Grilování 1
Řízky se zeleninou
Potřebujeme: 6 plátků z vepřové kýty,50g anglické slaniny,1 cuketa,2 zelené papriky,2 cibule,2 rajčata,6 lžic olivového oleje,6 lžic vinného octa,1 lžička cukru,3 stroužky česneku,sekaná čerstvá máta a bazalka,pepř,sůl.
Řízky lehce naklepeme hřbetem ruky,potřeme směsí 4 lžic oleje,2 lžic octa,utřeného česneku,soli a pepře a necháme asi hodinu v chladnu odležet.Cuketu,cibuli a rajčata pokrájíme na kolečka,papriku a slaninu na širší proužky,osolíme,potřeme zbylým olejem a grilujeme do měkka.Hotové pokrájíme na malé kostičky,promícháme,smícháme s octem,cukrem,solí a pepřem a uchováme v teple.Řízky grilujeme z každé strany asi 4 minuty.Na hotové řízky dáme kopeček grilované zeleniny se slaninou a posypeme sekanou mátou a bazalkou.
Hamburger domácí
Potřebujeme:
- 1/2 kg jemně nasekaného hovězího masa
- sůl, pepř, worcester a 2 jemně nasekané cibule
- 1 vejce a trochu strouhanky
- 5 pstroužků utřeného česneku
- 100 g nastrouhaného tvrdého sýra
- drcené oregano a trošku majoránky
Všechno pořádně smícháme a řádně prohněteme. Vypracujeme placičky silné dva až tři centimetry a na grilovacím roštu propečeme z obou stran dozlatova.
Přílohy:
Čerstvá žemle a zeleninová obloha, tatarka, kečup,hořčice.
Křehký hovězí steak
Potřebujeme:
- šest silných plátků hovězího masa
- šest lžic whisky
- šest lžic oleje a jednu lžíci worcestru
- dvě lžíce kremžské hořčice a lžíci ostrého kečupu
- jednu lžičku drceného zeleného pepře a sůl
Postup
Plátky masa rukama řádně promasírujeme a z ostatních přísad umícháme marinádu, maso mrinádou dobře potřeme a necháme alespoň dvě hodiny odležet. Steak grilujeme tři až pět minut z každé strany.Velice záleží na kvalitě masa a nastupni oblíbené propečenosti. Ke grilovaným steakům doporučujeme nakrájenou syrovou zeleninu nebo zeleninový salát a čerstvé pečivo nebo pečené brambory. Přejeme dobrou chuť!