Další houbové recepty
Smažené houby v těstíčku
Ingredience:
čerstvé houby (hříbky, křemenáče, holubinky ...), 1 středně velká brambora, 4 lžíce hladké mouky, 1 vejce, mléko, sůl, pepř, majoránka, mletý kmín, 50 g nivy, olej nebo sádlo na smažení
Postup přípravy:
Houby nakrájíme na plátky cca 5 mm silné. Připravíme těstíčko - jako na bramborák - nastrouháme bramboru, slijeme vodu z brambory, přidáme hladkou mouku, mléko, nastrouhanou nivu, koření a česnek podle chuti, zamícháme. Pokud není těstíčko dosti jemné, mírně rozmixujeme. Plátky nakrájených hub namáčíme v těstíčku a smažíme na pánvi dokřupava. Doporučená příloha: brambory, chéb, zelenina.
Houbová směs na topinky
Ingredience:
400 g čerstvých hub, 200 g papriky, 150 g rajčat, 150 g cibule, 1 palička česneku, 2 lžíce kečupu, 2 lžíce sojové omáčky, 2 lžíce hořčice, 1 kostka masoxu, 200 g šunky, 2 lžíce sádla, pepř, sůl, chléb
Postup přípravy:
Na sádle necháme zesklovatět nakrájenou cibuli a česnek, přidáme nakrájené houby, rajčata, papriky a kostku masoxu. Za častého míchání dusíme pod pokličkou asi 20 minut. Před dokončením přidáme kečup, hořčici, sojovou omáčku a dochutíme. Topinky opečené nasucho potřeme česnekem a hořčicí, položíme plátky šunky, pokryjeme a směsí a podáváme
Houby nakyselo
Ingredience:
500 g hub, 1 menší cibule, 3 lžíce másla, šálek kysané smetany, sůl, lžička polohrubé mouky
Postup přípravy:
Houby očistíme, nakrájíme a osolíme. Pod pokličkou je necháme dusit ve vlastní šťávě, až tekutina vysmahne. Potom přidáme na kostičky nakrájenou cibulku zpěněnou na másle a houby dusíme doměkka. Zahustíme smetanou smíchanou s moukou a chvíli povaříme. Osolíme a podáváme s chlebem.
Žampionový koláč
Ingredience:
200 g polohrubé mouky, 100 g másla, 500 g čerstvých žampionů, lžíce rostlinného oleje, 150 g sýra niva, 150 g kysané smetany, 100 ml mléka, 4 vejce, 2 lžíce strouhanky, rajčata, sůl, špetka tymiánu, špetka bílého pepře
Postup přípravy:
Z mouky, tuku, 1/2 lžičky soli a asi 5 lžic studené vody připravíme hladké těsto. Necháme je asi hodinu odpočinout. Mezitím očistíme žampiony. Nakrájíme je na plátky a podusíme na oleji. Sýr rozkrájíme na kostičky nebo nastrouháme na hrubém struhadle. Smetanu ušleháme s mlékem, vejci, špetkou soli, pepřem a tymiánem. Těsto rozválíme na placku. Kulatou dortovou formu vymažeme lehce tukem a vyložíme těstem. Nezapomeneme vytvarovat vyšší okraj. Dno několikrát propíchneme vidličkou. Těsto posypeme strouhankou a poklademe dušenými žampiony. Zalijeme smetanovým přelivem a v předehřáté troubě pečeme dokud se nevytvoří kůrka. Ještě teplý koláč nakrájíme na dílky. Ozdobíme kousky rajčete a hned podáváme.
Houbové karbanátky
Ingredience:
600 g čerstvých hub, 4 rohlíky, 4 vejce, 2 cibule, drcený kmín, pepř, sůl, 150 g slaniny, strouhanka, mléko, hladká mouka, rostlinný olej na smažení
Postup přípravy:
Oloupanou cibuli uvaříme v osolené vodě a necháme vychladnout. Do vývaru z cibule namočíme žemle. Očištěné houby pokrájíme a osmažíme na rozškvařené slanině s mletým kmínem a pepřem. K houbám přidáme vařenou, rozsekanou cibuli, důkladně vyždímané žemle, 3 vejce a dobře promícháme. Je-li směs příliš řídká, přidáme strouhanku. Z připravené směsi formujeme karbanátky, obalujeme je v mouce, ve vejci rozšlehaném s mlékem a ve strouhance. Smažíme je po obou stranách dozlatova v rozehřátém oleji. Usmažené podáváme s bramborovou kaší.
Houbové lečo
Ingredience:
400 g hub, 4 papriky, 6 rajčat, sůl, 3 lžíce másla, kmín, 6 vajec
Postup přípravy:
Očištěné houby nakrájíme na plátky, přidáme kmín a dusíme ve vlastní šťávě. Během dušení je podle potřeby podléváme vodou. Po chvíli přidáme na kolečka nakrájenou cibuli, očištěné na proužky nakrájené papriky a dusíme. Nakonec přidáme na kostičky nakrájená rajčata. Když se šťáva vydusí, přidáme máslo, osolíme, zalijeme rozvedlanými vejci, zlehka promícháme a necháme mírně vydusit do řidší konzistence. Podáváme s brambory nebo chlebem.
