Svačinka i hlavní jídlo
Lívance s džemem a jogurtem
Potřebujeme:
400g hladké mouky,asi 1/2 litru mléka,1 vejce,15g droždí,2 lžíce cukru,sůl,olej na smažení,džem,2 kelímky bílého jogurtu,moučkový a vanilkový cukr na posypání.
Do vlažného mléka rozdrobíme droždí,přidáme cukr,vejce,sůl a za stálého šlehání přidáváme po troškách prosátou mouku.Nádobu s řídkým těstem na lívance přikryjeme a necháme v teplé místnosti vykynout.Vykynuté těsto naléváme na rozehřátý olej a lívance usmažíme po obou stranách.Potřeme džemem,přeložíme na půlky,poklademe jogurtem,posypeme moučkovým a vanilkovým cukrem a hned podáváme.
Ovocné knedlíky
Potřebujeme:
500g netučného tvarohu,sůl,6-7lžic dětské krupičky,2 vejce,hladká mouka na pomoučení válu,čerstvé nebo kompotované ovoce.
Postup:
V misce rozmačkáme tvaroh, trochu ho osolíme a přidáme do něj krupičku a vejce.Vše promícháme.Lžící vykrajujeme malé kousky a na pomoučeném vále z nich rukama tvoříme placičky,na které klademe ovoce.Vytvoříme kulaté knedlíky.Vaříme v osolené vodě 8-10minut.
Tvarohové jablečné lívanečky
Potřebujeme:
250g měkkého tvarohu,60g másla,1 vejce,150g polohrubé mouky,150g strouhaných jablek,125ml mléka,80g oleje na pečení,moučkový cukr,skořice na posypání.
Postup:
Do tvarohu postupně zamícháme rozehřáté máslo,vejce, mouku a strouhaná jablka.Směs zředíme mlékem.Ze vzniklého těsta tvoříme naběračkou lívanečky,které opékáme na vymaštěném lívanečníku po obou stranách.Hotové lívanečky posypeme cukrem a skořicí.
Jemné palačinky
Potřebujeme:
4 vejce,0,25 l mléka,1 malá lžička cukru,troška soli,80 g mouky,olej na smažení,citrónová šťáva
pikantní džem,1 velká lžíce rumu
Postup:
Vejce s mlékem rozšleháme, přidáme cukr, sůl a postupně mouku. Z řídkého těsta opékáme na palačinkové formě potřené olejem tenké palačinky, které pokapeme citrónovou šťávou. Palačinky džemem nenatíráme, ale je poléváme zředěným džemem s rumem a troškou vody.
Lívanečky s jablky
Potřebujeme:
• 250g polohrubé mouky
• 125g másla,70g moučkového cukru
• 3 žloutky,1 vejce,3 bílky
• 20g droždí,1/2l mléka
• citronová šťáva,1kg jablek
• olej na smažení
• moučkový cukr na posypání
Změklé máslo utřeme s cukrem do pěny,postupně přidáváme žloutky a vejce,pak droždí rozpuštěné ve vlahém mléce,citronovou šťávu a oloupaná jablka nakrájená na menší kostičky.Nakonec vmícháme mouku a vše lehce promícháme s tuhým sněhem z bílků.Těsto přikryjeme čistou utěrkou a na teplém místě necháme vykynout.Pak z něj na rozpáleném oleji tvoříme malé lívanečky,které sypeme cukrem nebo mažeme méně sladkou zavařeninou.