Drůbeží papů
Kuře po asijsku
Ingredience:
3 lžíce oleje, 4 cibule na kolečka, 2,5cm zázvorového kořene, 3 mrkve na kolečka, 1 červená paprika na tenké nudličky, 1 žlutá paprika na nudličky, 4 lžíce sojové omáčky, 2 lžíce sherry, 4 kuřecí prsíčka na proužky, 125 ml vody
Postup přípravy:
Na pánvi rozpálíme 1 lžíci oleje, přidáme cibuli a nakrájený zázvor a 1 min. mícháme a smažíme.Rozpálíme i zbylý olej, přidáme mrkev, papriky a 2 - 3 minuty zprudka smažíme - nepestáváme míchat. Přelijeme sojovou omáčkou, sherry, proužky masa a za stálého míchání pokračujeme ve smažení ještě 3 - 4 minuty. Přilijeme vodu, stále mícháme tak 1-2 min. Směs povaříme až mírně zhoustne. Podáváme s rýží.
Kuřecí prsa
Ingredience:
4 kuřecí prsa,1 bílý jogurt,1 lžička grilovacího koření,1/2 lžičky kari
Postup přípravy:
Prsíčka naklepeme a mírně osolíme.Do jogurtu zamícháme grilovací koření a kari koření. Směsí potřeme prsíčka z obou stran, uložíme do misky na sebe a necháme den odpočinout.Pak smažíme.
Smažená kuřecí stehna
Ingredience:
2 kuřecí stehna bez kůže 200g strouhanky 1 bal. grilovacího koření 1 pol.lžíce vegety fólie na pečení Čínské zelí, rajčata, brambory
Postup přípravy:
stehna osušíme, obalíme ve strouhankové směsi, dáme na fólii do trouby na 20 minut, stehna otočíme a pečeme dalších 20 minut, podáváme se salátem z čínského zelí a opékanými bramborami.
Plněná krůtí pečeně
Ingredience:
1,5 kg krůtích prsou, 750 g cuket, 2 plátky toastového chleba, 100 g eidamu, 1 svazek petrželky, 1 vejce, sůl, pepř, 750 g mrkve, 1 cibule, olej na vymazání, 2 lžíce polohrubé mouky, 1/4 l mléka, 2 lžíce másla
Postup přípravy:
Maso opláchneme, osušíme a nařízneme do něho kapsu. Omyjeme a očistíme cukety a asi 150 g nakrájíme na kostičky. Z toastové chleba odkrojíme kůrku a nakrájíme jej na kostičky. Nastrouháme sýr. Petrželku opereme, osušíme, snítku nacháme na ozdobení a zbylou nasekáme. Cuketu, chléb, vejce, polovinu sýra a petrželky smícháme a ochutíme solí a pepřem. Směsí naplníme kapsu a sepneme špejlemi. Maso potřeme solí a pepřem a vložíme do vymazaného pekáčku. V předehřáté troubě (elektrický sporák 200 °C/plyn stupeň 3) pečeme asi hodinu. Očistíme a omyjeme mrkve, šikmo je nakrojíme a blanšírujeme ve 1/4 l vroucí osolené vody asi 5 minut. Zbylé cukety rozpůlíme a nakrájíme na plátky. Přidáme je k mrkvi a povaříme 5 minut. Zeleninu slijeme (vývar zachytíme) a udržujeme teplou. Cibuli nakrájíme nadrobno a na rozpáleném oleji ji necháme zesklovatět. Přidáme mouku a necháme ji zpěnit. Za stálého míchání ji podlijeme vývarem ze zeleniny a mlékem, přivedem k varu a 5 minut vaříme. Do omáčky vmícháme zbylý sýr a petrželku, dochutíme. Krůtí prsa vyjmeme z pekáče a špejle odstraníme. Maso rozkrájíme na plátky, upravíme se zeleninou na míse a ozdobíme petrželkou. Omáčku podáváme zvlášť.
Kachna po staročesku
Ingredience:
kachna, láhev kysaného zelí, 2 dl bílého vína, 2 cibule, kmín, sůl
Postup přípravy:
Očištěnou kachnu osolíme, okmínujeme a za stálého podlévání a přelévání vypečeným tukem pečeme v troubě téměř doměkka. Pak ji rozporcujeme. Část tuku oddělíme a podusíme na něm cibuli, zalijeme vínem, přidáme kysané zelí, porce kachny, přelijeme výpekem a společně dodusíme doměkka. Podáváme s bramborovými nebo chlupatými knedlíky.
Kuřecí roláda se špenátem
Ingredience:
1 kuře (1,5 kg), sůl, mletý barevný pepř, 150 g listového špenátu, 100 g anglické slaniny, grilovací koření, 3 lžíce oleje
Postup přípravy:
Kuře zbavíme kůže a vykostíme. Plát zlehka naklepeme, osolíme a opepříme. Ze špenátu odkrojíme stonky, spaříme a necháme okapat. Na plát masa rozložíme plátky slaniny, kterou poklademe listy špenátu. Maso pevně zavineme a ovážeme nití. Roládu potřeme grilovacím kořením rozmíchaným s olejem. Podlijeme trochou vody a pečeme dozlatova, za častého podlévání. Hotovou roládu rozkrájíme na plátky a podáváme s bramborovou kaší, zeleninovu oblohou nebo salátem.
Tatranské kuře
Ingredience:
těsto na bramboráky, olej, kuřecí prsa, čerstvá nebo sterilovaná kapie, pórek, česnek, žampiony, sójová omáčka, slanina, strouhaný sýr
Postup přípravy:
Uděláme bramborákové těsto a v lívanečníku usmažíme malé bramboráčky. Mezitím připravíme masovou směs: Kuřecí maso nakrájíme na nudličky a orestujeme je na oleji. Přidáme na plátky nakrájenou kapii, pórek, česnek, žampiony a sójovou omáčku. Směs dáme na bramboráčky, na ni dáme plátek slaniny, posypeme strouhaným sýrem (může být i Niva) a zapečeme v troubě. Podáváme se zeleninovou oblohou.
Krůtí závin
Ingredience:
250 g hladké mouky, 1 lžíce soli, 2 lžíce oleje, 3 červené papriky, 1 cibule, 3 lžíce másla, sůl pepř, muškátový oříšek, 100 g eidamu, 400 g uzených krůtích prsíček
Postup přípravy:
Z mouky, soli, vody a oleje vypracujeme těsto, které necháme asi 2 hodiny odpočívat. Papriky rozpůlíme, zbavíme jadérek, dáme na plech pod gril, a až se slupka nafoukne, oloupeme je a nakrájíme. Na kostičky nakrájenou cibuli zpěníme na másle, přidáme špenát a 15 minut dusíme. Ochutíme. Troubu předehřejeme na 200 °C. Sýr nakrájíme na kostky. Těsto dotenka vyválíme, poklademe špenátem, sýrem, paprikou, masem a srolujeme. Konce pevně přitiskneme. Závin dáme na vymaštěný plech potřeme rozpuštěným máslem a asi 35 minut pečeme.
Ostrá kuřecí stehýnka
Ingredience:
4 kuřecí stehýnka, 200 g uzeného masa, 100 g másla, 2 cibule, 2 feferonky, 2 čerstvé papriky, 1 citron, 1 lžička mleté papriky, česnek, sůl
Postup přípravy:
Pod kůžičku stehýnka vložíme plátek másla, plátek uzeného masa s rozetřeným česnekem a kouskem feferonky. Vše upevníme párátkem nebo špízkem. Do remosky nakrájíme na plátky cibuli a feferonky, poklademe kuřecími stehýnky, osolíme a posypeme paprikou. Mírně podlité vodou pečeme asi 1 hodinu. Nakonec výpek ochutíme citronovou šťávou a podáváme s pečivem a pivem.
Krůtí řízek s paprikovou krustou
Ingredience:
4 krůtí řízky, 2 cibule, 400 g cuket, 300 g malých rajčátek, 4-5 lžic hladké mouky, 1 lžíce sladké papriky, sůl, pepř, 5 lžic oleje, 200 ml zeleninového vývaru, 200 ml rajčatové šťávy, 2 lžičky kaparů
Postup přípravy:
Řízky obalíme v těstíčku (mouku smícháme s paprikou, špetkou soli a pepře) a krátce je ze všech stran opečeme na 3 lžících rozehřátého oleje, poté je při střední teplotě 3 minuty smažíme. Přidáme kolečka cibule a orestujeme je dozlatova. Na zbylém oleji opečeme kousky cukety, osolíme, zředíme vývarem a rajčatovou šťávou a krátce povaříme. Nakonec přidáme rozpůlená rajčata a kapary. Povaříme asi 3 minuty. Podáváme s masem.
Italské kuře
Ingredience:
1 kuře, 5 malých cibulek, 2-3 lžíce rajčatového protlaku, 1 1/2 sklenice suchého bílého vína, 4 lžíce hladké mouky, 3 lžíce oleje, špetka sladké papriky, sůl, pepř
Postup přípravy:
Kuře omyjeme, očistíme a rozdělíme na 6 porcí. Cibulky nakrájíme na kolečka a na oleji necháme zrůžovět. Přidáme rajčatový protlak a víno, promícháme a asi 3 minuty zahříváme. Vložíme porce kuřete a na mírném ohni 45 minut dusíme, až maso změkne. Mouku smícháme s malým množstvím vody nebo vína, přidáme sladkou papriku, sůl a pepř. Vlijeme k masu a vše na mírném ohni dusíme ještě 5 minut. K jídlu se výborně hodí zeleninový salát a rýže nebo těstoviny.
Kuře smažené v těstíčku
Ingredience:
1 kuře, 50 g mouky, 2 lžíce bílého vína, 1 lžička oleje, 2-3 bílky, sůl
Postup přípravy:
Kuře nakrájíme na čtvrtky, stehna ohneme a sepneme špejlí, křdla zalomíme dozadu, čtvrtky osolíme, obalujeme v těstíčku a smažíme v rozehřátém oleji.
