Dortíčky 2
SACHER KOSTKY
Těsto:
100 g hořké čokolády
120 g mletých ořechů
60 g mouky
20 g kakaa
špetka mleté skořice
špetka mletého hřebíčku
150 g másla
120 g krystalového cukru
4 vejce
Náplň:
180 g horké meruňkové marmelády
Zdobení:
200 g dortové čokoládové polevy
4 polévkové lžíce oleje
celé pražené mandle
zlaté perličky
marcipánové listy
Postup:
Změklé máslo s rozpuštěnou hořkou čokoládou utřeme do pěny.
Po jednom přidáváme žloutky. Z bílků a krystalového cukru ušleháme sníh, poté obojí smícháme, přidáme směs mouky, ořechů a kakaa.
Vylijeme na menší, pečicím papírem vyložený plech o rozměrech 18 × 27 cm a uhladíme. V předehřáté troubě na 170 °C pečeme 25 – 30 minut.
Až těsto vychladne na vlažnou teplotu, uprostřed jej rozpůlíme a potřeme povařenou meruňkovou marmeládou.
Poté necháme úplně vychladnout.
Zoubkovaným nožem nařežeme na čtverečky 3 × 3 cm, poté namáčíme do rozpuštěné olejové polevy a dáme odkapat na mřížku. Zbylou polevu scedíme.
Zdobíme hotovou zakoupenou dekorací, kterou lepíme zbylou polevou.
KAKAOVÉ ZÁKUSKY
Těsto:
6 vajec
120 g krystalového cukru
25 g kakaa
90 g mouky
špetka prášku do pečiva
Náplň:
250 g změklého másla
300 g moučkového cukru
1 balíček vanilkového pudinku
3,5 dl mléka
80 g strouhaného kokosu
Zdobení:
120 g strouhaného kokosu
80 g cukrářské polevy
Postup:
Připravíme piškot. Do mouky přimícháme prášek do pečiva, necháme odstát.
Oddělíme bílky od žloutků. Žloutky s jednou třetinou krystalového cukru utřeme do pěny. Bílky vyšleháme se zbytkem cukru na krémovou pěnu.
Do žloutků přidáme po lžících třetinu pěny z bílků, zamícháme.
Poté přidáme i zbylou pěnu, lehce smícháme, ale ne úplně dohladka.
Ve dvou částech přisypeme přesátou směs mouky, kakaa a prášku do pečiva a opatrně zamícháme do pěny.
Těsto vylijeme na plech o rozměrech 32 × 35 cm, který jsme vyložili pečicím papírem. Uhladíme. V troubě předehřáté na 220 °C pečeme 10–12 minut.
Dokud se piškot peče, dvířka trouby se nesmí otevírat, aby se těsto nesrazilo.
Na krém:
Pudink uvaříme s mlékem dle návodu na sáčku bez přidání cukru a vychladíme.
Máslo s moučkovým cukrem utřeme do pěny, poté přidáme vychladlý puding a kokosovou moučku.
Plát rozřízneme na 3 stejné díly a naplníme 80 procenty krému.
Vložíme do ledničky aspoň na 3–4 hodiny.
Poté nakrájíme na čtverce nebo vypichujeme na kolečka.
Boky zákusků potřeme zbylým krémem a vyválíme v kokosové moučce.
Povrch potřeme cukrářskou polevou, kterou jsme rozpustili nad párou.
KARAMELOVÉ KOSTKY
Těsto:
1 lžička extraktu vanilkového,
2 vejce,
200 g másly,
275 g hladké mouky,
400 g cukru krupice
Náplň:
110 g cukru moučka,
175 g ořechů vlašských,
180 ml kondenzovaného slazeného mléka,
180 g másla,
2 lžíce medu
Poleva:
1 lžíce oleje,
200 g čokolády na vaření
Postup:
Na středně velkém plameni rozpusťte v hrnci máslo.
Přisypte cukr, přidejte med, kondezované mléko.
Za stálého míchání vařte přibližně 10 až 13 minut, dokud nevznikne směs karamelové barvy.
V pánvi na malém ohni rozpusťte máslo.
