Vánoční recepty
Vosí Úly
Těsto:48dkg piškotů-rozmačkat na prášek válečkem,48dkg moučkového cukru,6lžíc mléka,6lžic rumu,3lžíce kakaa,18dkg másla.
Náplň:21dkg moučkového cukru,15dkg másla-to utřeme do hladkého krému,přidáme 3 žloutky a trochu rumu-postupně lehce vmícháváme aby se nám to nesrazilo,náplň musí být jemná a hladká.
Všechny přísady zpracujeme ve vláčné těsto které plníme do cukrem vysypaných formiček-dáme náplň a uzavřeme piškotem.
Plněné ořechy
Těsto:60dkg hladké mouky,66dkg másla,45dkg moučkového cukru,30dkg jemně mletých oříšků,6lžic kakaa,6lžic rumu-vše smícháme v hladké těsto.
Náplň:45dkg mletých ořechů,trochu mléka-uvaříme na hustou kaši-necháme vychladnout.
Krém:45dkg másla,45dkg moučkového cukru,trochu rumu-vše utřeme do hladka.
Do krému lehce po troškách vmícháváme kaši-náplň a naplníme sní ořechy.
Nugátové domácí koule
18dkg hořké čokolády,6dkg Iva tuk,60dkg nugátu-vše rozpustíme ve vodní lázni.
Přidáme:30dkg posekaných ořechů nebo mandlí,6lžic rumu.
Z hmoty utvoříme koule a obalíme je v pražených mandličkách.
Tvarohová nádivka
10dkg másla,trošku soli,2vejce,16dkg moučkového cukru,40dkg tvarohu,10dkg rozinek,2vanilkové cukry.
Utřeme máslo,sůl,vejce,cukr a vanilkový cukr,přidáme tvaroh a rozinky,vše dobře promícháme.
Rumová poleva
26dkg moučkového cukru,2lžíce horké vody,2lžíce rumu-třeme asi půl hodiny-musí zhoustnout a být hladká.
Citrónová poleva
1bílek,4lžíce moučkového cukru,1lžíce citrónové šťávy,třeme asi půl hodiny-musí zhoustnout a být hladká.
Slepované cukroví
80dkg hladké mouky,20dkg moučkového cukru,20dkg másla,20dkg sádla,4vejce.
Přísady všechny propracujeme ve vláčné těsto.Rozválíme na tenký plát formičkami vykrajujeme,na plech do vyhřáté trouby,pečeme dozlatova.Dle chuti slepujeme krémem či marmeládou.
Vanilkové rohlíčky
75dkg hladké mouky,60dkg másla,30dkg ořechů-pak nameleme,21dkg moučkového cukru-vše smícháme v těsto-tvoříme rohlíčky,pečeme v mírně vyhřáté troubě,hotové obalíme ve vanilkovém cukru.
Ořechová náplň
4lžíce vody,2 balíčky vanilkového cukru,12dkg moučkového cukru,20dkg oříšků umlít,4lžíce rumu.
Vodu,vanilkový cukr a moučkový cukr povaříme přidáme oříšky a zamícháme,necháme vychladnout,přidáme rum a dobře smícháme.
Máslové cukroví
50dkg másla,30dkg hladké mouky-vypracujeme těsto pokud možno rychle a dáme do chladna ztuhnout.
Vyválíme,vykrájíme,upečeme a zdobíme dle fantazie.
Hera cukroví
70dkg hladké mouky,20dkg moučkového cukru,25dkg hera,25dkg másla,2 vejce,2vanilkové cukry,trochu rumu.
Vše zpracujeme ve vláčné těsto a tvarujeme dle fantazie ,slepujeme krémem nebo marmeládou,zdobíme dle fantazie.
Linecké koláčky
56dkg hladké mouky,28dkg moučkového cukru,28dkg másla,4 žloutky,2 vanilkové cukry,asi 4lžíce mléka.
Vše v těsto,vyválet plát,vykrájet,pečeme do růžova,slepíme dle chuti,zdobíme dle fantazie.
Kakaové cukroví
60dkg hladké mouky,40dkg tuku,20dkg cukru,4 žloutky,3-5lžíc kakaa.
Do mouky postrouhat tuk,přidat ostatní suroviny a vypracovat těsto vláčné,2hodiny nechat v chladu.
Rozválíme plát,vykrájíme,upečeme dle fantazie zdobíme.