Těstíčko: V hluboké míse smícháme víno, olej a mouku. Těstíčko má mít hustotu jako kapání. Je-li hustší přidáme trošku mléka. Nakonec vmícháme do těstíčka sníh ušlehaný z bílků.
Kuřecí roláda
Ingredience:
1 velké kuře, 40 g másla, sůl, 150 g šunky, 80 g slaniny, 3 vejce, 100 g zmrazeného hrášku
Postup přípravy:
Kuře nařízneme podélně na hřbetě, ostrým nožem odkrojíme maso od kostry tak, abychom je neprořízli, konce křídel odsekneme, stehna a křídla vykostíme a zasuneme dovnitř. Plát masa s kůží osolíme, poklademe plátky slaniny a šunky, potřeme je řídkými míchanými vejci, posypeme je hráškem a pevně stočíme v roládu. Omotáme ji bílou nití, povrch osolíme a upečeme na zbylém másle. Vhodná příloha jsou vařené brambory a zeleninový salát. Roládu můžeme také podávat studenou, nakrájenou na tenké plátky.
Kuřecí kapsy
Ingredience:
4 kuřecí řízky, 1 malá sklenička bílého sterilizovaného zelí, slanina, cibule, sůl, vegeta kari, olej
Postup přípravy:
Nálev ze sterilizovaného zelí vymáčkáme. Nakrájíme slaninu a cibuli. Slaninu opečeme na oleji a přidáme nakrájenou cibuli. Pak přidáme sterilizované zelí a chvíli prohřejeme. Rozklepané kuřecí řízky osolíme, opepříme a na polovinu řízku dáme sterilizované zelí. Řízky přehneme a okraje zpevníme jehlami. Posypeme kapsy trochou vegety a obalíme je v hladké mouce a dáme na pánev osmahnout. Potom podlejeme horkou vodou (můžeme přidat trochu masoxu) a dusíme doměkka. Příloha: hranolky a zeleninová obloha, bramborová kaše a zeleninový salát.
Kuřecí steak na víně s mandlemi
Ingredience:
600 g kuřecích prsíček (4 plátky), 2 lžíce oleje, 1 lžíce mandlí, 1 lžička hladké mouky, 1 lžíce másla, 0,5 dcl bílého vína, 4 stroužky česneku, chilli koření, kari koření, sůl, mletý pepř
Postup přípravy:
Kuřecí plátky osolíme, opepříme, protkneme stroužky česneku a opečeme na oleji. Maso vyjmeme, výpek zjemníme máslem, přidáme mouku, chilli a kari koření, krátce osmahneme, zalijeme vínem a povaříme. Šťávu dochutíme solí a procedíme zpět na maso. Oloupané mandle rozdělíme na půlky, osmahneme na tuku a zdobíme jimi jednotlivé porce kuřecích steaků.
Kuřecí nudličky
Ingredience:
kuřecí řízky, cibule, česnek, sůl, provensálské koření, tymián, oregano, kari koření, grilovací koření, sójová omáčka, worchestrová omáčka, olej
Postup přípravy:
Řízky nakrájíme na nudličky a smícháme s nakrájenou cibulí, utřeným česnekem, kořením, sójovou a worchestrovou omáčkou a prokapeme olejem. Necháme alespoň hodinu odležet (čím déle tím lépe). Odleželé maso zprudka opečeme na oleji. Kdo má rád ostré - na talíři dochutí chilli dresinkem. Podáváme s hranolky nebo rýží.
Smažená kuřata po bavorsku
Ingredience:
2 mladá kuřata, sůl, hladká mouka, 2-3 vejce, 100 g parmezánu, strouhanka, olej na smažení
Omáčka: 2 lžíce másla, 1 1/2 lžíce hladké mouky, šálek mléka, 100 g žampionů, 1 dl bílého vína, 2 žloutky
Postup přípravy:
Kuřata rozčtvrtíme, osolíme, obalíme v mouce, vejcích a strouhance, smíchané se stejným množstvím strouhaného sýra. Smažíme na oleji.
Omáčka: z másla a mouky uděláme světlou jíšku, zalijeme mlékem, přidáme na másle podušené žampiony a povaříme 15 minut. Po odstavení z ohně přidáme 1 žloutek rozmíchaný ve víně. Omáčku podáváme ke kuřatům.
Pikantní kuřecí směs
Ingredience:
600 g kuřecích prsou, 1 vejce, 4 lžičky solamylu, 200 g pórku, 200 g žampionů, 200 g cukety, 100 g mrkve, 1 chilli paprička, 4 lžíce oleje, zázvor, 4 lžíce bílého vína, sojová omáčka
Postup přípravy:
Maso nakrájíme na nudličky, osolíme, přidáme vejce, promícháme, vsypeme solamyl, a necháme odležet. Pórek, papričku, cuketu a mrkev nakrájíme na nudličky, žampiony na plátky. Na rozehřátém oleji asi 5 minut restujeme maso s nudličkami oloupaného zázvoru, postupně přidáváme mrkev, cuketu, papričku, pórek, nakonec žampiony. Vše důkladně promícháme, zalijeme vínem, přiklopíme poklicí a dusíme asi 5 minut. Nakonec směs zalijeme sojovou omáčkou a podáváme.
Kuřecí stehýnka po domácku
Ingredience:
4 kuřecí stehýnka, cibule, česnek, sůl, grilovací koření, špek, anglická slanina, mrkev, máslo
Postup přípravy:
Stehýnka srovnáme do pekáčku, osolíme, posypeme kořením, poklademe cibulí, česnekem, špekem, slaninou, kolečky mrkve, navrch dáme plátky másla, podlijeme a pečeme doměkka. Stejně můžeme připravit i králíka
Kuřecí křidýlka po čínsku
Ingredience:
16 kuřecích křidýlek, 3 lžíce sójové omáčky, sůl, pepř, šálek oleje, 1 menší cibule, 2 lžičky sardelové pasty, 1 lžíce sádla, 1/2 l vývaru, 1 lžička škrobu
Postup přípravy:
Křidýlka potřeme sójovou omáčkou a mírně je osolíme a opepříme. Smažíme je na rozpáleném oleji asi 15 minut. Na jiné pánvi osmahneme na sádle drobně nakrájenou cibuli. Přidáme křidýlka, sardelovou pastu, zbytek sójové omáčky a vývar. Chvíli podusíme. V trošce vody rozmícháme škrob a zahustíme. Podáváme s rýží.
Kuře královny Kálí
Ingredience:
400 g kuřecích prsou, 10 g škrobu, 200 g cibule, 1 dl oleje, 1 vejce, palička česneku, sůl
Postup přípravy:
Kuřecí prsa omyjeme, osušíme a rozkrájíme na kousky. Přidáme lžíci škrobu, ušlehané vejce a dobře promícháme. Směs dáme na rozpálený olej a opékáme. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kolečka, česnek rozdrtíme. Když je maso bílé, přidáme sůl, drcený česnek a cibuli. Jako příloha je vhodná dušená rýže a zelenina nebo nakládané houby. (Z uvařené rýže upravíme na talíři kruh, do kterého vložíme hotové maso.)
Stehýnka v pivním těstě
Ingredience:
4 kuřecí stehna, sůl, 150 g mouky, 60 ml piva, 2 žloutky, 2 bílky, olej na smažení
Ochucená majonéza: 250 g majonézy, 1 lžička hořčice, 1 lžíce kaparů, sůl, pepř, 1 natvrdo uvařené vejce, 1 rajče, 1/2 salátové okurky
Postup přípravy:
Nejdříve si připravíme majonézu. Do majonézy vmícháme hořčici a kapary. Osolíme a opepříme. Nakrájíme vejce a spolu s pokrájeným rajčetem a nastrouhanou okurkou je přidáme do majonézy. Necháme uležet. Omyjeme a osolíme kuřecí stehna. Smísíme mouku s pivem a přidáme žloutky spolu se špetkou soli. Našleháme sníh z bílků a zapracujeme jej do těsta. Stehna obalíme v těstíčku. Maso velmi zvolna smažíme v rozpáleném tuku. Zda je hotové poznáme podle toho, že z masa nevytéká žádná šťáva. Hotové kousky vyrovnáme na talíře a podáváme spolu s ochucenou majonézou. Ozdobíme bylinkami.
Pivní kuřecí stehna
Ingredience:
4 kuřecí stehna, 1-2 větší cibule, 4 lžíce plnotučné hořčice , 0,5 l černého piva, 2 lžíce másla, mletý kmín, pepř, lžička zázvoru, sůl, majoránka, libeček nebo jiné bylinky, 4 stroužky česneku, 1 lžíce sójové omáčky, 1 lžíce worchestrové omáčky, hladká mouka nebo granulovaná tmavá jíška
Postup přípravy:
Kuřecí stehna omyjeme, osušíme a případně v kloubu rozřízneme. V misce smícháme plnotučnou hořčici, utřený česnek, zázvor, kmín, sójovou omáčku, worchestrovou omáčku, pepř, osolíme a přidáme dle chuti majoránku, libeček nebo jiné bylinky. Osušená kuřecí stehna po všech stranách potřeme vzniklou omáčkou a necháme asi 24 hodin uležet. Druhý den nahrubo nakrájíme cibuli a vyložíme s ní polovinou másla vymazaný pekáček. Na tuhle vrstvu cibule poklademe kuřecí stehna a poklademe zbylou částí másla. Zbylou omáčku vytřeme do pekáčku. Podlijeme černým pivem a vložíme do předem vyhřáté trouby. Pečeme za častého polévání výpekem asi 45-50 minut při 200-210 °C, dle velikosti masa. Dle potřeby podléváme zbylým pivem. Po dopečení maso vyjmeme a zahustíme moukou, nebo granulovanou tmavou jíškou. Po opětovném prohřátí masa podáváme z vařeným bramborem nebo rýží.
