Langoše kuchtíka Petra
asi 6 – 8 ks
Ingredience:
500 g hladké mouky
21 g čerstvých kvasnic ( tzn.1/2 balení )
4 dcl polotučného mléka ( z toho 0,5 dcl na kvásek )
česnek, příp. česneková pasta
1 menší lžíce soli
¼ lžíce cukru
příloha: kečup, sýr, příp.tatarka(dresing)
olej na fritování, nejlépe rostlinný - řepkový
Postup:
kvásek: trochu mouky- do ní důlek, 0,5 dcl vlažného mléka, cukr, kvasnice(droždí)
Necháme vykynout 20-30 minut. Teprve pak vmícháme sůl !!
Po vykynutí na vál s hladkou mouku – vytvoříme bochánky – necháme kynout - pak dáme opatrně do horkého oleje. Na tvoření placek je možné použít i namaštěný menší talíř, pak nepotřebujeme vál a váleček. Prsty si však taky musíme namastit, protože se těsto jinak hodně lepí. Necháme trochu vykynout! těsto je možné uchovat i několik dní v lednici…
Ještě horké potíráme česnekovou vodou, kečupem a posypeme strouhaným sýrem.
Pozn. Langoše je možné připravit i "nasladko", pak použijeme cukr krupici nebo ovocný džem, med nebo čokoládu ...
Dobrou chuť!
Další známé recepty na LANGOŠE:
LEVNÉ LANGOŠE 1
Suroviny:
1 kg hladké mouky, 2 lžičky soli - podle potřeby, 2 - 3 lžičky drceného kmínu, 1 kostka čerstvého droždí - 42 g, špetka cukru, 5 lžic oleje - nemusí být, zhruba 0,75 lt vlažné vody, olej na smažení.
Postup
Běžným způsobem zaděláme kynuté těsto. Já smíchám mouku se solí a kmínem, přidám vlažnou vodu, olej cukr a rozdrobím droždí. Nechám asi 5 - 10 minut stát a zadělám ne moc tuhé těsto. Necháme vykynout, na větší rovný talíř si dáme asi lžíci oleje, odebíráme kousky těsta a na tomto talíři roztlačíme a vytáhneme do šířky. Sice máme mastné prsty,ale zdá se mi tento postup lepší a rychlejší, než vyvalovat válečkem nebo těsto hodně pomoučit a roztahovat do šířky rukama. Rádo se lepí. Ihned vhazujeme do vyšší vrstvy horkého oleje a smažíme z obou stran.Odkládáme na papírový ubrousek. Podáváme dle svých zvyklostí. S kečupem, tatarskou nebo ďábelskou omáčkou, jsou dobré i některé hotové omáčky např.Hellmanns. Sypeme sýrem.
Poznámka
Těsto jde uchovat v chladničce i několik dnů.
Langoše 2
250 g hladké mouky, 40 g droždí, špetka soli, 1 kostka cukru, necelé 2 dl mléka
Postup
Do prosáté mouky uděláme důlek, rozdrobíme do něho droždí, přidáme kostku cukru, zalijeme asi 1 dl vlažného mléka a necháme vzejít kvásek. pak zalijeme mlékem, osolíme a těsto hněteme tak dlouho, až začne dělat bubliny a jde od vařečky. Povrch poprášíme moukou a necháme vykynout ještě jednou. Pak namočíme lžíci do hladké mouky a vykrajujeme z těsta kousky (z uvedeného množství asi 10 ks), poklademe na pomoučený vál, uděláme malé bochánky, které obalíme v mouce a necháme znovu kynout. Pak je rukama vytáhneme do placek a vložíme do rozpáleného oleje. Opečeme po obou stranách.
Langoše 3
1 kg hladké mouky 5 dkg droždí 1/4 l kyselé smetany 1/4 l čtvrt litru mléka 1 lžičku sody 1 lžičku soli 3 vejce 5 lžic oleje sůl česnek, kečup, tvrdý sýr (moučkový cukr, mletá skořice, povidla)
Postup
Nejprve si udělejte kvásek z droždí a mléka. Poté do něj přidejte ostatní přísady, smíchejte a nechte vykynout. Z vykynutého těsta oddělujte mokrýma rukama kousky a tvarujte je do placek 15 – 17 cm. Placky smažte na vyšší vrstvě oleje (nejlépe ve fritéze). Usmažené langoše potřete česnekem, (kečupem) a posypte strouhaným sýrem. Sladká varianta: moučkový cukr, (mletá skořici), povidla. Zbylé těsto můžete uložit v igelitovém sáčku do lednice. Vydrží nejméně týden.
30 porcí 120ml teplého mléka, 20g suchých kvasnic, špetka cukru na kvásek 135ml teplého mléka 65g jemného krystalového cukru 10g soli 1/2 vanilkového cukru 2 vejce 80ml rostlinného oleje 600g celozrnné, polohrubé mouky, nebo podle potřeby
Postup
Ve velké míse smíchat mléko, kvasnice a špetku cukru, nechat stát po 5 min., až kvasnice vzejdou.
Přidat mléko, cukr, sůl, vanilkový cukr, vejce a olej. Dobře vše smíchat do hladka. Přidat 3/4 mouky, dobře vmíchat a postupně přidávat další. Když je těsto dostatečně husté, vyklopit ho na trochu pomoučený vál a vypracovat po 5–8min. (přidávat tolik mouky co je zapotřeby) v tuhé, elastické těsto. Položit těsto do olejem vymazané mísy, otočit ho a přikrýt utěrkou. Nechat na teplém místě vykynout po 30–40min., nebo až se těsto zdvojnásobí v objemu.
Jemně splasknout těsto a uštipovat kousky ve velikosti golfového míčku. Na trochu pomoučeném vále, válečkem rozválet kuličky na oválky. Přikrýt je utěrkou a pokračovat s dalším těstem.
Rozehřát olej ve fritovacím hrnci na 190°C. nemáte-li, pak v hlubokém hrnci (poznáme, je-li olej dostaečně horký, vhozením kousku těsta do oleje. Začne-li syčet a ihned se nafoukne, máme olej dostatečně teplý).
Těsně před smažením, povytáhneme oválky do tvaru bobřích ocasů (podlouhlý ovál) a zároveň je zvětšujeme. Mají být trochu nestejnoměrné tloušťky; tam kde jsou tenčí, tam jsou křupavé, kde ne, jsou krásně nafouklé. Opatrně je vkládat do oleje a smažit jeden po druhém 1–2min. na každé straně. Vyjmout a položit na papírový ubrousek.
Ochucení je několik, jak sladkých tak pikantních. Mohou se na př. ještě horké obalit v jemném krystalovém cukru s trochou skořice. Další jsou; javorový sirup, pomazánka z čokolády a lískových oříšků, jablka se skořicí, jahodový, nebo malinový jam, jahody se šlehačkou atd. Pikantní na př.; česnekové máslo a nastrouhaný sýr, krémový sýr a pažitka, krémový sýr a uzený losos, pizza obložení, klobáskové obložení atd.
P.S.: Bobr je jeden z národních znaků Kanady, tak jako javorový list.
První stánek s nahoře uvedenou pochoutkou byl v hlavním městě Kanady v Ottawě na tržnici ( dnes je jich mnoho národně i mezinárodně). Ottawa má taktéž nejdelší bruslařskou plochu na světě na¨Rideau¨ kanále, která je 7.8km dlouhá v jednom směru. Stánek s ¨Beaver Tails¨ tam nikdy nechybí. A protože je člověk krásně unavený a promrzlý, tak si odůvodní, proč si může dovolit sníst tuto ne zrovna dietní dobrotu.