Houbový guláš
Ingredience:
600 g čerstvých hub, 2 cibule, 1 rajče, 1 červená paprika, sůl, špetka drceného kmínu, 2 lžíce rostlinného oleje, šálek smetany, lžíce polohrubé mouky
Postup přípravy:
Nejvhodnější je příprava guláše ze směsi hub. Očištěné a pokrájené houby podusíme na tuku a osmahnuté cibulce. Pak přidáme oloupané rajče a na kostičky nakrájenou papriku. Osolíme, přidáme drcený kmín a dusíme do měkka. Pak guláš zahustíme smetanou, rozmíchanou s moukou.
Houby na smetaně
Ingredience:
1 kg čerstvých hub, 1 cibule, svazek petrželky, 2 lžíce másla, 1 lžíce hladké mouky, sůl, pepř, 3 lžíce bílého vína, 1/4 lžičky tymiánu, bobkový list, 3 lžíce kysané smetany
Postup přípravy:
Houby očistíme a nakrájíme na plátky. Cibuli a petrželku najemno nasekáme. Na rozehřátém másle necháme zesklovatět cibuli, přidáme petrželku a krátce podusíme. Poprášíme moukou a za stálého míchání prohřejeme. Přimícháme houby a opékáme asi 3 minuty. Osolíme, opepříme a podlijeme vínem. Přidáme tymián a bobkový list. Přivedeme k varu a vaříme asi 8 minut. Do směsi vmícháme kysanou smetanu a necháme přejít varem. Osolíme, opepříme a ochutíme vínem. Podáváme s houskovým knedlíkem.
Smažené houby
Ingredience:
800 g čerstvých hub, sůl, 2 lžíce hladké mouky, 2 vejce, 6 lžic strouhanky, rostlinný olej na smažení
Postup přípravy:
Houby očistíme, otřeme a nakrájíme na větší a mírně tlusté plátky. Potom je osolíme. Když mírně zvlhnou, obalíme je v mouce, vejci a strouhance. Smažíme v rozehřátém oleji dozlatova.
Houbová žemlovka
Ingredience:
800 g hub, 70 g slaniny, 40 g másla, 1 cibule, 550 g veky, 250 ml mléka, 4 vejce, sůl, pepř, oregano, máslo na vymazání, kapie, petrželka a cibulová nať na ozdobu
Postup přípravy:
Houby očistíme a rozkrájíme na kousky. Důkladně je ve studené vodě propláchneme a necháme okapat. Cibuli oloupeme a nasekáme nadrobno. Slaninu nakrájíme na kostičky. V hlubší pánvi rozehřejeme máslo a kostičky slaniny, nejdříve na ní zpěníme cibuli, potom přidáme houby. Dusíme pod pokličkou až se všechna tekutina z hub odpaří. Veku nakrájíme na plátky. Ve 150 ml mléka rozšleháme 1 vejce, přidáme sůl, pepř a oregano. Misku z varného skla vymažeme máslem. Plátky veky namočíme v rozšlehané vaječné směsi a v jedné vrstvě urovnáme do pekáčku. Na ni dáme vrstvu dušených hub, opět poklademe vekou a vrstvy postupně střídáme (poslední tvoří veka). Zapékáme v předehřáté troubě (elektrický sporák 225 °C/plyn stupeň 4) asi 15 minut. Nakonec ve zbylém mléce rozšleháme vejce a žemlovku zalijeme. Pečeme 10-12 minut při teplotě asi 180 °C. Na talířích ji zdobíme petrželkou, kapií a cibulovou natí. Žemlovku podáváme teplou, ovšem chutná i studená.
Houbová pizza
Ingredience:
1 sáček těsta na pizzu, 300 g hub, 2 cibule, 2 stroužky česneku, 2 lžíce oleje, 2 lžíce másla, 1 rajče, 1 paprika, špetka vegety, sůl, tuk na vymazání plechu
Postup přípravy:
Houby dobře očistíme, omyjeme a nakrájíme na větší kousky. Stroužek česneku oloupeme, nakrájíme nadrobno a zpěníme na rozehřátém oleji. Přidáme houby, krátce orestujeme a pod pokličkou za občasného míchání dusíme doměkka. Nakonec je ochutíme utřeným česnekem, špetkou vegety a solí. Plech vymažeme tukem. Těsto na pizzu připravíme podle návodu na obalu. Rozválíme z něj dvě placky, potřeme je polovinou rozpuštěného másla a dáme na plech. Pečeme v troubě (elektrický sporák 200 °C/plyn stupeň 3) asi 8 minut. Upečené placky poklademe připravenou houbovou směsí, pokapeme je zbylým máslem a pečeme dozlatova 5 minut. Nakonec pizzy ozdobíme zeleninou a v troubě krátce dopečeme.