Moravské kuře
Ingredience:
1 kuře, 100 g másla, 2 lžíce oleje, 1 cibule, 1 nožička moravské klobásy, 6 žampionů, 4 rajčata, 4 kapie, 3 stroužky česneku, sůl, pepř, koření na kuře
Postup přípravy:
Očištěné kuře osolíme, okořeníme, podlijeme trochou oleje a horkou vodou a v troubě upečeme po obou stranách dočervena. Během pečení kuře potíráme rozehřátým máslem. Upečené kuře vyjmeme z pekáčku a udržujeme v teple. Zbylý tuk z výpeku doplníme máslem, na něm podusíme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme tence nakrájenou klobásu, houby a osmahneme. Vhodíme osminky rajčat, nudličky kapie a tenké plátky česneku. Společně dodusíme doměkka. Kuře naporcujeme, ke každé porci přidáme malou sběračku zeleninové směsi a podáváme s vařenými brambory nebo hranolky.
Pečené chilli kuře
Ingredience:
1 kuře, 4 lžíce másla, 4 stroužky česneku, špetka chilli koření, sůl, pepř
Postup přípravy:
Do opláchnutého a osušeného kuřete vetřeme utřený česnek se solí, pepř a chilli koření. Takto připravené kuře vložíme do pekáče na rozehřáté máslo, podlijeme trochou vody a pečeme zakryté vrchním dílem pekáče nejprve ve více, potom v méně vyhřáté troubě. Při pečení přeléváme kuře šťávou a podléváme horkou vodou. Podáváme s vařenými brambory a zeleninovým salátem.
Utajená kýta
Ingredience:
8 kuřecích kýt (horní část stehna), 300 g drůbežích jater, 150 g pórku, sójová omáčka, kečup, grilovací koření, sůl, olej
Postup přípravy:
Maso jemně rozklepeme, aby nebylo voskové, osolíme, posypeme grilovacím kořením, zprudka osmažíme na rozpáleném oleji, často otáčíme, aby maso mělo křupavou kůrčičku. Játra nakrájíme nadrobno a zpurdka orestujeme. Když jsou játra skoro hotová, přidáme najemno nakrájený pórek a jen krátce osmahneme. Játra a pórek smícháme, přidáme kečup, sůl, sójovou omáčku. Touto směsí polijeme pečená stehna, až se skoro ztratí. Podáváme s chlebem, brambory nebo bramboráky.
Vídeňské kuře
Ingredience:
kuře, sůl, pepř, hladká mouka, špetka sladké papriky, 1 vejce, špetka petrželky, strouhanka, rostlinný olej na smažení, lžíce másla, 1 citrón
Postup přípravy:
Připravené kuře rozdělíme na 8 kusů (2 na jednu porci), zbavíme kůže, částečně vykostíme, stlačením zploštíme a mírně naklepeme. Osolíme, opepříme, obalíme v mouce ochucené paprikou, ve vejci s nadrobno nakrájenou petželkou a ve strouhance. Smažíme volněji v rozehřátém tuku. Usmažené kousky necháme okapat na papírovém ubrousku a potom je pokapame máslem. Rozdělíme na nahřáté talíře a ozdobíme plátkem citronu a kouskem petrželky. Podáváme s vařenými brambory a s dušeným hráškem.
Kuřecí prsíčka ála Lada
Ingredience:
4 kuřecí řízky, sůl, 4 plátky plátkového sýra, 1 čabajská klobása, hladká mouka, vejce, strouhanka na obalení, olej na smažení
Postup přípravy:
Prsíčka omyjeme, lehce naklepeme a osolíme. Doprostřed masa vložíme plátek sýra a několik koleček klobásy. Svineme a upevníme masovými jehlami. Poté obalíme v trojobalu a po všech stranách smažíme v ropáleném oleji. Vynikající s opékanými brambory
Kyjevský kotlet
Ingredience:
4 kuřecí prsíčka, 100 g másla, trochu bylinkového koření, 4 žampióny, 4 plátky krůtí nebo vepřové šunky, lžíce hladké mnouky, 1 vejce, strouhanka, 1 citron, sůl, pepř, olej
Postup přípravy:
Kuřecí prsíčka rozřízneme naplocho, abychom získali velké řízky. Naklepeme je, osolíme, opepříme a na každý položíme tenký plátek šunky. Na něj položíme jako prst silný váleček másla, protažený v bylinkovém koření a jemně nasekaný žampión. Řízky zavineme, spíchneme párátkem a uložíme do chladničky, aby máslo ztuhlo. Před smažením maso obalíme v mouce, rozšlehaném vejci a ve strouhance. Smažíme ve větším množstvím oleje dozlatova. Jako příloha se hodí vařené brambory nebo hranolky a hlávkový salát.
Grilované kuře
Ingredience:
1 kuře, 2 lžíce medu, 4 lžíce sojové omáčky, 2 lžíce pikantního kečupu, sůl, 2 lžíce oleje
Postup přípravy:
Kuře dobře omyjeme. Marinádu připravíme smícháním oleje, medu, sojové omáčky, kečupu a soli. Touto směsí potřeme kuře zevnitř i vně a necháme chvíli odležet. Grilujeme v troubě nejprve prsy dolů nebo napíchnuté na stojánku. Během pečení potíráme zbytkem marinády. Výborně chutná se zeleninou a pečivem...
Kuře pečené na zelí
Ingredience:
1 kuře, máslo, 1/2 kg kysaného zelí, grilovací koření, oragano, kysaná smetana
Postup přípravy:
Na dno pekáče poklademe vrstvu zelí, posypeme grilovacím kořením, oreganem a vločkami másla. Dále poklademe naporcovaným, mírně osoleným kuřetem a navrstvíme další vrstvu zelí, opět posypeme grilovacím kořením a oreganem. Kysanou smetanu rozšleháme s trochou vody a pokrm zalijeme. Pod pokličkou dusíme asi 40 minut, potom odklopené 15 minut až kuře zčervená. Podáváme s bramborovým knedlíkem nebo brambory.
Kuřecí řízky s nivou
Ingredience:
2 kuřecí řízky, 1 cibule, kousek špeku, 150 g sýra niva, 1 kelímek kysané smetany, sůl, bazalka
Postup přípravy:
Na oleji osmahneme cibulku a trochu špeku, přidáme na kostičky nakrájené kuřečí řízky - propečeme. Do této směsi nadrobíme nivu a necháme roztavit, zalijeme kysanou smetanou - necháme prohřát a přidáme trochu bazalky. Podáváme s těstovinami.
Kuřecí stehýnka na zelenině
Ingredience:
650 g brambor, 350 g mrkve, 5 cibulí, 2 pálivé papričky, 4 kuřecí stehna, rostlinný olej, majoránka
Marináda: 100 ml bílého vína, 2 lžíce provensálského koření, sůl, pepř, sladká paprika
Postup přípravy:
Brambory a mrkev oloupeme a omyjeme. Brambory nakrájíme na špalíky, mrkev šikmo na kousky. Cibule rovněž oloupeme a pokrájíme na špalíky. Pálivé papričky podélně rozřízneme, vyjmeme zrnka, opláchneme a nakrájíme na kolečka. Připravíme marinádu: víno smícháme s olejem, přidáme provensálské koření, kolečka papriček, sůl, pepř a sladkou papriku. Dobře promícháme. Stehýnka opláchneme a osušíme. Do olejem potřeného pekáče rozložíme rovnoměrně zeleninu a dáme do trouby. Stehýnka položíme na rošt a potřeme je trochou marinády. Rošt dáme do trouby nad pekáč se zeleninou a obojí pečeme v předehřáté troubě (elektrický sporák 200 °C/plyn stupeň 3) asi 45 minut. Kuře občas potíráme zbylou marinádou. Majoránku opereme a osušíme, lístky otrháme. Kuřecí stehýnka upravíme se zeleninou na ploché míse a podáváme ozdobené lístky čerstvé majoránky.
Minutková kuřecí směs
Ingredience:
300 g kuřete, 100 g šunky, 100 g drůbežích jater, 100 g čerstvých žampionů, 1 cibule, 30 g zeleného hrášku, 3 lžíce slunečnicového oleje, špetka pepře, špetka soli, petrželová nať, červená paprika
Postup přípravy:
Cibuli pokrájenou na tenká půlkolečka zpěníme na oleji, přidáme kuřecí maso a odblaněná drůbeží játra - oboje pokrájené na hranolky - a za stálého míchání směs podusíme asi 3 minuty. Směs doplníme žampiony pokrájenými na plátky a šunkou pokrájenou na nudličky, podusíme 2 minuty, vmícháme odkapaný hrášek, sůl, pepř, drobně rozsekanou petrželku a podusíme minutu. Na talířích ozdobíme proužky papriky a podáváme s rýží. (Směs připravujeme najednou jen v malých dávkách, aby byla na pánvičce jen v nízké vrstvě
Marinovaná kuřecí prsíčka na grilu
Ingredience:
800 g kuřecích prsíček, 1 dl olivového oleje, 200 g čersvých žampionů, 200 g rajčat, drcený kmín, šalvěj, sůl
Postup přípravy:
Plátky masa jemně naklepeme, osolíme, potřeme kmínem a šalvějí. Pokapané necháme několik hodin odležet. Plátky vkládáme na gril a zvolna, aby se nepřepaloval tuk ani maso, opékáme spolu s hlavičkami žampionů, které rovněž okořeníme. Na talíři podáváme s plátky rajčat a vařenými brambory.
špíz z kuřete
Ingredience:
1,2 kg kuřete, 100 g čerstvých žampionů, 100 g zelené papriky, 80 g anglické slaniny, 100 g cibule, 50 g rostlinného oleje, 40 g másla, bazalka, 5 cl bílého vína, lžička strouhanky, petrželka, pažitka, pepř, sůl
Postup přípravy:
Očištěné kuře vykostíme, z masa stáhneme kůži a nakrájíme ho na větší kostky. Připravíme si oprané hlavičky žampionů a čerstvou papriku nakrájíme na kousky. Polovinu masa osolíme a silněji opepříme. Druhou půlku masa potřeme solí, česnekem a bazalkou. Tyto kousky zabalíme do tenkých plátků anglické slaniny a potom střídavě s paprikami, hlavičkami žampionů a opepřeným masem napichujeme na špízy. Potřeme je olejem a necháme chvíli proležet. Špízy pečeme na elektrickém grilu nebo na dřevěném uhlí a během pečení je potíráme olejem. Zvlášť zpěníme na másle hrubá kolečka cibule, přidáme posekanou zelenou petrželku, pažitku, poprášíme lžičkou stouhanky a zastříkneme bílým vínem. Krátce povaříme a vzniklou směsí přeléváme opečené špízy. Podáváme se zeleninovým salátem a různě upravenými bramborami...
