Z Vysočiny to nej...
Speciality regionu Vysočina
Bílé fazole nakyselo
Doba přípravy:10 min a 1 den na namáčení fazolí
Doba vaření:30 min
Počet porcí:4
Fazole díky vitamínům a stopovým prvkům prospívají našemu zdraví, v oblíbené variaci na kyselo ještě navíc výborně chutnají. Podáváme se smaženými cibulovými kroužky a sázeným vejcem. Dobrou chuť!
Suroviny:
400 g bílých fazolí
100 g mrkve
100 g petržele
100 g celeru
1 cibule
3 stroužky česneku
4 bobkové listy
snítka tymiánu 1 malá brambora
20 g másla
mletý pepř
sůl
trochu vinného nebo jablečného octa
1 velká cibule
olej na smažení
4 vejce
Postup:
Opláchnuté bílé fazole necháme 24 hodin namočené, poté dáme pozvolna vařit s očištěnou a na větší kusy nakrájenou zeleninou, bobkovým listem a tymiánem. Až budou fazole téměř měkké, nastrouháme do nich bramboru, která nám vše pěkně zahustí a provaříme alespoň 5 minut. Na závěr zjemníme máslem, ochutíme pepřem, solí a octem.
Cibuli nakrájíme na půlkolečka a osmažíme v oleji dozlatova, vyjmeme a necháme okapat na papírovém ubrousku a ozdobíme. Podáváme se sázeným vejcem.
Bramborák s uzeným masem
Doba přípravy:20 min
Doba vaření:10 min
Počet porcí:4
Recept na tuhle výtečnou placku najdete ve více oblastech. Nikdy v ní nechybí brambory, majoránka a česnek, další přidané suroviny a jejich množství se však liší snad domácnost od domácnosti. Někde se místo smažení na pánvi dokonce peče v troubě. Nejlepší je každopádně ještě teplý!
Suroviny:
300-400 g syrových brambor
150-200 g vařených brambor
150g uzeného masa (plec)
2 vejce
100 g polohrubé mouky
drcený pepř
majoránka
kmín
sůl
sádlo nebo olej
Postup:
Syrové oškrábané brambory spolu s vařenými brambory najemno nastrouháme do mísy. Přidáme vařené uzené maso nakrájené na kostičky, vejce a mouku. Osolíme, okořeníme a důkladně promícháme. Poté v menších dávkách lijeme na pánev s horkým sádlem či olejem. Opékáme dozlatova z obou stran.
Bramborové placky s kapustovým ragú
Doba přípravy:10 min
Doba vaření:30 min
Počet porcí:4
Dozlatova usmažené bramborové placičky si v tomto receptu doplníme kapustovým ragú připraveným z hub, špeku a smetany.
Suroviny:
Bramborové placky
800 g vařených oloupaných brambor
200 g hrubé mouky
2 vejce
sůl
sádlo nebo olej na smažení Kapustové ragú
500 g kapusty
100 g špeku
200 g hub
100 ml smetany
sůl
Postup:
Brambory nastrouháme, spolu s ostatními ingrediencemi vypracujeme tužší těsto. Z těsta vyválíme 1 cm vysokou placku (podsypáváme moukou), ze které hrnečkem vykrajujeme kolečka a na sádle je z obou stran opékáme dozlatova.
Kapustové ragú - kapustu opečeme na sádle společně s houbami a špekem, zalijeme smetanou a lehce povaříme, až se nám část smetany vyvaří. Podle potřeby ragú dochutíme solí.
Bramborové vdolky s jablky
Doba přípravy:50 min
Doba vaření:30 min
Počet porcí:8
Díky jablečné náplni bude tento moučník vláčný druhý i třetí den. Místo jablkových povidel si můžete připravit hrušková, v obojím případě ale nezapomeňte vdolečky osvěžit zakysanou smetanou.
Suroviny:
vdolky
350 g polohrubé mouky
350 g hladké mouky
350 g vařených brambor ve slupce
1 vejce
1 kostka čerstvého droždí
250 ml mléka
125 g cukru krupice
30 g rostlinného tuku sůl
jablková povidla
800 g jablek
200 g cukru krupice
300 ml vody
40 ml rumu
50 g rozinek
250 ml zakysané smetany
Postup:
Droždí rozmícháme se lžící krystalového cukru na kašičku, zalijeme vlažným mlékem a zaprášíme trochou mouky. Přikryjeme utěrkou a dáme kynout na teplé místo na cca 20 minut. Oloupané brambory nastrouháme na jemném struhadle, přidáme obě mouky, vejce, cukr, sůl a vykynutý kvásek, vše společně propracujeme v hladké těsto, ze kterého tvarujeme malé bochánky. Ty klademe na plech s pečicím papírem a necháme ještě asi 15 minut pod utěrkou kynout. Potřeme tukem a pečeme při 180 °C asi 30 minut. Ihned po upečení potřeme ještě jednou tukem.
