe půl balíčku dětských piškotů.Polovinu směsi nalijeme na piškoty, poklademe druhou polovinou piškotů, zalijeme zbývající polovinou směsi. Necháme ztuhnout.
ŠTĚDROVEČERNÍ BOMBA
Ingredience:
100 g hrubé mouky, 150 g moučkového cukru, 1 dl oleje, 3 žloutky, 1/2 litru plnotučného mléka, citrónová kůra, vanilkový cukr.
V mléce rozšleháme žloutky, cukr, olej, citrónovou kůru a za stálého míchání uvaříme hustý krém. Odstavíme a šleháme do vychladnutí.
Do části krému vmícháme kakao. Hlubokou kulatou mísu prolijeme studenou vodou, na dno dáme malou vrstvu krému, vrstvu piškotů (nebo úlomky piškotových těst), pokapeme griotkou, posypeme hrubě nakrájenými vlašskými ořechy, nakrájeným kandovaným ovocem. Zatřeme vrstvou tmavého krému. Vrstvy opakujeme do spotřebování surovin. Uleželý a vychlazený moučník vyklopíme na plochou mísu, ozdobíme čerstvým ovocem
(banány, pomeranči, ananasem). Polijeme nezředěným kondenzovaným kakaem, navršíme šlehačku (nebo zmraženou pohárkovou pěnu), posypeme mletými ořechy, hoblinami čokolády.
PIŠKOTOVÝ DEZERT S KÁVOVOU PŘÍCHUTÍ
Ingredience:
1 a půl balíčku piškotů, 3 sýry Lučina, 3 lžíce moučkového cukru, 3 lžíce rumu, 3 žloutky, 1 vanilkový cukr,
1 šlehačka.
Utřeme sýry s cukrem, žloutky, vanilkovým cukrem, rumem a vmícháme ušlehanou šlehačku. Do dortové formy dáme na dno vrstvu piškotů namočených v silné černé kávě, potřeme šlehačkovým krémem, položíme vrstvu piškotů a zatřeme krémem. Necháme v chladničce ztuhnout.
OPLATKOVÝ DORT
Ingredience:
150 g moučkového cukru, 150 g másla, 1 žloutek, 2 lžíce kakaa, 100 g opražených mletých oříšků nebo loupaných mandlí, rum, 5-6 dortových oplatků.
Postup.
Máslo utřeme s cukrem, žloutkem, kakaem do pěny. Přidáme oříšky, ochutíme rumem a dobře vymícháme. Oplatky nejdříve potřeme sladkou smetanou nebo rozpuštěným vlahým máslem a rozetřeme oříškový krém. Naskládáme na sebe, zatížíme a necháme v chladničce do druhého dne rozležet.
Povrch polijeme čokoládovou polevou.