Kuřecí stehna na bramborách
Ingredience:
1 kg brambor, 50 g másla, 250 g žampionů, sůl, pepř, 200 ml smetany, 8 kuřecích stehen, svazek petrželky
Postup přípravy:
Brambory omyjeme, oloupeme a nakrájíme nebo nastrouháme na tenké plátky. Pekáček vymastíme lžící másla a vložíme do něj brambory. Žampiony očistíme, nakrájíme na plátky a přidáme na brambory. Osolíme, opepříme a zalijeme smetanou. Troubu předehřejeme na 200 °C. Stehna očistíme, omyjeme, osušíme a narovnáme do pekáčku na žampiony. Opepříme, osolíme a omastíme máslem. Pečeme asi 50 minut. Upečená stehna posypeme nasekanou petrželkou.
Zapečené kuře s česnekem
Ingredience:
1 kuře, olej, sůl, 2 paličky česneku, 250 g tvrdého sýra, 1 šlehačka
Postup přípravy:
Na dno vymazaného pekáčku klademe kousky osoleného kuřete. Na ně nasypeme drobně nakrájený česnek (ne utřený !!). Na česnek postrouháme sýr a vše zalijeme šlehačkou. V troubě zapékáme, až je kůrka na povrchu zlatá. Podáváme s těstovinami.
Pivní kuře
Ingredience:
1/2 kuřete nebo 4 kuřecí řízky, asi 1/4 l piva, rostlinný olej, sůl, 100 g nivy, 100 g eidamu
Postup přípravy:
Kuře opláchneme, osušíme a osolíme. Na pekáči zahřejeme olej a prudce maso orestujeme. Pak podlijeme pivem, přikryjeme a pečeme doměkka. Těsně před dopečením posypeme kuře nejprve strouhaným eidamem a nakonec strouhanou nivou. Nejlépe chutná s vařenou rýží.
Kuře po indicku
Ingredience:
1 kg drůbežího masa, 1 kelímek bílého jogurtu, 6 stroužků česneku (utřených), sladká paprika, cayenský pepř, sůl, 2 lžičky kari koření
Postup přípravy:
Maso nakrájíme na ploché kousky. Kousky kuřete namažeme směsí z výše uvedených ingrediencí a v misce necháme uležet 24 hodin. Grilujeme na 250 °C nebo opečeme na pánvi na horkém oleji. Zakápneme vodou nebo smetanou, aby vznikl hustší přeliv.
kuře
Ingredience:
400 g papriky, 1 cibule, 40 g slaniny, 2 lžíce oleje, sůl, pepř, mletá paprika, oregano, 1 kuře, 1 lžíce jíšky, 1 lžíce rajského protlaku, 4 lžíce kysané smetany
Postup přípravy:
Papriky zbavíme jadérek a nakrájíme na větší kousky. Oloupanou cibuli a slaninu nakrájíme na kostičky a na rozpáleném oleji orestujeme. Přidáme papriku, koření a vše asi 5 minut podusíme. Šťávu vydusíme na tuk. Kuře uvnitř i na povrchu potřeme paprikou, osolíme, opepříme, naplníme zeleninou a otvor sepneme špejlí. Troubu předehřejeme na 250 °C. Kuře pečeme asi 25 minut, poté je obrátíme a pečeme dalších 25 minut. Během pečení podléváme výpekem. Výpek doplníme vodou, přidáme jíšku, protlak, zakysanou smetanu a dochutíme. Podáváme s rýží nebo knedlíky.
Nadívaná kuřecí prsíčka
Ingredience:
2 krajíce toastového chleba, 2 lžíce oleje, 1 balíček mražené polévkové zeleniny, 1 lžička estragonu, sůl, pepř, 4 dvojité kuřecí řízky, 100 g játrového salámu, 2 lžíce másla, 100 ml slepičího vývaru, 3 lžíce smetany, 1 lžíce citronové šťávy
Postup přípravy:
Z chleba odkrojíme kůrku a najemno jej rozdrobíme. Na rozpáleném oleji chléb a zeleninu zprudka opečeme. Okořeníme. Řízky omyjeme, osolíme, opepříme. Potřeme játrovým salámem a navrch dáme zeleninovou náplň. Přeložíme a spíchneme párátky. Maso opékáme na rozehřátém ohni z každé strany asi 5 minut. Poté je vyjmeme a odložíme. Šťávu zředíme vývarem a smetanou, povaříme. Ochutíme citronovou šťávou, osolíme, opepříme. Omáčku podáváme zvlášť. Jako příloha se hodí dušená zelenina a těstoviny.
kuřecí srdíčka
Ingredience:
400 g kuřecích srdíček, 150 ml sojové omáčky, 1 lžíce sušených česnekových plátků, 1 menší pórek, červená, žlutá a zelená paprika (buď po 1 menší nebo po 1/2 větší), 1 lžíce oleje, popř. hrst sušených hub
Postup přípravy:
Srdíčka naložíme do sojové omáčky s česnekovými plátky a necháme asi hodinu odležet (pokud budeme dávat i houby namočíme je zároveň do trochy vody). Pórek nakrájíme na kolečka, papriky na tenké nudličky. Srdíčka zprudka orestujeme na rozpáleném oleji, podlijeme zbylou sojovou omáčkou s česnekem, případně přidáme namočené houby. Pak asi 10 min. dusíme a podle potřeby zlehka podléváme vodou. Zeleninu spaříme vařící vodou a přidáme k již měkkým srdíčkům, popřípadě podlijeme ještě trochou vody a ještě krátce podusíme (tak, aby zelenina příliš nezměkla). Vhodná příloha je vařená rýže.
Krůta po americku
Ingredience:
1 malá krůta (tzv.baby asi 2 kg), sůl, pepř, 2 cibule, 20 g margarínu, 5 plátků opečeného toastového chleba, 4 lžíce petrželky, 125 g vinné klobásy, 70 ml slepičího vývaru z kostky, 1 lžička sušené šalvěje, muškátový oříšek, 20 g másla
Postup přípravy:
Krůtu důkladně omyjeme a osušíme. Nasekanou cibuli zesklovatíme na rozehřátém margarínu. Toasty nakrájíme na kostičky a promícháme s cibulí, petrželkou, náplní vinné klobásy a vývarem. Nádivku okořeníme šalvějí, muškátem, osolíme a opepříme. Krůtu naplníme nádivkou, zašijeme, poklademe vločkami másla a zakryjeme alobalem. Pečeme hodinu, poléváme vypečenou šťávou. Alobal sejmeme a krůtu pečeme další hodinu.
Toblero
Ingredience:
kuřecí maso, olej, majoránka, pepř, maggi, sójová omáčka, grilovací koření
Postup přípravy:
Maso nakrájené na nudličky "vykoupeme" v misce s olejem. Maso přecedíme do jiné misky a olej ponecháme na pánev. Potom na maso posypeme grilovacím kořením, sójovou omáčkou a maggi. Maso dáme na pánev, kde vylijeme olej. Po 4-5 minutách vaření přidáme špetky pepře a majoránky tak, aby dostaly na každý kousek masa. Uvaříme rýži a pokapeme sójovou omáčkou. Můžeme podávat.
Krůtí vaječnice
Ingredience:
400 g krůtích plátků, 4 lžíce mouky, 2 cibule, 100 g mraženého hrášku, 4 vejce, 100 g másla, 1 lžička grilovacího koření, sůl
Postup přípravy:
Maso naklepeme, nasekneme okraje a posypeme kořením. Obalíme v mouce a rozšlehaných vejcích se solí. Vkládáme do horkého tuku a zprudka opečeme z obou stran. Vyjmeme a ve výpeku osmažíme kolečka cibule. Přesuneme do zapékací misky, nasypeme hrášek a poklademe opečenými plátky masa. V rozpálené troubě zapečeme dozlatova asi 15 minut. Podáváme ozdobené hořčicí, kečupem s pečivem a červeným vínem.
Kuře po myslivecku
Ingredience:
1 kuře, olej, 1 cibule, 1 lžíce nakrájeného celeru, 1 stroužek česneku, 100 g žampionů, sůl, pepř, špetka rozmarýnu, sklenka bílého vína, 3 rajčata, vývar
Postup přípravy:
Kuře naporcujeme, osolíme a porce po všech stranách opečeme na oleji. Pak přidáme na kostičky nakrájený celer, necháme zpěnit a když zhnědne, přidáme drobně nakrájenou cibuli, česnek utřený se solí, na másle posušené žampióny, opepříme a posypeme špetkou rozmarýnu. Chvíli ještě opékáme, pak zalijeme vínem, přiklopíme a asi 5 minut dusíme. Potom přidáme oloupaná, jader zbavená a na kostky nakrájená rajčata, podlijeme vývarem a přikryté dusíme na mírném ohni, až je maso měkké.
Stánin krůtí se žampiony
Ingredience:
5 plátků krůtích nebo kuřecích řízků, sůl, pepř, hladká mouka, olej, 1/2-1 lžička koření na čínu, gyros koření, kari koření, 1 kostka masoxu, 1/2-1 lžíce sójové a worchestrové omáčky, 250 g žampionů, tmavá jíška , asi 1/4 krabičky smetany nebo šlehačky
Postup přípravy:
Krůtí řízky naklepeme, osolíme, opepříme a obalime v hladké mouce. Řízky opečeme na rozehřátém oleji po obou stranách, přidáme koření, kostku masoxu, sójovou a worchestrovou omáčku, to vše zalijeme vodou. Přidáme žampiony nakrajene na platky. Když jsou zampiony měkké, omáčku zahustíme jíškou a nakonec přilijeme smetanu.