Cukrová poleva
140 g ztuženého tuku, 4 lžíce mléka, 250 - 280 g moučkového cukru
Tuk necháme rozpustit, přidáme mléko a moučkový cukr. Dobře vymícháme. Polevu připravujeme na mírném ohni, tuk musí být jen teplý a poleva nesmí po celou dobu přípravy zavřít. V případě, že po kraji vystupuje tuk, přidáváme po troškách pátou lžíci mléka. Pořád dobře mícháme a je-li potřeba, rozehříváme. Polevu můžeme obarvit potravinářskou barvou rozpuštěnou v teplé vodě. Když chceme polevu hnědou, dáme méně cukru a přidáme kakao.
Čokoládová poleva
100 g čokolády na vaření, 50 g ztuženého tuku (např. modrá lukana)
Čokoládu rozlámeme a ve vodní lázni necháme rozpustit. Přidáme na kousky pokrájený tuk a mícháme až vznikne hladká poleva. Voda musí být jen horká, nesmí vařit.
Ještě teplou polevou zdobíme cukroví, poléváme perníčky, dort, řezy.
Domácí marcipán
16 lžic sušeného mléka, 8 lžic moučkového cukru, 2 - 3 lžíce vody, 1 lžička mandlové tresti
Mléko a cukr prosejeme a smícháme s vodou a trestí. Dobře propracujeme rukama. Je-li hmota příliš tuhá, namáčíme si ruce do vody, je-li marcipán příliš měkký, zahustíme prosátým mlékem nebo cukrem. Zpracováváme až získá žádanou konzistenci. Můžeme použít na potahování dortu i na marcipánové ozdoby.
Čokoládový krém
250 g másla, 300 ml mléka, 1 vanilkový pudink, 1 vanilkový cukr, 120 g moučkového cukru, 50 - 100 g čokolády na vaření
Z mléka, pudinkového prášku a vanilkového cukru uvaříme hustý pudink a necháme vychladnout. Máslo s cukrem pořádně našleháme. Postupně po lžících vešleháváme vlažný pudink a potom po troškách rozpuštěnou (ne teplou!) čokoládu. Pořádně našleháme.
Falešný marcipán
150 g moučkového cukru, 150 g sušeného mléka, 3 lžíce oleje, trochu vody, pár kapek mandlové tresti, potravinářská barva podle potřeby
Cukr s mlékem prosejeme, přidáme olej, tresť a pár lžiček vody a dobře zpracujeme. Je-li hmota řídká, přidáme mléko a cukr. Je-li moc tuhá, namáčíme si ruce do vody (podle potřeby opakovaně) a hněteme, dokud nezískáme potřebnou konzistenci.
Kakaová poleva
80 g ztuženého tuku, 80 g moučkového cukru, 30 g kakaového prášku, 1 rovná lžíce solamylu, 2 lžíce mléka
Tuk rozehřejeme ve vodní lázni. Postupně přidáme cukr, kakao, solamyl a mléko. Po přidání každé ingredience důkladně promícháme. Vymícháme hladkou polevu. Voda nesmí vařit.
Kapucínový krém
400 ml mléka, 1 prášek Zlatý klas, 250 - 300 g másla, 150 g moučkového cukru, 2 vrchovaté lžíce oříškového (nebo jiného) kapucína
Z mléka a zlatého klasu uvaříme hustou kaši a necháme vychladnout. Máslo s cukrem ušleháme do bílé pěny a po lžících postupně zašleháme kaši. Nakonec všleháme kapucíno (prášek).
Kávový krém
50 g másla, 80 g hladké mouky, 100 g cukru, 1/4 l černé kávy, 150 g másla, 50 g cukru
50 g másla rozpustíme, odstavíme z plotny a přidáme mouku a 100g cukru. Vrátíme na plotnu a mícháme až se jíška spojí. Zalijeme kávou a vymícháme hustou kaši. Když zhoustne, odstavíme z plotny. Utřeme 150 g másla s 50 g cukru a po lžících vešleháme vychladlou kaši. Třeme, až krém hodně nabude.
Krém s bílou čokoládou
300 g másla, 150 g moučkového cukru, 400 ml mléka, 2 vrchovaté lžíce polohrubé mouky, vanilkový cukr, 50 g bílé čokolády, trochu rumu
Z mléka a mouky uvaříme kaši. Ještě do horké vmícháme 50 g másla, vanilkový cukr a rozpuštěnou čokoládu. Mícháme do vychladnutí (když postavíme hrnec do studené vody je to za chvilku - michat!). 250 g másla ušleháme s cukrem do pěny a po částech zašleháme vychladlou kaši. Nakonec zašleháme trochu rumu.
