Saláty
Šopský salát
Potřebujeme:
2-3 papriky,4-5 rajčat,1 menší salátová okurka,1 cibule,100g balkánského sýra,na dochucení cukr,sůl ocet.
Postup:
Omyjeme a očistíme zeleninu.Papriky nakrájíme na nudličky,rajčata na kostičky,okurku i cibuli.Vše dáme do mísy,ochutíme cukrem,solí a octem.Dobře promícháme.Balkánský sýr nakrájíme na kostičky a posypeme nebo zlehka vmícháme do salátu.
Paprikový salát se sýrem
Potřebujeme:
3 papriky,4 rajčata,1 středně velká cibule,1 středně velká salátová okurka,sůl,40ml octa,60g oleje,50g sýra.
Očištěné,omyté papriky podélně rozkrojíme,odstraníme semeník a semínka, nakrájíme na proužky a dáme do mísy.Přidáme omytá ,na dílky nakrájená rajčata,oloupanou a na plátky nakrájenou okurku a nadrobno nakrájenou cibuli.Olej smícháme s octem a solí,umícháme zálivku,nalijeme ji na salát a promícháme.Při podávání salát posypeme strouhaným sýrem.
Zelný salát s česnekem
Potřebujeme: 500g hlávkového zelí,citrónová šťáva,sůl,olej,česnek.
Očištěné zelí nakrájíme na jemné nudličky,mírně osolíme a necháme v chladničce půl hodiny nakřehnout.Potom je pokapeme citrónovou šťávou,olejem a přidáme prolisovaný česnek.Promícháme a podáváme.
Okurkový salát s ředkvičkami
Potřebujeme: 1 salátová okurka,2 svazky ředkviček,3 naťové cibulky,100ml krémové smetany,2 lžíce octa,špetka pepře,sůl.
Omytou okurku oloupeme (mladou nemusíme)a nakrájíme na plátky společně s ředkvičkami a cibulí.Nať nakrájíme na dílky a přidáme k ostatním surovinám.Smetanu rozšleháme s octem,pepřem a solí.Dobře promícháme a necháme vychladit.
Salát z eidamu a nivy
Potřebujeme: 250g eidamu,250g nivy,5 vajec,150g cibule,sůl,ocet,pažitka.
Eidam,nivu (nejlépe jen její bílou část) a natvrdo uvařená vejce nakrájíme na kostičky.Přidáme drobně posekanou cibuli a opatrně promícháme,abychom nerozmačkali žloutky.Podle chuti osolíme a pokapeme octem.Odleželý salát posypeme nakrájenou pažitkou.
Ředkvičkový salát s vejci
Potřebujeme: 2 svazky ředkviček,2 natvrdo uvařená vejce,120ml bílého jogurtu,sůl,petrželovou nať ( 1 lžíce).
Ředkvičky dobře omyjeme a nastrouháme na hrubém struhadle,nebo nakrájíme na kolečka.Žloutky utřeme se solí,smícháme s jogurtem.Bílky posekáme nadrobno a vše promícháme.Salát ozdobíme nasekanou petrželkou.
Kuřecí salát s broskvemi
Potřebujeme: 150g vařeného kuřecího masa,1 jablko,1 netučný bílý jogurt,šťáva z 1 citronu,8 půlek broskví,sůl,lehce pepře.
Maso pokrájíme na jemné nudličky.Oloupané jablko nastrouháme,promícháme s jogurtem, osolíme a okořeníme.Dochutíme citronovou šťávou.Tímto salátem plníme půlky okapaných kompotových broskví.
KUŘECÍ SALÁT S KVĚTÁKEM
Potřebujeme:
30 dkg pečeného nebo dušeného kuřete, 15 dkg sterilovaných žampionů, 1 menší uvařený květák, 20 dkg majolky, sůl pepř, citrónová šťáva, petrželka.
Vychladlé maso vykostíme a nakrájíme na nudličky. Žampiony po okapání rozkrájíme, květák rozebereme na růžičky. Potom vše promícháme, majonézou a kořením dochutíme, přidáme k masu a lehce promícháme. V chladnu necháme odležet a při podávání zdobíme petrželkou.