Kuřecí závitky
Ingredience:
kuřecí nebo krůtí řízky, sůl, pepř, 100 g dietního (šunkového) salámu, 3 okurky, 100 g špeku, olej na smažení, 1 balení žampionů, 1 velký pórek, worchestrová a sójová omáčku, 2 chilli papričky nebo omáčka, 2 lžičky aromat koření, 1 lžičku zázvoru, 1 menší hlavička česneku, 1 dl bílého vína, tmavá jíška
Postup přípravy:
Řízky naklepeme, osolíme, opepříme.
Náplň: salám, okurka, špek nakrájíme na proužky. Řízky naplníme a zavineme. Na trošce oleje osmažíme zbytek špeku a závitky na něm osmažíme, nejprve zavinutou stranou, aby se zatáhly, přidáme žampiony nakrájené na plátky, pórek na kolečka. Zakapeme worchestrovou a sójovou omáčkou, dále přidáme chilli, zázvor, aromat koření, utřený česnek, zalijeme vínem nebo vodou a pečeme v troubě doměkka. Po upečení šťávu lehce zahustíme jíškou a necháme provařit. Příloha: brambory, rýže, tmavý chléb.
Kuřecí křupinky
Ingredience:
4 kuřecí řízky, sůl, pepř, 1 vejce, 50 g hladké mouky, tuk na smažení
Postup přípravy:
Maso nakrájíme na proužky, osolíme, opepříme. Omočíme v rozšlehaném vejci a potom obalíme v mouce. Vložíme do rozpáleného tuku a smažíme dozlatova. Necháme okapat na ubrousku. Před podáváním pokapeme kečupem a tatarskou omáčkou. Jako příloha je nejlepší očesnekovaná topinka.
Kuře v pivní omáčce
Ingredience:
4 čtvrtky kuřete nebo 4 stehna, sůl, celý pepř, česnek, 1/4 l světlého piva, 6 lžic kečupu, 1 lžíce octa, olej nebo máslo, 3 cibule
Postup přípravy:
Porce kuřete opečeme na tuku ze všech stran, osolíme, přidáme několik zrnek celého pepře, rozsekanou cibuli a dusíme asi 15 minut. Potom rozmícháme pivo s kečupem a octem a vlijeme na kuře. Dáme do trouby a pečeme do měkka. Když je kuře měkké a omáčka zčásti vypečená, přidáme utřený česnek a podáváme s rýží.
Medailónky z kuřete
Ingredience:
kuřecí prsíčka nebo vykostěná stehna, sůl, pepř, solamyl, hořčice, anglická slanina, pórek (žampióny ), cibule
Postup přípravy:
Prsíčka nakrájené na větší plátky, nebo maso ze stehen naklepeme, osolíme, opepříme, potřeme hořčicí, položíme na ně plátek anglické slaniny a pórek. Přehneme, upevníme jehlou, obalíme v solamylu a prudce osmahneme po obou stranách na pánvi. Přeneseme do ohnivzdorné mísy a asi půl hodiny dusíme mírně podlité vývarem nebo vodou. Když je naplníme místo pórku žampióny podušenými na cibulce, budou taky výborné
Kremnický perkelt
Ingredience:
1 kg kuřete, 150 g cibule, 400 g sterilovaného zeleninového leča, 100 g másla, 15 g sladké papriky, sůl
Postup přípravy:
Na másle osmažíme kostičky cibule a osolené porce kuřete dozlatova, zaprášíme paprikou. Až se maso paprikou obarví vše zalijeme lečem a za mírného podlévání dusíme asi 45 minut. Poté maso vyjmeme, šťávu dobře prošleháme, až je hladká. Podáváme s haluškami a hlávkovým salátem...
Kuřecí prsa s ananasem
Ingredience:
400g kuřecích prsíček, olej, 2 bílky, 1 lžička škrobu, 1 lžička cukru, 100 g ananasu i se šťávou, 50 g mandlí, 1/2 lžičky wei-su, sůl, 1 lžíce vína, vývar, 50 g barevného kompotu na zdobení
Postup přípravy:
Kuřecí prsíčka nakrájíme na kostičky a smícháme s bílkem, ve vodě rozpuštěným škrobem a solí. Ve větší pánvi rozehřejeme olej a maso osmažíme dorůžova. Vyjmeme z pánve a necháme odkapat. Asi polovinu oleje odlijeme a na zbylém orestujeme na kousky nakrájený ananas i se šťávou. Přidáme spařené oloupané mandle a mírně zalijeme vývarem. Krátce podusíme, přidáme zpět maso, ochutíme vínem, špetkou cukru, wei-su a solí. Hotové zdobíme sekanými mandlemi a barevným kompotem.
Kuřecí nudličky se zeleninou a těstovinami
Ingredience:
400 g kuřecího masa bez kostí a kůže, 1 lžíce oleje, 20 g másla, kousek mrkve a brokolice, 4 lžíce zmraženého hrášku, 4 lžíce jemného rajčatového kečupu, 300 g těstovin, 100 g tvrdého sýra
Postup přípravy:
Kuřecí maso nakrájíme na plátky, potom na nudličky, lehce opečeme na pávni vytřené olejem, podlijeme trochou vody, osolíme a dusíme téměř doměkka. Přidáme mrkev nakrájenou na nudličky a dusíme ještě asi 5 minut, pak přidáme na drobné růžičky rozdělenou brokolici a dusíme dalších 5 minut. Do směsi vmícháme hrášek, kečup, máslo a vše prohřejeme. Mezitím uvaříme těstoviny, po okapání je promícháme s připravenou směsí, rozdělíme na talíře, posypeme strouhaným sýrem a podáváme. Vhodným doplňkem je kompot.
Kuře kachna
Ingredience:
1 kuře, 1/2 kg kysaného zelí, 3 stroužky česneku, sůl, kmín, černé pivo, 2 cibule
Postup přípravy:
Kuře osolíme, naplníme propláchnutým zelím, vložíme do pekáče, ve kterém je hrubě pokrájená cibule a česnek. Posypeme kmínem, podlijeme pivem a pečeme doměkka. Během pečení podléváme vypečenou šťávou a pivem. Podáváme s bramborovým knedlíkem.
Plněné kuřecí řízky
Ingredience:
4 kuřecí řízky, sůl, 4 stroužky česneku, hořčice, 4 kolečka debrecínky, 4 proužky slaniny, vejce, strouhanka a hladká mouka na obalení
Postup přípravy:
Kuřecí řízky lehce naklepeme, osolíme, potřeme prolisovaným česnekem a hořčicí, na každý řízek položíme plátek debrecínky a proužek slaniny. Přehneme, upevníme jehlou na závitky nebo párátky a obalíme v trojobalu. Smažíme dozlatova, nejlépe ve fritovacím hrnci. Podáváme s bramborovou kaší a zeleninovým salátem.
Labužnické kuřecí řízky
Ingredience:
4 kuřecí řízky, 2 vejce, zázvor, pepř, 2 stroužky česneku, olej, sůl, 4 lžíce hladké mouky, tuk na smažení
Postup přípravy:
Z řízků nakrájíme malé medailonky, posolíme, opepříme, posypeme mírně zázvorem a pokapeme olejem. Necháme v misce několik hodin proležet. Potom připravíme těstíčko z mouky, lisovaného česneku, soli a mouky. V těstíčku obalujeme medailonky a smažíme v rozpáleném tuku. Podáváme s bramborovou kaší a kompotem.
Kuřecí ragů s houbami
Ingredience:
600 g kuřecích prsíček, 2 lžíce másla, 1 cibule, 600 g hub, 200 g smetany, sůl, pepř, petrželka, šťáva z 1/2 citronu
Postup přípravy:
Maso nakrájíme na kostičky a na lžíci másla je ze všech stran opečeme. Opečené kostičky masa vyjmeme a uložíme do tepla. Na zbytku másla zesklovatíme nakrájenou cibuli, přidáme nakrájené houby a za stálého míchání prudce opečeme. Přidáme maso a zalijeme smetanou. Osolíme, opepříme a dusíme asi 10 minut. Nakonec přidáme nasekanou petrželku, osolíme a ochutíme citrónovou šťávou. Podáváme s houskovými knedlíky.
Zapečené drůbeží mňam
Ingredience:
1/2 pečeného kuřete, 80 g másla, 200 g žampionů, 200 g cibule, 250 g rajčat, 100 g anglické slaniny, sůl, pepř, 200 g strouhaného sýra
Postup přípravy:
Na rozehřátém másle orestujeme nakrájené žampiony a cibuli, přidáme na kostičky nakrájená a oloupaná rajčata a nudličky slaniny. Osolíme, opepříme, chvíli podusíme, přidáme nakrájené kuřecí maso, promícháme, posypeme sýrem a zapečeme dozlatova. Podáváme s chlebem nebo pečivem.
Nejrychlejší kuře
Ingredience:
1 kuře, mouka hladká, sladká paprika, sůl, pepř, tuk na smažení
Postup přípravy:
Kuře omyjeme, osušíme, naporcujeme asi na 6 porcí, osolíme, opepříme. V misce rozmícháme hladkou mouku se sladkou paprikou až vznikne růžový prášek. V této směsi obalíme porce kuřete a smažíme ve fritovacím hrnci dokřupava (při 170 °C). Nejlepší příloha je chléb nebo pečivo, mísa zeleninového salátu a dressing podle chuti.
Česnekové kuřecí nebo krůtí řízky
Ingredience:
4 kuřecí nebo krůtí řízky, 10 stroužků česneku, sůl, grilovací koření, 3 větší jablka, máslo
Postup přípravy:
Řízky osolíme, okořeníme, naskládáme do pekáčku nebo remosky, poklademe plátky másla, přidáme nakrájený česnek, a na čtvrtky nakrájená oloupaná jablka. Upečeme doměkka. Potom rozpečená jablka a česnek rozmačkáme vidličkou do šťávy.
