MOJE MINUTKY
KUŘE KRÁLOVNY KÁLÍ
Potřebujeme:
400 g kuřecí prsa, 10 g škrobu Solamyl, 200 g cibule, 1 dl oleje, 1 vejce, palička česneku, sůl.
Kuře rozkrájíme na kousky, přidáme lžíci škrobu, ušlehané vejce a dobře promícháme. Směs dáme na rozpálený omastek. Když je maso bílé přidáme sůl, drcený česnek a na kolečka nakrájenou cibuli. Vše dusíme do měka a podáváme s rýží.
Žampiony po provensálsku
Potřebujeme: 600g žampionů,4 rajčata,1 cibule,2 stroužky česneku,1 feferonka,1 sklenička plněných zelených oliv,tymián,rozmarýn,4 lžíce olivového oleje,,pepř,sůl.
Cibuli,česnek a feferonku nakrájíme najemno.Rajčata a žampiony nakrájíme na čtvrtky.Na rozpáleném oleji zpěníme cibuli a přidáme žampiony.Jakmile jsou téměř hotové,přidáme rajčata,česnek,tymián,rozmarýn,olivy,opepříme a osolíme.Promícháme a necháme 5 minut dusit.
Čína po domácku
Potřebujeme:
vepřové maso na minutku,sůl,olej,pepř
2 lžičky Solamylu,2 lžičky sójové omáčky
1 lžička pálivé papriky,1 kostka masoxu
1 žloutek,česnek,glutasol
2 lžičky Solamylu,2 lžičky sójové omáčky
1 lžička pálivé papriky,1 kostka masoxu
1 žloutek,česnek,glutasol
Postup:
Maso nakrájíme na nudličky, prosolíme,oprahneme na rozehřátém oleji a smícháme s ostatními přísadami.Podáváme s bram. hranolky,tatarkou a zeleninovou oblohou.
Biftek na zeleném pepři
Postup:
Lehce naklepejte hřbetem ruky 4 bifteky,maso urovnejte do původního tvaru,osolte,opepřete a poprašte hladkou moukou z obou stran.Okraje zabalte do dlouhých,tence nakrájených plátků slaniny,zajistěte je párátkem nebo je oviňte motouzkem.Na pánvi rozpalte 3 lžíce oleje,vložte bifteky a z obou stran je opečte.Maso dejte na nahřáté talíře,do výpeku přidejte 2 lžíce nakládaného zeleného pepře,lžíci másla a 2 lžíce koňaku.Společně krátce prohřejte a nalijte na bifteky.Podávejte s různě upravenými bramborami a zeleninou
Brněnský drak
Potřebujeme:
6 ks vepřové panenské,150 g oleje,1 lžíce kečupu,2 lžíce strouhaného křenu
česnek,100 g sterilované papriky,lžíce hořčice,150 g sterilované okurky,sůl
česnek,100 g sterilované papriky,lžíce hořčice,150 g sterilované okurky,sůl
Panenskou svíčkovou naklepeme hranou dlaně a po délce, okraje nařízneme několika řezy asi 1,5 cm hlubokými. Maso osolíme, potřeme česnekem a necháme 2-3 hodiny odležet. Pak na oleji po obou stranách opečeme. Na talíř klademe porci hranolků, přes které dáme opečené maso, které zdobíme jemně nastříkanou hořčicí, kečupem, strouhaným křenem a červenou kapií, vytváříme jakoby hlavu a krunýř draka, ocas pak zhotovíme z vějířku okurky. Okraje talíře zdobíme zeleninou oblohou.
Briky jehněčí
maso jehněčí: 300 g (mleté), nebo: maso telecí: 300 g,těsto listové: 8 listy,vejce: 8 ks,cibule: 3 ks,petržel: 1 svazek,olej: 12 lžíce,bílek vaječný: 1 ks,citron: 2 ks větší,pepř mletý,sůl
Oloupanou cibuli posekáme, stejně tak petrželovou nať, a dáme
obojí povařit do 200 ml osolené vody. Tu slijeme. Přidáme mleté
maso, opepříme, dobře promícháme. Doprostřed každého listu
jemně vyváleného těsta dáme nádivku, vyklepneme na ni jedno
syrové vejce. Okraje listu složíme tak, abychom dostali čtverec.