Jablková povidla - jablka oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle nebo nakrájíme na drobnější kostky. V pánvi rozpustíme cukr na karamel, zalijeme vodou a rumem a vzniklou směs povaříme. Přidáme jablka a rozinky, vše cca 20 minut společně podusíme, až se voda vyvaří a jablka mají povidlovou konzistenci. Jablka necháme vychladnout a podáváme s vdolky a kysanou smetanou.
Česnečka s kroupami
Doba přípravy:5 min
Doba vaření:30 min
Počet porcí:4
Po probdělé noci jistě oceníte rychlou a snadnou přípravu této osvědčené medicíny na těžká rána. Polévka s blahodárnými účinky česneku díky kroupám rovněž zasytí. Vše potřebné určitě najdete v každé domácnosti, a tak už zbývá jen pustit se do vaření. Nedoporučuje se pouze zamilovaným a vampýrům.
Suroviny:
80 g krup
2 lžíce sádla
1 malá cibule
800 ml vody nebo vývaru z vepřových kostí
min. 3 stroužky česneku
mletý pepř
majoránka
drcený kmín
zázvor
sůl
petrželka nebo libeček
Postup:
Propláchnuté kroupy vložíme do hrnce, zalijeme vodou a uvaříme doměkka. V kastrolu na sádle zlehka osmahneme najemno nakrájenou cibuli, ke které přidáme česnek utřený se solí, majoránku, kmín a zázvor. Nakonec vložíme uvařené kroupy, zalijeme vodou nebo vývarem z vepřových kostí a povaříme. Před podáváním posypeme nasekanou petrželovou natí či libečkem. K této polévce se výborně hodí čerstvý chléb.
Domácí perník
Doba přípravy:20 min
Doba vaření:40 min
Počet porcí:1 plech
Přidali byste do perníku pepř? Nejspíš si zaťukáte na čelo a zeptáte se, odkud jsme s takovým nesmyslem přišli. Do sladké dobroty, která se dává z lásky, přece nic pálivého nepatří! Tentokrát tedy černé koření vynecháme, ale původní receptura jej opravdu obsahovala a voňavé pečivo po něm dokonce získalo jméno.
Suroviny:
2-3 vejce
2 lžíce másla
2 lžíce cukru
asi 200 g medu
500 g polohrubé mouky
1 balíček perníkového koření
50-80 g ořechových jader
tuk na vymazání pekáče
mouka na vysypání
Postup:
Do mísy vložíme žloutky, máslo, cukr a vše společně třeme do pěny. Poté vlijeme nahřátý med. Zvolna vmícháme směs mouky, perníkového koření a strouhaných ořechů. Zamícháme a zlehčíme sněhem z bílků.
Těsto vložíme do tukem vymazaného a moukou vysypaného pekáče. Zvolna pečeme ve středně vyhřáté troubě.
Fazolové lusky dušené na slanině
Doba přípravy:10 min
Doba vaření:10 min
Počet porcí:2
Fazole se do Evropy dostaly před pár stoletími z Nového světa a rychle u nás zdomácněly. Náš tip na rychlou a chutnou večeři jsou zelené lusky se slaninou. Zvládnete ji připravit za pár minut na jedné pánvi a tak navíc ušetříte čas při mytí nádobí. Co s načatým večerem vám už určitě radit nemusíme!
Suroviny:
500 g sterilovaných fazolových lusků
50 g másla
pepř mletý
80 g osmahnuté slaniny
Postup:
Z fazolových lusků slijeme nálev a překrájíme je na větší kousky. Prohřejeme v másle, opepříme.
Při podávání jednotlivé porce sypeme drobně nakrájenou a dorůžova osmahnutou slaninou.
Hovězí maso na zázvoru
Doba přípravy:30 min
Doba vaření:120 min nebo 20 min na minutku
Počet porcí:4
Voňavá pochoutka z červeného masa stojí za hřích! Pikantní pečeně se zázvorem je výborná s bramborovým knedlíkem.
Suroviny:
800 g hovězí zadní nebo na minutku nízký roštěnec
8 stroužků česneku
zázvor hladká mouka
hovězí vývar a bílé víno na podlití
máslo na zjemnění
Postup:
Hovězí maso nakrájíme na plátky, naklepeme, prošpikujeme a potřeme česnekem, zázvorem a solí. Maso obalíme v mouce, po obou stranách opečeme, pak podlijeme a dusíme do změknutí. Vypečenou šťávu chvilku povaříme tak, aby se nám odvařila část vody a zjemníme ji máslem.
Jihlavská kyselka
Doba přípravy:10 min
Doba vaření:20 min
Počet porcí:4–6
Klasickou zelnou polévku si na Horácku zjemnili podmáslím. Je dobře, že nezůstala jen na stránkách babiččina receptáře, chutná totiž výborně!
Suroviny:
1 l podmáslí
0,5 l zeleninového vývaru
50 dkg brambor
6 dkg másla 4 dkg hladké mouky
2–3 vejce
sůl
kmín
Postup:
Oškrábané a na kostičky nakrájené brambory zalijeme vroucí vodou, osolíme, a když změknou, zahustíme vývar jíškou připravenou z poloviny másla a mouky a přidáme podmáslí. Za stálého míchání polévku povaříme, okořeníme ji kmínem, přidáme druhou polovinu čerstvého másla a nakonec do polévky rozklepneme vejce. Chvíli povaříme mírným varem a podáváme.