Kuře na paprice
Ingredience:
1 kuře (1,2 kg), 75 g másla, 150 ml mléka, 50 ml smetany, 1 cibule, sůl, trocha sladké papriky, trocha hladké mouky
Postup přípravy:
Dobře očištěné kuře rozčtvrtíme. Na 1/3 másla osmažíme drobně krájenou cibulku dorůžova, přidáme papriku a ihned zalijeme vařící vodou. Vložíme osolené kuře a dusíme doměkka. Měkké maso vyjmeme, šťávu zahustíme světlou jíškou (připravenou ze zbývajícího másla a mouky), zalijeme vlažnou vodou a za občasného míchání vaříme do zhoustnutí. Potom omáčku rozředíme mlékem, přidáme smetanu a znovu povaříme. Hotovou omáčku procedíme přes jemný cedník na čtvrtky kuřat a podáváme.
Grilované kuře kari
Ingredience:
1 kuře, 1 lžička kari, sůl, pepř, olej, šťáva z 1 citronu
Postup přípravy:
Kuře naporcujeme, osolíme, opepříme, posypeme kari kořením a každou porci zakapeme citrónovou šťávou a olejem. Necháme asi 2-3 hodiny marinovat. Grilujeme na mřížce dočervena.
Kuře po bulharsku
Ingredience:
1 kuře, sůl, pepř, 3 stroužky česneku, 100 g oleje, 1 cibule, 1 kyselá okurka, 1 jablko, 2 lžíce rajčatového protlaku, 1 lžíce křenu, 2 lžíce oleje, cukr
Postup přípravy:
Kuře naporcujeme, porce potřeme česnekem utřeným se solí, opepříme a na oleji opečeme doměkka. Připravíme omáčku: nastrouháme cibuli, česnek, okurku a jablko, směs osolíme, opepříme, podle chuti osladíme, přidáme rajčatový protlak, olej a nakonec podle chuti zamícháme strouhaný křen. Dobře promícháme a před podáváním zahřejeme - nevaříme. Porce masa poléváme šťávou a na každou navršíme kopeček omáčky
Kuřecí špíz s jogurtem
Ingredience:
200 g kuřecího masa, 4 cibule, 8 žampionů, 1 lilek, 1 paprika, 150 g bílého jogurtu, grilovací koření, 2 lžíce oleje
Postup přípravy:
Omyté maso nakrájíme na kostky, cibuli, žampiony, lilek a papriku na plátky. Na špíz střídavě napichujeme kostky masa, plátky cibule, žampionů, lilku a papriky ochucených grilovacím kořením. Vložíme do pekáčku s olejem a ze všech stran opečeme. Těsně před dokončením podlijeme jogurtem a dopečeme doměkka. Podáváme s opékanými brambory
Perkelt z kuřete
Ingredience:
středně velké kuře, 3 lžíce oleje, 2 cibule, lžička sladké papriky, sůl, 3 rajčata, 2 papriky
Postup přípravy:
Očištěné kuře rozdělíme na menší porce. Na oleji osmahneme drobně nakrájenou cibuli, přidáme papriku a ihned vložíme porce masa a zamícháme. Podlijeme vodou, přidáme očištěné papriky a rajčata a zvolna dusíme. Podle potřeby maso podléváme vodou, ale jen tolik, aby šťáva zůstala hustá a nepřipalovala se. Když maso začíná měknout, už nemícháme, aby se nerozpadalo. Podáváme s těstovinami.
Slepice na chilli
Ingredience:
1 slepice, sůl, 2 cibule, 1 lžička sladké papriky, 1 lžička chilli, olej, 1 dcl bílého vína, 900 g zeleného hrášku, 2 lžíce rajčatového protlaku, 40 g ementálu, 1 okurka, 1 kapie na ozdobu
Postup přípravy:
Uvařenou slepici vykostíme, maso nakrájíme na proužky. Na oleji osmahneme drobně nakrájenou cibuli, přidáme chilli a papriku. Přidáme maso a za stálého míchání ode dna prudce ze všech stran opečeme. Podlijeme trochou vína a na mírném plameni podusíme. Přidáme na kostičky nakrájená rajčata, protlak, kečup, podlijeme zbytkem vína a dusíme. Omáčku necháme nakonec zhoustnout, osolíme, přidáme drobně nasekaný česnek a zelený hrášek. Povaříme. Podáváme s opečenými brambory. Na talíři zdobíme vějířkem okurky, kouskem kapie a kopečkem strouhaného ementálu.
Španělské kuře
1 kuře
80 g šunky
6 červených paprik
1 cibule
3 stroužky česneku
zelená petrželka
2 rajčata
5 lžic olivového oleje
sůl
mletý černý pepř
400 ml červeného vína
Kuře omyjeme, necháme okapat a osušíme (nejlépe papírovými utěrkami, které můžeme vyhodit). Poté kuře rozdělíme na 8 kusů a osolíme. Šunku si nakrájíme na proužky. Papriky omyjeme, zbavíme stopky i jadérek a také nakrájíme na proužky. Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme na kostičky. Zelenou petrželku hrubě nasekáme. Rajčata nařízneme do křížku, spaříme v horké vodě, oloupeme a opatrně z nich vymačkáme šťávu. Dužinu, která zbude, nakrájíme na kousky.
Když máme všechny suroviny připravené, rozehřejeme na pánvi 4 lžíce oleje. Necháme na něm zesklovatět cibuli a polovinu nakrájeného česneku. Poté přimícháme petrželku s rajčaty a ochutíme pepřem a solí. Pánev přikryjeme pokličkou a zeleninu necháme dusit asi 10 minut. Zatím si na zbývající lžíci oleje orestujeme proužky šunky, přidáme kusy kuřete a opečeme je ze všech stran. Ke kuřeti přidáme nakrájenou papriku, zbytek česneku a zeleninovou směs z pánve. Znovu trochu opepříme, přilijeme červené víno, přiklopíme pokličkou, vložíme do trouby a pečeme asi hodinu. Občas všechno promícháme.
Jako příloha jsou vhodné třeba opečené brambory.
Zapečené kuřecí kousky
600 g kuřecích stejků
2 cibule
4 rajčata
200 g žampionů
200 g tvrdého sýra
100 g anglické slaniny
100 g kuřecích jater
50 g másla
mletý pepř
sladká paprika
sůl
Kuřecí maso opláchneme, osušíme, nakrájíme na větší kousky (asi 3 až 4 na porci) a osmahneme na másle nebo na oleji. Dáme stranou a na stejném tuku rychle osmahneme kuřecí játra. Zapékací misku vytřeme kouskem másla. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kolečka, anglickou slaninu nakrájíme na širší proužky, rajčata a žampiony nakrájíme na plátky. Tyto suroviny promícháme a vložíme do zapékací misky, lehce osolíme a necháme trochu zapéct v troubě, až směs změkne. Potom přidáme kousky opečeného kuřecího masa a jater, okořeníme pepřem a sladkou paprikou, lehce promícháme a povrch posypeme nahrubo nastrouhaným sýrem. Zapečeme v troubě, až sýr vytvoří zlatavou kůrku. Podáváme s bílý pečivem, ale třeba i bramborovou kaší nebo vařenou rýží. Poznámky: V zimním období můžeme čerstvá rajčata nahradit konzervovanými. Použít pod maso můžeme i nálev z rajčatové konzervy. Kuřecí maso můžeme také lehce posypat grilovacím kořením. Uvedené množství stačí na 5 až 6 porcí.
—————
Obrácené řízky
4 plátky masa vepřového, kuřecího nebo krůtího
2 vejce
strouhanka
sůl
mletý pepř
olej
1 větší cibule
Tatra mléko nebo šlehačka
Vegeta
Plátky naklepeme, osolíme a zlehka popepříme. Pořádně obalíme ve strouhance a pak v rozšlehaném vajíčku. Usmažímena rozpáleném oleji. Po usmažení přendáme do pekáčku i výpekem, poklademe cibulí nakrájenou na kolečka, posypeme Vegetou a zalijeme Tatrou nebo smetanou. Pekáček zakryjeme alobalem a dáme do trouby péct. Před koncem pečení sejmeme alobal a necháme dodělat.
Kuře v zelí
1 kuře
500 g kysaného zelí
2 cibule
2 lžíce sádla
sůl
mletá sladká paprika
papriková klobása nebo anglická slanina
Pekáč vymažeme sádlem a na dno rozprostřeme kysané zelí. Cibuli oloupeme, nakrájíme na kolečka a poklademe na zelí. Kuře rozporcujeme, opláchneme, osušíme a potřeme solí. Rozložíme na zelí s cibulí a poprášíme paprikou. Pekáč přikryjeme a dáme péct do trouby zhruba na jednu hodinu. Není nutné podlévat, jen ke konci tepelné úpravy přidáme nakrájenou paprikovou klobásu nebo nakrájenou anglickou slaninu. Podáváme s houskovým nebo bramborovým knedlíkem. A sklenicí piva.
Poznámka:
Pokud použijeta paprikovou klobásu, osolte kuře méně. Místo mleté papriky můžete použít také grilovací koření na kuře.
Kuře šunkáček
1 kuře
100 g šunky
100 g tvrdého sýra
1 vejce
50 g zeleného hrášku
sůl
70 g másla
Kuře osolíme vně i zevnitř. Sýr jemně nastrouháme a smícháme s rozšlehaným osoleným vejcem. Každý plátek šunky potřeme sýrovou směsí, posypeme hráškem a svineme. Šunkové rolky naskládáme do břišní dutiny kuřete, přisypeme zbývající hrášek a dutinu uzavřeme jehlou na ptáčky. Kuře dáme do pekáčku s trochou vody a kouskem másla prsíčky dolů a pečeme v troubě. Během pečení ho občas kontrolujeme a případně podlijeme. Asi v polovině pečení kuře otočíme a dopečeme. Podáváme ho s bramborem a ovocným kompotem.
Poznámka: Pečení trvá déle než u samotného kuřete, ale chuť šunky ovlivní chuť kuřecího masa. Šetříme-li, můžeme šunku nahradit šunkovým salámem.
Kuřecí plátky s lečem a nivou
Suroviny:
4 plátky kuřecích prsou, 1 větší sklenička leča, 2,5 dl smetany, 10 dkg Nivy 4 plátky tvrdého sýra, sůl, pepř
Postup:
Maso lehce naklepeme, osolíme, opepříme a narovnáme do pekáčku. Poklademe lečem, posypeme nastrouhanou Nivou a zalijeme smetanou a upečeme. Ke konci pečení poklademe plátky tvrdého sýru a krátce zapečem, aby sýr rozehřál.