Odstavte z plamenu, přisypte ořechy.
Na ještě teplý korpus rychle navrstvěte náplň.
Přidejte cukr a míchejte dokud se cukr nerozpustí.
Odstavte z ohně, přidejte mouku a vanilkový extrakt.
Promíchejte a nechte vychladnout.
Do vychladnuté hmoty přidejte vejce a vypracujte těsto.
Plech vyložte papírem na pečení. Na plech naneste těsto.
Pečte v předehřáté troubě na 160 °C asi 20 minut.
Na ještě teplý korpus rychle navrstvěte náplň.
Na chladném místě nechte ztuhnout.
Poleva: Ve vodní koupeli roztopte čokoládu, přidejte olej a promíchejte.
Koláč polijte čokoládovou polevou a nechte ztuhnout.
VĚTRNÍČKY
Těsto:
1/4 l vody,
80 g Hery nebo Ramy,
160 g polo¬hrubé mouky,
4 vejce, špetka soli.
Krém:
1 balíček vanilkového cukru,
125 g másla,
125 g cukru krupice,
2 k pudinkové vanilkové prášky,
2 žloutky,
500 ml mléka
Postup:
Do vroucí osolené vody s máslem nasypte mouku, teplotu zmírněte.
vařečkou těsto míchejte tak dlouho, až se přestane lepit na stěny a dno nádoby.
Těsto by mělo vytvořit kouli a na dně nádoby zůstane bílý povlak.
Spařené těsto dejte do studené mísy a propracovávejte, dokud trochu nevychladne.
Do vlažného těsta pak postupně zapracujte vejce, až bude hladké a lesklé.
Plech vyložte pečícím papírem.
Těstem naplňte cukrářský sáček s řezanou hubičkou a na plech nastříkejte větrníky nebo věnečky.
Pokud jsou to jen kroužky, pečeme asi 20 minut na 200 °C, pokud jsou tvary plné, po 20 minutách teplotu zmírníme a dopékáme.
Hotové tvary by měly být zlaté, jinak budou uvnitř nedopečené a po vychladnutí splasknou.
Větrníčky nechte vychladnout na kovové mřížce.
Pudinkové prášky zavaříte do zbylého mléka s cukrem.
Po zchladnutí hmotu zašlehejte do másla.
Větrničky rozkrojte podélně nožem a plňte žloutkovým krémem.
KARAMELOVÉ VĚTRNÍKY
Ingredience:
1/4 l vody
1/8 hery, nebo másla
sůl
12 dkg hladké mouky
1 lžička prášku do pečiva
4 vejce
Postup:
Vodu s tukem dáme vařit, osolíme a vmícháme mouku s práškem do pečiva.
Sundáme z plotny a mícháme až se těsto nelepí na nádobu a je vystydlé.
Potom vmícháme vejce jedno po druhém – vždy mícháme tak dlouho, až je těsto hladké.
Těstem naplníme sáček s trubičkou a na plech vyložený pečícím papírem stříkáme větrníčky.
Pečeme při teplotě 170–180 stupních.
Karamelová náplň:
100 g cukru
0,35 l smetany nebo plnotučného mléka
40 g vanilkového pudinku
1 žloutek
50 g mouč.cukru
200 g másla
1/2 vanilkového cukru
Šlehačka:
0,25 l šlehačky
1 ztužovač šlehačky
Karamelová poleva:
50 g cukru
220 g moučkového cukru
3 lžíce mléka
Spodní část větrníků naplníme karamelovou náplní, potom šlehačkou kterou ušleháme se ztužovačem, přikryjeme horní částí větrníků a polijeme karamelovou polevou.
Karamelová náplň:
Cukr zkaramelizujeme,zalijeme 2,2 l smetany a za stálého míchání rozvaříme.
Ve zbývající smetaně rozmícháme pudinkový prášek a žloutek,uvaříme karamelový pudink
a odstavíme. Za občasného promíchání necháme vychladnout.
V míse umícháme máslo s moučkovým cukrem,postupně přidáváme vychladlou hmotu
a dobře umícháme.