Lískooříškový krém
300 ml mléka, 1 sáček vanilkového pudinkového prášku, 250 g másla, 100 g moučkového cukru, 1 sáček lískooříškové polevy (prodává se hotová, stačí nechat roztát v teplé vodě)
Z mléka a pudinkového prášku uvaříme hustý pudink a necháme vychladnout. Polevu rozehřejeme a rovněž necháme vychladnout. Máslo s cukrem ušleháme do pěny a postupně po lžících zašleháváme pudink. Pak po troškách přiléváme a zašleháváme rozpuštěnou (ne teplou!) polevu. Polevu nemusíme použít všechnu, jen podle chuti, případně podle požadovaného barevného odstínu. Pořádně vyšleháme.
Ořechová nádivka do dortu
400 ml mléka, 200 g moučkového cukru, 2 vanilkové cukry, 250 g mletých ořechů, 150 g strouhaného perníku (nebo piškotů), rum, citronová kůra
Mléko s cukrem svaříme, do vařícího přisypeme ořechy, necháme přejít varem a odstavíme. Přimícháme perník, podle chuti rum (dala jsem 3 lžíce) a citronovou kůru. Je-li nádivka příliš řídká, přidáme strouhaný perník nebo piškoty.
Ovocný krém
400 ml ananasové šťávy (z kompotu nebo džus), 1 pudinkový prášek ananasový, 1 lžíce polohrubé mouky, 150 g mletého cukru, 250 g másla
Z ananasové šťávy, pudinkového prášku a mouky uvaříme hustou kaši. Necháme vychladnout. Máslo ušleháme s cukrem a po lžících vešleháváme ananasovou kaši (musí mít stejnou teplotu jako máslo). Důkladně vyšleháme.
Stejným způsobem můžeme vyrobit jahodový krém - použijeme jahodovou šťávu a jahodový pudink.
Pudinkový krém
250 g másla, 300 ml mléka, 1 vanilkový pudinkový prášek, 150 g moučkového cukru, lžíce rumu nebo vanilkové tresti
Z mléka a pudinkového prášku uvaříme hustý pudink. Necháme vychladnout, občas mícháme aby se nevytvořil škraloup. Máslo s cukrem vyšleháme a po lžících zašleháváme vychladlý pudink. Nakonec zašleháme rum nebo tresť.
Sníh do kremrolí
5 bílků, špetka soli, 300 g cukru krupice, pár kapek citronové šťávy
Do kovové nádoby (mísy, hrnce) dáme bílky se špetkou soli. Na plotnu postavíme velký hrnec s vodou a zapneme. Bílky šleháme ručním elektrickým šlehačem na nejnižším stupni. Až se vytvoří tuhý sníh, po částech přidáváme cukr a stále šleháme. Až je cukr zašlehaný, nádobu se sněhem vložíme do velkého hrnce s vařící vodou (2-3 cm nádoby se sněhem musí být ponořené ve vařící vodě) a bez přestání šleháme. Voda musí pořád vařit. Až se viditelně zmenší objem sněhu, bude to za 20-25 minut, vyndáme nádobu se sněhem ven z vodní lázně a ještě 5 minut šleháme aby sníh zchládnul. Asi minutu před koncem šlehání přidáme do sněhu citronovou šťávu (nebo citronku).
Sníh dáme do pytlíku se širokou špičkou a můžeme plnit kremrole.
Toto množství sněhu je na cca 30 klasických trubiček.
Vaječný šlehaný krém
250 g másla, 2 vejce, 150 g krupicového cukru, 1 lžička tresti (mandlová, vanilková, rumová) nebo lžíce rumu
Vejce s cukrem šleháme v horké vodní lázni do zhoustnutí (asi 25 - 30 minut). Po vychladnutí vešleháme změklé máslo, aroma (nebo rum) a vyšleháme .
Žloutkový krém
400 ml mléka, 6 žloutků, 4 lžíce rumu, 2 sáčky vanilkového cukru, 2 lžíce moučkového cukru, 1 vanilkový pudinkový prášek, 130 g másla
V mléce rozkvedláme žloutky, vanilkový cukr a pudinkový prášek. Nádobu vložíme do vodní lázně a za stálého míchání zahříváme k varu. Uvaříme hustou kaši. Vyjmeme z vodní lázně, přidáme moučkový cukr a rum a přemístíme do dřezu se studenou vodou. Za stálého šlehání ručním elektrickým šlehačem vychladíme. Do vlažné (ne studené!) hmoty vešleháme po kouskách změklé máslo a důkladně našleháme.