Kuřecí roláda
Suroviny:
1 kuře, 100 g anglické slaniny, 100 g hrášku, 1/2 menšího pórku, 2 vejce, 3 lžíce plnotučné hořčice, grilovací koření, sůl, rostlinný olej
Postup:
Vykostěné kuře osolíme, opepříme a potřeme hořčicí, poklademe plátky anglické slaniny, zeleninou a nakrájeným vejcem vařeným natvrdo. Roládu zabalíme, svážeme motouzem a potřeme olejem smíchaným s grilovacím kořením. Vložíme do pekáče, podlijeme lehce vodou a pečeme v troubě při 160°C asi hodinu.
Kuře po italsku
Suroviny:
kuřecí čtvrtky brambory cibule paprika rajčata olej, oregáno, bazalka, koření pečené kuře (dělá se i bez glutamanu)
Postup:
Do pekáčku dáme olej, na kousky pokrájené brambory, na kroužky pokrájenou cibuli, na proužky papriku,na měsíčky pokrájená rajčata osolíme, okořeníme bazalkou a oregánem. Na to poklademe kuřecí čtvrtky okořeněné kořením na pečené kuře na každý kousek kuřete dáme kousek másla a dáme péci.
Kuřecí ptáčky
Ingredience:
4 kuřecí stehna,
(lepší jsou možná kuřecí čtvrtky,abychom získali větší plátek)
2 PL plnotučné hořčice,
2 špekáčky nebo měkký salám,
2 sterilované okurky,
1 cibule,
vejce na tvrdo,
kousek špeku,
sůl, pepř
Příprava:
Kuřecí stehna nebo čtvrtky vykostíme, plátky položíme kůží dolů,
osolíme, opepříme, pomažeme hořčicí, na každý dáme kousek
špekáčku, cibule, okurky, vejce, špeku. Zabalíme jako klasické ptáčky.
Kdo je šikovný spíchne párátky nebo jehlami, já zamotám nití.
Naskládáme do pekáčku, osolíme, posypeme grilovacím kořením,
na každý ptáček dáme kousíček másla, podlijeme vodou a upečeme.
Vypeče se z toho vynikající šťávička, kterou během pečení ptáčky potíráme.
Doporučená příloha:
brambory, rýže, těstoviny nebo chleba
Zapečené kuřecí řízky
Ingredience:
4 kuřecí řízky,
anglická slanina,
cibule,
strouhaný sýr,
česnek,
grilovací koření
Příprava:
Kuřecí řízky nakrájíme na menší tenčí řízečky.
Vezmeme zapékací misku a vyložíme ji celou plátky anglické slaniny. Na to dáme vrstvu řízečků, které okořeníme libovolným grilovacím koření.
Další vrstva bude hodně cibule na kolečka a hodně česneku na plátky. To celé bohatě zasypeme sýrem.
Toto ještě jednou opakujeme - slanina, kuře, cibule s česnekem a poslední vrstva sýr.
Celé trochu zmáčkneme a necháme v chladu rozležet asi hodinu. Chutě se tak krásně propojí.
Pečeme nejprve přikryté alobalem asi 20 minut a pak odkryté dalších 20 minut.
Doporučená příloha:
šťouchané brambory s pažitkou nebo bagetka a nepostradatelné suché bílé víno
Kuřecí prsa s nivou
Ingredience:
4 kuřecí prsa
pórek
150g nivy
250 ml smetany ke šlehání
sůl
olej
Příprava:
Na pánvi rozpálíme olej, přidáme pórek a po chvíli na kostičky nakrájené maso. Po orestování přidáme nalámanou nivu a až se rozteče, zalejeme smetanou. Chvíli povaříme, ochutíme solí.
Doporučená příloha:
hranolky, těstoviny
Pikantní kuřecí maso
500 g kuřecího masa (nejlépe prsíčka)
100 g šunky (šunkového salámu)
2 lžičky sladké mleté papriky
2 lžíce kečupu
půl lžičky soli
1 lžička worchesteru
1 větší cibule
5 lžic oleje
Kuřecí maso nakrájíme asi na půlcentimetrové hranolky. Také šunku nebo šunkový salám si nakrájíme na proužky. Cibuli oloupeme a nakrájíme si ji nadrobno. Na pánvi nebo v kastrolu si rozpálíme olej a nakrájené kuřecí maso na něm za stálého míchání opečeme. Trvá to asi 5 minut. Přidáme šunku, zaprášíme paprikou a zamícháme. Po zpěnění tj. asi za 2 minuty přidáme kečup, sůl a worchester. Opět zamícháme a asi po dalších dvou minutách přidáme jemně nakrájenou cibuli a podlijeme dvěma lžíce teplé vody. Promícháme, minutu či dvě podusíme a můžeme podávat. Vhodnou přílohou je rýže či bramborová kaše a zeleninový salát.
Kuře po kanadsku
Suroviny
naporcované kuře
sůl
pepř (1/2 lžičky)
máslo
2 větší cibule nakrájené na kostičky
1/2 skleničky kečupu
1/2 skleničky vody
kostka cukru
1 lžíce octa
chilli
Postup
Kuře potřeme rozdrceným česnekem, osolíme a přidáme ostatní suroviny a dáme péct do trouby s kouskem másla....
Čtverečky s kuřecím masem
Suroviny
Těsto:
1 balíček listového těsta
1 vejce
Masová směs:
20 dkg kuřecího nebo krůtího masa (prsa)
1 malá cibule
2 lžíce kečupu
worcester
sojová omáčka
sůl
pepř
olej na smažení
Postup
Listové těsto rozválíme na silnější plát (asi 5 mm) a rozkrájíme jej na větší čtverečky (asi 6 x 6 cm). Do poloviny z nich vypíchneme formičkou ve středu kruhové otvory. Na plech dáme papír na pečení, přeneseme na něj čtverečky bez otvorů, potřeme rozkvedlaným vajíčkem a položíme na ně čtverečky s otvorem. Znovu potřeme vajíčkem a dáme do vyhřáté trouby. Upečeme dorůžova. Během pečení čtverečky vyskočí a tím vytvoří v sobě hlubší důlek, který po vyndání z trouby ihned plníme přiopravenou masovou směsí.
Masová směs:
Kuřecí maso nakrájíme na malinké kostičky a přidáme k nim nadrobno nakrájenou cibuli a ostatní suroviny. Promícháme a na pánci na rozehřátém oleji opečeme.
Krůtí plátky s Nivou
Suroviny
krůtí prsa nakrájené na plátky
Niva - nastrouhaná
plátky šunky
sůl
pepř
rajčata na ozdobu
olej
Postup
Plátky masa lehce naklepeme, osolíme, opepříme. Na rozpáleném oleji plátky opečeme. Vyjmeme. Potom vždy na jeden plátek položíme plátek šunky, trochu strouhané Nivy a přiklopíme druhým plátkem opečeného masa. Sepneme párátkem a dáme na chvíli zapéct do trouby.
Na talíři zdobíme rajčetem a podáváme s hranolky nebo bramborami.
Čertí jazýčky
Suroviny
kuřecí prsa
dlouhé feferonky
plátky šunky
mletý bílý pepř
olej na opečení
strouhaná Niva
Postup
Kuřecí plátek lehce naklepeme, osolíme a opepříme. Na maso položíme plátek šunky a 1 feferonku.Plátek masa přehneme na půlku tak, aby na jedné straně vyčnívala šunka i feferonka. Okraj masa sepneme párátkem a opečeme na oleji z obou stran. Trochu zakápneme vodu a osmažíme doměkka. Do vypečené šťávy přidáme kousek másla na zjemnění a nakonec maso posypeme nastrouhanou Nivou, přiklopíme pokličkou a necháme sýr roztát.
Podáváme s brambory nebo dušenou rýží a se zeleninovou oblohou.
Kuře s mátou a šlehačkou
Suroviny
4 kuřecí prsa
8 plátků slaniny
šlehačka
sůl
pepř
máta peprná
máslo
vejce, hladká mouka a strouhanka na obalení
Postup
Kuřecí prsa upravíme na plát a naklepeme. Osolíme, opepříme a posypeme rozsekanou mátou. Nyní položíme doprostřed plátky slaniny a zabalíme jako psaníčko. Takto sbalené obalíme v trojobalu / mouka, vejce, strouhanka /
Vezmeme pekáček, který hodně vymažeme máslem. Položíme obalené maso do pekáčku jedno vedle druhého, zalijeme smetenou, aby vše bylo potopené. Přiklopíme a dáme péct do trouby asi na 20 minut. Potom odklopíme a dopečeme.
Krůtí plátky po šumavsku
Suroviny
80 dkg krůtího masa z prsou
25 dkg drůbežích jater
15 dkg žampiónů
10 dkg uzené slaniny
1 cibule
tuk
hladká mouka
červené víno
máslo
mletý pepř
tymián
sůl
vývar
Postup
Maso nakrájíme na silnější plátky, které prořízneme, aby vznikla kapsa.Slaninu nakrájíme na větší plátky, cibuli na slabá kolečka, játra na plátky. Nyní na másle podusíme žampióny, nakrájené na plátky. Potom na plátek slaniny položíme plátek jater, nakrájenou cibuli a žampióny. Přehneme a strčíme do kapsy v mase. Sepneme párátkem. Nakonec osolíme, okořeníme, zprudka opečeme na rozpáleném tuku, podlijeme vývarem dusíme v troubě. Hotové plátky vyjmeme, šťávu zaprášíme moukou, osmahneme, zředíme vývarem, přilijeme trochu červeného vína, zjemníme máslem a povaříme.
Podáváme s opečenými bramborami nebo rýží.