Jeho kraje pomažeme trochou bílku a list složíme do trojúhelníku;
bílkem se na okrajích slepí. Mezitím jsme rozpálili na pánvi olej,
mělo by se z něj lehce kouřit. Briky do oleje opatrně vsouváme a
smažíme dvě až tři minuty. Přitom hořejšek poléváme olejem; asi
půl minuty před koncem smažení lze opatrně obrátit. Briky
podáváme horké se čtvrtkami citrónu; každý stolovník si svůj
zakape šťávou.
Jehněčí ražničí
maso jehněčí: 500 g,sójová omáčka,pepř mletý,sůl,špek: 200 g,cibule: 4 ks malé,kari: 1 lžička,
hořčice: 1 lžička,zelenina: 4 - osoby,špejle: 2 ks,brambory: 4 - osoby nebo hranolky: 4 - osoby,
česnek: 4 stroužek.
Jehněčí maso(nejlépe vykostěná kotleta nebo kýta) nakrájíme
(přes vlákno) na medailonky velikosti max.3x3cm.Přidáme sůl,
pepř,sojovou omáčku,hořtici,česnek vše důkladně promícháme
natlačíme do porcelánové nebo nerezové nádoby přikryjeme
nejlépe mikrotenovým sáčkem a dáme do lednice na 12 hodin
odležet.Po této době nakrájíme špek na čtverečkyasi 2 x 2 cm
5 mm silné a cibuli asi 5 mm plátky.Připravíme špejle.na půlky.
Napichujeme na špejle v pořadí:maso,špek,cibule a toto
opakujemestále do kola až je špejle plná (končíme vždy
masem) Na rospaleném oleji na pánvi osmahnem 4 - 5 min.
Podáváme s brmborem nebo hranolkama se zeleninovou
oblohou nabo salátem
hořčice: 1 lžička,zelenina: 4 - osoby,špejle: 2 ks,brambory: 4 - osoby nebo hranolky: 4 - osoby,
česnek: 4 stroužek.
Jehněčí maso(nejlépe vykostěná kotleta nebo kýta) nakrájíme
(přes vlákno) na medailonky velikosti max.3x3cm.Přidáme sůl,
pepř,sojovou omáčku,hořtici,česnek vše důkladně promícháme
natlačíme do porcelánové nebo nerezové nádoby přikryjeme
nejlépe mikrotenovým sáčkem a dáme do lednice na 12 hodin
odležet.Po této době nakrájíme špek na čtverečkyasi 2 x 2 cm
5 mm silné a cibuli asi 5 mm plátky.Připravíme špejle.na půlky.
Napichujeme na špejle v pořadí:maso,špek,cibule a toto
opakujemestále do kola až je špejle plná (končíme vždy
masem) Na rospaleném oleji na pánvi osmahnem 4 - 5 min.
Podáváme s brmborem nebo hranolkama se zeleninovou
oblohou nabo salátem
Rošťáci s kotlet
Příprava:
6 vepřových kotletek ,2 celá vejce,1 kávová lžička soli a pepř,1 až 3 polévkové lžíce koření ,1 až 3polévkové lžičky worcesterové omáčky ,2 polévkové lžičky hořčice,2 lžíce solamylu ,
Postup:
Vepřové kotlety naklepeme, namočíme po obou stranách ve směsi připravené z uvedených surovin.Potom je skládáme do mísy a zalijeme zbytkem směsi.Necháme 24 hodin uležet.Smažíme jako bifteky asi 3 minuty. Podáváme s hranolky,tatarkou a zeleninovým salátem.