Karamelová poleva:
Cukr zkaramelizujeme,zalijeme mlékem a za stálého míchání dobře rozvaříme.
Do mísy připravíme moučkový cukr.postupně do něj přidáme horký karamel a umícháme hladkou a hustou polevu.
VĚNEČKY Z ODPALOVANÉHO TĚSTA
Ingredience:
Voda 250 ml
90 g tuku
špetka soli
4 vejce
140 g hrubé mouky
Postup::
Do vody dáme sůl a tuk a uvedeme do varu.
Náhle vsypeme mouku, odtáhneme z plamene a mícháme až než vznikne hladké těsto.
Opět dáme na oheň a chvíli mícháme.
Přesypeme do mísy a postupně přidáváme jedno vejce po druhém.
Každé vejce dobře vmícháme.
Na dobře vymazaný plech stříkáme cukrářským pytlíkem věnečky
(dobré je si tvar věnečku na plechu vyznačit vrškem sklenice namočeným v mouce).
Nebo můžeme plech vyložit pečicím papírem, z jehož druhé strany jsme tužkou předkreslili kolečka.
Pečeme 5 minut na 250 stupňů, pak zmírníme na 170 stupňů a dopečeme
(asi 20 minut).
Ještě horké rozkrajujeme podélně na půl.
Po vychladnutí plníme krémem a shora poléváme čokoládovou, citrónovou či rumovou polevou.
Poleva 1:
100 g čokolády na vaření,
50 g 100% tuku - rozpustit ve vodní lázni
Poleva 2:
Šťávu z citronu smícháme s cukrem moučkou na požadovanou konzistenci - tak aby příliš nestékala z věnečků, ale vytvořila hladkou krustu.
Poleva 3:
Rum smícháme s cukrem moučkou na požadovanou konzistenci.
Krém:
1 Zlatá Haná,
¼ l mléka, 2 lžíce maizeny (solamyl),
cukr moučka,
vanilkový cukr
Zlatou Hanou rozšleháme. V kastrolku svaříme maizenu s mlékem a vanilkovým cukrem, necháme zchladnout. Obě hmoty do sebe zašleháme a dochutíme cukrem moučkou.
TRUBIČKY
Ingredience:
250 g másla,
300 g hladké mouky,
2 rovné polévkové lžíce octa
2 lžíce mléka
Bílkový sníh:
4 bílky,
280 g cukru krupice
Postup:
V hrnku rozmícháme žloutky, mléko a ocet. Smícháme s ostatními surovinami
a vypracujeme těsto, které necháme přes noc odpočinout v lednici.
Druhý den na vále vyválíme plát a nakrájíme rádýlkem na proužky, které motáme na trubičky. Potřeme rozkvedlaným vejcem a pečeme na plechu vypláchnutém studenou vodou
na 250 stupňů (než trubičky krásně zezlátnou). Hotové plníme sněhem z bílků.
Bílkový sníh:
V páře šleháme 4 bílky a 280 g cukru krupice tak dlouho, dokud směs nezhoustne.
PLNĚNÉ KORNOUTKY
Ingredience:
4 vejce,
240 g cukru,
240 g hladké mouky,
1 vanilkový cukr,
šlehačka
Postup:
Cukr a vejce dejte do mísy a šlehejte asi 10 minut.
Pak vmíchejte hladkou mouku. Vznikne poměrně řídké těsto.
Těsto nabírejte polévkovou lžící a dávejte na důkladně vymazaný plech, pomocí lžíce těsto rozetřete na placičku.
Na plech se vejde 8 placiček, vždy 2 vedle sebe.
Pečte je asi 10 minut v troubě vyhřáté na 150 °C.
Jakmile mají narůžovělou barvu, vyndejte plech z trouby a placičky okamžitě stočte do kornoutu. Můžete je vyndávat i po jedné.
Po vychladnutí konce kornoutů namočte do rozpuštěné čokoládové polevy.
Kornouty můžete i potřít rozehřátým máslem a obalit ve strouhaných ořeších.
Připravené kornoutky naplňte šlehačkou, sněhem z bílků nebo jakýmkoliv krémem.