Kokosové kuličky
250g pískového cukru, 100g kokosu, 80g másla, půl vaječného bílku, 4-5 lžic rumu, 80g kakaa, kokos na obalení
Na vál připravíme prosátý cukr a najemno umletý kokos. Přidáme máslo, bílek, rum a kakao. Vypracujeme důkladně těsto, které rozdělíme na několik malých dílků. V dlaních vyválíme kuličky a obalíme je v kokosu.
Žabí oka
2 vařené žloutky, 100 g moučkového cukru, 40 g másla, 6-8 lžic kokosu, 2 lžice rumu, lísková jádra v čokoládě a kokos na ozdobu.
Vařené žloutky nastrouháme na jemném struhadle. Vaječnou hmotu dáme na vál, přidáme k ní moučkový cukr, změklé máslo, kokos, dvě lžice rumu a ze všech přísad vypracujeme těsto.
Máme-li těsto příliš řídké, přidáme podle potřeby cukr i kokos. Z těsta uděláme kuličky, které zmáčkneme a posypeme kokosem. Do středu uděláme vařečkou důlky a vložíme do nich lísková jádra v čokoládě. Hotové necháme v chladničce ztuhnout.
Dort s čokoládovou polevou a šlehačkovo-želatinovým krémem
Poleva:
100 g mletého cukru
2 zarovnané lžíce kakaa
2 lžíce horké vody
29 g kokosového másla rozpuštěného, nebo podobného
Náplň:
1 balíček bílé želatiny
4 lžíce studené vody
700 ml šlehačky na šlehání
100 g mletého cukru
1 vanilkový cukr
3 zarovnané lžíce kakaa
Ozdoba:
Na hrubo nastrouhaná čokoláda, nebo čokoládová rýžePříprava:
Upečené těsto rozkrojit horizontálně.
Poleva:
Přesít kakao, cukr a smíchat vše s vodou, ale té jemom tolik, aby vznikla kašička správné konzistence na potření. Do ní nalít horký tuk. Zamíchat. Polevou stejnoměrně potřít horní část dortu.
Náplň:
Smíchat želatinu s vodou a nechat ji po 10min. nabobtnat (nebo podle návodu na balení). Potom pomalu želatinu zahřívat, až se rozpustí. Nechat ji vystydnout.
Našlehat šlehačku téměř do tuha. Vložit do ni vlažnou želatinu. Prosít cukr s vaniklovým cukrem a přidat ke šlehačce. Znovu našlehat šlehačku do tuha. Naplnit 3 lžícemi šlehačky cukrářský sáček s ozdobnou násadkou. Do zbytku šlehačky zamíchat kakao. Potřít dobrými 2/3 čokoládové šlehačky spodní část rozkrojeného dortu.
Povrch dortu potřeného polevou rozdělit na 12 dílů a nakrájet je pomocí dlouhého nože. Opatrně přenést dílky na spodní polovinu dortu. Opatrně a jemně je přitisknout.
Strany dortu potřít čokoládovou šlehačkou a ozdobit je nastrouhanou čokoládou. Povrch ozdobit pomocí cukrářského sáčku s ozdobnou násadkou bílou šlehačkou.
Drobné vánoční pečivo
300 g hladké mouky speciál, 70 g práškového cukru, 200 g másla nebo margarínu, 1 vejce
Mouku a práškový cukr prosijeme na vál a společně s vejcem a máslem dobře vypracujeme.
Na hodinu odložíme na chladné místo, potom těsto rozdělíme na tři části. Z jedné vykrajujeme kolečka, z druhé různé tvary a ze třetí v tenké vrstvě ve formičkách vytvarujeme a upečeme košíčky.
Upečená kolečka spojujeme zavařeninou nebo libovolným krémem, zdobíme čokoládovou polevou a ořechy, mandlemi apod.
Košíčky plníme různými krémy, džemem, polevami, oříšky, mandlemi, kompotovaným nebo kandovaným ovocem, čokoládou nebo těsně před podáváním šlehačkou.
Krém do věnečků
1/2 mléka, 1 a 1/2 bal. pudinku, 20 dkg cukru, 20 dkg másla
mléko, pudink, cukr - uvaříme v hustou kaši, do vychlazané směsi přimícháme šlehačem 20 dkg změklého másla.