Naháč z Vysočiny
oba přípravy:30 min
Doba vaření:60 min
Počet porcí:4
Pod lechtivým názvem se skrývá vepřový závitek, který je překvapivě plněný opět vepřovým masem, pro změnu ovšem pomletým. Nemusíte se ale obávat, že by chuť tohoto pokrmu byla nudná či snad dokonce „nahatá". Smetana s kořením v nádivce se o báječný gastronomický zážitek zaručeně postará!
Suroviny:
600 g vepřové kýty
200 g vepřové plece
100 ml smetany
kmín sladká paprika
sůl
60 g vepřového sádla
200 ml vývaru
Postup:
Vepřovou kýtu otřeme vlhkým ubrouskem, přes vlákno ji nakrájíme na 4 tenké plátky, které dobře naklepeme a osolíme. Vepřovou plec společně s kmínem pomeleme na strojku, osolíme, přidáme mletou papriku, smetanu a dobře promícháme. Nádivku rozdělíme na osm dílů. Na připravené plátky kýty dáme vždy dvě dávky náplně, které klademe co nejblíže k okrajům tak, abychom je mohli dobře stočit proti sobě ke středu plátku. Takto připravené „naháče" vložíme do sádlem vymazané nádoby těsně vedle sebe, aby při pečení zůstal zachován jejich tvar. V rozpálené troubě zapékáme asi 5 minut při 250 °C, potom zmírníme na 180 °C, maso podlijeme vývarem a pečeme dozlatova. V průběhu pečení maso obrátíme. Průběžně poléváme vypečenou šťávou a podle potřeby podléváme vývarem.
Příloha:
vařené brambory, bramborové placky, bramboráčky, bramborové knedlíky, saláty z čerstvé nebo nakládané zeleniny
Hovězí maso nakrájíme na plátky, naklepeme, prošpikujeme a potřeme česnekem, zázvorem a solí. Maso obalíme v mouce, po obou stranách opečeme, pak podlijeme a dusíme do změknutí. Vypečenou šťávu chvilku povaříme tak, aby se nám odvařila část vody a zjemníme ji máslem.
Jihlavská kyselka
Doba přípravy:10 min
Doba vaření:20 min
Počet porcí:4–6
Klasickou zelnou polévku si na Horácku zjemnili podmáslím. Je dobře, že nezůstala jen na stránkách babiččina receptáře, chutná totiž výborně!
Suroviny:
1 l podmáslí
0,5 l zeleninového vývaru
50 dkg brambor
6 dkg másla 4 dkg hladké mouky
2–3 vejce
sůl
kmín
Postup:
Oškrábané a na kostičky nakrájené brambory zalijeme vroucí vodou, osolíme, a když změknou, zahustíme vývar jíškou připravenou z poloviny másla a mouky a přidáme podmáslí. Za stálého míchání polévku povaříme, okořeníme ji kmínem, přidáme druhou polovinu čerstvého másla a nakonec do polévky rozklepneme vejce. Chvíli povaříme mírným varem a podáváme.
Naháč z Vysočiny
oba přípravy:30 min
Doba vaření:60 min
Počet porcí:4
Pod lechtivým názvem se skrývá vepřový závitek, který je překvapivě plněný opět vepřovým masem, pro změnu ovšem pomletým. Nemusíte se ale obávat, že by chuť tohoto pokrmu byla nudná či snad dokonce „nahatá". Smetana s kořením v nádivce se o báječný gastronomický zážitek zaručeně postará!
Suroviny:
600 g vepřové kýty
200 g vepřové plece
100 ml smetany
kmín sladká paprika
sůl
60 g vepřového sádla
200 ml vývaru
Postup:
Vepřovou kýtu otřeme vlhkým ubrouskem, přes vlákno ji nakrájíme na 4 tenké plátky, které dobře naklepeme a osolíme. Vepřovou plec společně s kmínem pomeleme na strojku, osolíme, přidáme mletou papriku, smetanu a dobře promícháme. Nádivku rozdělíme na osm dílů. Na připravené plátky kýty dáme vždy dvě dávky náplně, které klademe co nejblíže k okrajům tak, abychom je mohli dobře stočit proti sobě ke středu plátku. Takto připravené „naháče" vložíme do sádlem vymazané nádoby těsně vedle sebe, aby při pečení zůstal zachován jejich tvar. V rozpálené troubě zapékáme asi 5 minut při 250 °C, potom zmírníme na 180 °C, maso podlijeme vývarem a pečeme dozlatova. V průběhu pečení maso obrátíme. Průběžně poléváme vypečenou šťávou a podle potřeby podléváme vývarem.
Příloha:
vařené brambory, bramborové placky, bramboráčky, bramborové knedlíky, saláty z čerstvé nebo nakládané zeleniny