Krůtí měšec
Suroviny
60 dkg krůtího masa z prsou
hořčice
tuk
cibule
20 dkg uvařeného uzeného bůčku
sterilovaná kapie
sterilovaný hrášek
3 vejce
hladká mouka
grilovaní koření nebo sůl
vývar
Postup
Z masa nakrájíme slabší plátky, které naklepeme, posypeme grilovacím kořením a potřeme hořčicí. Na tuku zpěníme drobně nakrájenou cibuli, přidáme na kostičky nakrájený bůček a orestujeme. Pak přidáme na kostičky nakrájenou kapii a hrášek a podusíme. Nakonec přimícháme vejce a osolíme. Tuto směs necháme vychladit a pak navrstvíme na připravené plázky masa do kopičky. Okraje masa zvedneme, aby nám vznikl měšec a silnější nití zavážeme. Tyto měšce zprudka opečeme na tuku, podlijeme vývarem a dusíme doměkka. Nakonec šťávu zahustíme moukou. Nitě sundáme.
Podáváme s bramborami nebo rýží.
Krůtí guláš kari
Suroviny
1 kg krůtích prsou
2 velké cibule
olej
koření kari
mletý zázvor nebo i čerstvý
sůl
smetana
vývar z krůty ( dejte si vařit křídla nebo krk )
mouka na zahuštění
Postup
Maso nakrájíme na velké kostky a osolíme. Na oleji zpěníme drobně nakrájenou cibuli, přidáme kari a zázvor, osmahneme a přidáme maso. Opečeme( mícháme) a pak podlijeme vývarem. Nyní necháme dusit. Když je maso měkké, trochu omáčku zahustíme. Na talíři polijeme omáčku smetanou.
Hodí se k tomu rýže, těstoviny nebo knedlík.
Kuřecí plátky s lečem a s Nivou
Suroviny
4 plátky kuřecích prsou
1 větší sklenička leča
2,5 dl smetany
10 dkg Nivy 4 plátky tvrdého sýra
sůl
pepř
Postup
Maso lehce naklepeme, osolíme, opepříme a narovnáme do pekáčku. Poklademe lečem, posypeme nastrouhanou Nivou a zalijeme smetanou a upečeme. Ke konci pečení poklademe plátky tvrdého sýru a krátce zapečem, aby sýr rozehřál.
Podáváme s vařenými bramborami.
Kuřecí řízky zapečené s Hermelínem
Suroviny
4 kuřecí řízky
1 Hermelín
zelená petržel
olej
sůl
pepř
hladká mouka na obalení
Postup
Plátky kuřecího masa lehce naklepeme, osolíme, opepříme, obalíme v hladké mouce a opečeme na oleji. Pak je dáme do vymazané zapékací misky, poklademe plátky Hermelínu, posypeme petrželí a dáme do trouby zapéct.
Podáváme s bramborovou kaší.
Krůtí rolky
Suroviny
krůtí prsa
plátky tvrdého sýra
plátky šunky
malé mrkve
pórek
sůl
koření Gyros
máslo
Postup
Krůtí prsa nakrájíme na plátky. Ty naklepeme, osolíme a posypeme kořením Gyros, položíme plátek šunky, tvrdého sýra, mrkvičku a kousek pórku. Nyní zabalíme. V pekáčku rozpustíme máslo, vložíme do něj připravené rolky a dusíme doměkka. Občas podlijeme vodou.
Kuře na indický způsob
Suroviny
50 dkg kuřecích prsou
nové koření
chilli papričky
sůl
5 stroužků česneku
1 cibule
0,5 l pomerančové šťávy z čerstvého pomeranče
0,1 l oleje
0,2 l kuřecího vývaru
0,2 l zakysané smetany
Postup
Na pánvi rozehřejeme tuk, vložíme na něj nakrájený česnek a cibuli a zpěníme. Pak přidáme maso nakrájené na kostky a opečeme dozlatova. Podlijeme vývarem, přidáme nové koření, sůl, pepř. Necháme dusit a nakonec vmícháme zakysanou smetanu a nakrájené chilli. Pak odstavíme z plotny a přilijeme pomerančovou kůru.
Příloha - rýže.
Kuře s česnekem zalité šlehačkou
Suroviny
kuřecí prsa
plátky tvrdého sýra
plátky šunky
malé mrkve
česnek
pórek
sůl
koření Gyros
máslo
Postup
Kuře naporcujeme, osolíme, opepříme a dáme do pekáče. Česnek nakrájíme na plátky a posypeme jím kuře. Pak ještě posypeme nastrouhaným sýrem, zalijeme smetanou a upečeme.
Příloha - brambory.
Krůtí maso na saturejce
Suroviny
500 g krůtích prsou
2 lžíce sušené Saturejky
3 rajčata
500 g brokolice
300 g sterilizovaných žampiónů
1 velká cibule
sůl
mletý bílý pepř
kuličky barevného pepře
olivový olej
Solamyl
Postup
Krůtí prsa osušíme, nakrájíme na kousky a vložíme do mísy. Osolíme, opepříme, zasypeme Saturejkou, kuličkovým pepřem a promícháme. Na pánvi rozehřejeme olej a maso opečeme doměkka. Ke konci opékání posypeme 1 lžící Solamylu, přidáme rajčata, nakrájená na měsíčky, cibuli na kolečka, žampióny na plátky a brokolici na malé růžičky. Promícháme a prohřejeme. Ještě můžeme dochutit solí nebo Saturejkou.
Příloha : Opečené brambory nebo rýže.
Krůtí nudličky na víně se zeleninou
Suroviny
0,5 kg krůtích prs
1 cibule
2 malé rajčatové protlaky
1 mrkev
1 petržel
15 dkg celeru
15 dkg brokolice
1 dl červeného vína
1 lžíce červené papriky sladké, mleté
drůbeží vývar na podlévání
olej
sůl
pepř mletý
mouka na zahuštění
Postup
Cibuli nakrájíme na kostičky a osmažíme na oleji. Maso nakrájíme na nudličky. Osolíme, opepříme a přidáme na osmaženou cibuli a orestujeme. Přidáme papriku, protlak , podlijeme vývarem a dusíme. Ke konci dušení přidáme brokolici na růžičky a kořenovou zeleninu na kostičky. Vlijeme červené víno a dodusíme. Nakonec trochu zahustíme moukou.
Podáváme s bramborami nebo těstovinami.
Krůtí stehno na kari
Suroviny
stehno
25 dkg slaniny vcelku
10 dkg másla
1 velká cibule
2 dl smetany
kari
sůl
drůbeží vývar
Postup
Stehno prošpikujeme slaninou, osolíme. Můžete si stehno rozříznout na horní a dolní část.
Cibuli nakrájíme na kostičky, zbytek slaniny také na kostičky a na másle osmažíme. Přidáme kari, asi 2 lžíce, pak položíme stehno a opečeme ze všech stran. Podlijeme vývarem a dusíme doměkka. Když je maso měkké, vyndáme jej a vypečenou šťávu zaprášíme moukou, podlijeme trochou vývaru, povaříme a nakonec nalijeme smetanu.
Podáváme s houskovým knedlíkem.
Krůtí řízky se slaninou a cibulí
Suroviny
0,5 kg krůtích prs
10 – 15 dkg plátků slaniny
1 cibule
obyčejná hořčice
mouka, vejce, strouhanka na obalování
olej na smažení
Postup
Maso nakrájíme na pláty, naklepeme, osolíme a potřeme jednu stranu hořčicí. Cibuli nakrájíme na kolečka. Nyní na jednu polovinu plátku položíme slaninu a cibuli, přeložíme, okrak plátku lehce sklepneme a sepneme párátkem.
Obalíme jako klasický řízek v trojobalu – v mouce, vejci a strouhance. Usmažíme na oleji.
Podáváme s bramborami nebo bramborovou kaší.
Kuřecí stehna s pomerančovou šťávou
Suroviny
6 kuřecích stehen
1 hlavička česneku
2 cibule
3 sušené chilli papričky
šťáva z 2 menších pomerančů
2,5 dl kuřecího vývaru
2,5 dl zakysané smetany
sůl
olej
mletý černý pepř
Postup
V pekáči orestujeme na oleji cibuli nakrájenou na kostičky a česnek na malé kousky. Stehna osolíme, opepříme, přidáme do pekáče a orestujeme. Zalijeme vývarem, přidáme chilli papričky, přiklopíme a dáme péct do trouby. Po upečení si stehna vyndáme, do omáčky přilijeme šťávu z pomerančů a omáčku trochu zahustíme. Nakonec dáme zakysanou smetanu a promícháme. Stehna vložíme zpět, aby se trochu prohřála.
Podáváme s vařenou rýží.
Kuřecí maso se žampióny
Suroviny
50 dkg kuřecích prsou
25 dkg žampiónů sterilizovaných
1 pórek středně velký
hrst burských oříšků
sůl
pepř mletý a drcený
3 stroužky česneku
sójová omáčka
olivový olej
Postup
Maso nakrájíme na nudličky a dáme do mísy. Do hrnku si nalijeme 2 lžíce oleje, přidáme do něj sůl, pepř, nasekaný česnek najemno, promícháme a nalijeme k masu a opět promícháme. Přilijeme sójovou omáčku a necháme hodinu uležet.
Mezitím si připravíme do hrnku oříšky a zalijeme je horkou vodou a necháme chvíli odležet, aby změkly.
Nakrájíme si pórek na kolečka, žampióny na kousky.
Naložené maso zprudka osmažíme na oleji, přidáme pórek, scezené oříšky a žampióny. Ještě chvíli za stálého míchání opékáme až je maso měkké. Nakonec podle chuti dosolíme, přidáme sójovou omáčku.
Podáváme s rýží a se zeleninou.
Kuřecí křídla Hubert
Suroviny
1 kg kuřecích křídel
0,5 l červeného vína
olej
0,5 l drůbežího vývaru
sůl
koření na zvěřinu Hubert
pokud jej nemáte, dejte :pepř černý, nové koření, bobkový list, jalovec, tymián, koriandr, rozmarýn, paprika pálivá, sušená cibule a kořenová zelenina
Postup
Na oleji osmahneme osolená křídla, přidáme koření, zalijeme vývarem a vínem a dusíme. Když jsou křídla měkká, vyjmeme je, omáčku zahustíme a křídla vrátíme zpět, aby se prohřály.
Podáváme s knedlíky nebo s rýží.