Broskvový krém
1 velká sklenice broskví (850 ml), 250 g plnotučného jogurtu, 100 g žervé, kůra a šťáva z 1/2 citronu, 2 lžíce cukru, 1 balíček vanilkového cukru, 6 plátků želatiny, 100 ml smetany
1. Broskve se šťávou rozmixujeme na kaši. Broskvovou kaši dáme do mísy a vmícháme do ní jogurt, žervé, citronovou kůru a šťávu, cukr a vanilkový cukr.
2. Želatinu dáme nabobtnat, vymačkáme a rozpustíme. Tenkým pramínkem a za stálého míchání zapracujeme do krému. Krém uložíme do chladna, dokud nezačne želírovat.
3. Smetanu ušleháme dopevna a vmícháme do želírovacího krému. Krém rozdělíme do 4 vysokých pohárů. Chladíme asi 60 minut. Před podáváním můžeme ještě ozdobit čokoládovými hoblinami a mátou. Chutná báječně se sušenkami.
Nepečená ořechová srdíčka
14 dkg moučkového cukru, 14 dkg jemně pomletých ořechů, 3 lžíce vody, 2 lžíce rumu
Cukr svaříme s vodou, přidáme ořechy a dobře na ohni prohřejeme. Ochutíme rumem a dáme na pocukrované prkénko. Vyválíme tenkou placku, formičkou vykrajujeme srdíčka. Polijeme citrónovou nebo rumovou polevou - do zbělení třeme 2 lžíce citrónové šťávy (rumu, 6 lžic moučkového cukru, 2 lžíce vody
Punčové kuličky
125 g tuku, 80 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 1 lžíce kakaa, 50 g vlašských ořechů, 50 g čokolády na vaření, 1 balíček piškotů, 100ml rumu, 50 ml ovocné šťávy nebo sirupu, strouhaný kokos na obalování
Změklý tuk dáme do misky a s cukrem kakaem utřeme do pěny. Přidáme na hrubo nakrájené ořechy, kousky čokolády, pokrájené piškoty, přelijeme rumem, šťávou nebo sirupem a společně promícháme. Vše dobře propracujeme a z hmoty tvoříme kuličky které obalujeme v kokosu. Ozdobíme spirálou z čokolády a nahoru dáme kousek želé.
Slepované ořechy
20dkg másla, 10dkg mletého cukru, 30dkg hladké mouky, 10dkg mletých ořechů
Všechny suroviny zpracujem v těsto, dáme ve folii aspoň na hodinu odležet. Potom plníme do formiček ořechů a pečeme do růžova. Vyklopíme až ořechy vychladnou slepujeme karamelovým (z vařeného Salka) krémem.
POLEVA RUMOVÁ:
250g ml.cukru, 3 lžičky rumu, 2 lžičky horké převařené vody - vše mícháme do zhoustnutí.
POLEVA LEDOVÁ (BÍLKOVÁ):
100g ml.cukru, 1 bílek - z bílků ušleháme tuhý sníh, do kterého postupně přimícháme cukr.
ČOKOLÁDOVÁ POLEVA:
150g ml.cukru, 50g másla, 1 lžíce rozp. 100% tuku, 2 lžíce kakaa, 2 lžíce rumu - vše utřeme dohladka.
ČOKOLÁDOVÁ POLEVA Z KAKAA:
2 lžíce kakaa, 6 lžic ml.cukru, 2 lžíce másla nebo ztuženého tuku, 3 lžíce vody - vše mícháme ve vodní lázni.
BANÁNOVÝ KRÉM:
Ušleháme do pěny 200g másla, 1 žloutek a 1/2 balíčku vanilkového cukru. Přidáme 2 lžíce rumu, 2 rozmačkané banány a 2 lžíce medu.
JEMNÝ MÁSLOVÝ KRÉM:
1/8l mléka, 1 vrchovatá lžíce hl. nebo pol. mouky, popř. škrobové moučky či pudinku s van.příchutí, 125g másla, 140g ml.cukru, 1 vanil.cukr. Mléko s moukou přivedeme k varu. Povaříme 2 minuty, odstavíme a necháme vychladnout. Utřeme změklé máslo, ml.cukr a van.cukr. Po lžičkách přidáváme kaši a šleháme. Nejlépe v elektrickém šlehači.
KÁVOVÝ KRÉM:
Do máslového krému přidáme 1 lžičku instantní kávy zalité 2 lžičkami vroucí vody.
KOŇAKOVÝ KRÉM:
Do máslového krému vmícháme 3 lžíce vaječného koňaku.
OŘÍŠKOVÉ ŠPALÍČKY:
300g hladké mouky, 200g tuku (Hera apod.), 100g pískového cukru. Vypracujeme těsto, do kterého přidáme 200g celých lískových oříšků (předem namočených 2 hodiny ve studené vodě). Vyválíme váleček, nakrájíme na 1/2 cm dílky a upečeme na vymazaném plechu.
OŘECHOVÍ CHROUSTI:
3 bílky, 210g ml.cukru - ušleháme sníh, vmícháme 210g ml.ořechů, na pečící papír nanášíme malé kopečky, usušíme je v mírně vyhřáté troubě a necháme v krabici týden odležet.
LEVNÉ KEKSY:
500g hl.mouky, 250g ml.cukru, 150g tuku, 3 vejce, 1 lžička jedlé sody- vypracujeme těsto, na masovém strojku tvarujeme do tvarů a upečeme.
SLEPOVANÉ ROHLÍČKY:
420g hl.mouky, 280g ml.cukru, 120g tuku, 120g ml.ořechů, 1 vejce, 1 lžíce kakaa, citr.kůra. Těsto pečeme ve formičkách, upečené slepujeme máslovým krémem a konce máčíme v čokoládě.
LISOVANÉ LINECKÉ TĚSTO:
420g hladké mouky, 140g moučkového cukru, 280g másla (Hera, Visa), 3 žloutky. Vypracujeme těsto, necháme v chladu odpočinout. Lisem-strojkem na cukroví vytlačujeme malé kousky různých tvarů na vymazaný plech a upečeme. Upečené kousky slepujeme marmeládou, zdobíme čokoládovou polevou a barevným cukrovým máčkem. Do základního lineckého těsta můžeme přidat kakao, kokosovou moučku,mleté ořechy, ale nemůžeme již použít lis na cukroví.
BANÁNKY:
500g polohrubé mouky, 250g moučkového cukru, 250g tuku Iva, 50g másla, 2 vejce, 4 vanilkové pudinky, 1/2 prášku do pečiva. Vypracujeme těsto, necháme přes noc uležet. Přes nástavec ve strojku tvarujeme tyčinky a upečeme na vymazaném plechu dorůžova. Vychladlé slepujeme marmeládou, půlku máčíme v čokoládové polevě.
DORTÍČKY:
250g hl.mouky, 90g ml.cukru, 140g tuku, 1 žloutek, šťáva z 1/2 citronu - vypracujeme těsto, necháme odpočinout, vyválíme, vykrajujeme kolečka a upečeme. Slepujeme ořechovou nádivkou: rumem pokapeme 150g ml.piškotů, přidáme 2 lžíce marmelády, 3 lžíce ml.ořechů, 50g másla a promícháme. Dortíčky potřeme citronovou polevou: 150g ml.cukru, 1 lžíce citr. šťávy.
KOKOSOVÉ TYČINKY:
13 lžic hl.mouky, 125g tuku, 1 žloutek, 7 lžic kokosu, 5 lžic ml.cukru, 2 lžíce kakaa, 2 lžíce solamylu - vypracujeme těsto, vyválíme, rádýlkem krájíme pásy široké 7 cm a pak tyčinky, které upečeme a poléváme čokoládou.
ČOKOLÁDOVÉ PŮLMĚSÍČKY:
160g hl.mouky, 160g ml.cukru, 160g tuku, 4 vejce, 30g kakaa nebo čokolády na vaření. Zpracujeme těsto a upečeme na plechu. Hotové potřeme polevou a vykrajujeme půlměsíčky. Poleva: utřeme 200g ml.cukru, 3 lžíce horké vody a 2 lžíce rumu.
ŽABÍ TLAMIČKY:
140g hladké mouky, 125g másla, 1 žloutek, 2 kávové lžičky vody. Vypracujeme těsto a necháme v chladu ztuhnout. Tence vyválíme, vykrajujeme kolečka a na každé dáme kousek ořechové náplně. Utřeme 100g moučkového cukru s 1 bílkem, vmícháme 100g mletých ořechů. Kolečka přeložíme a okraje stiskneme tak, aby náplň byla vidět. Klademe na lehce vymazaný plech, upečené, ještě teplé obalujeme v moučkovém cukru.