Dortíčky 1
KOKOSOVÉ DORTÍČKY S ANANASEM
Piškot:
7 bílků,
špetka soli,
200 g krupicového cukru,
140 g strouhaného kokosu,
70 g rozpuštěného másla,
citrónová kůra,
1 balíček vanilkového cukru,
70 g polohrubé mouky.
Náplň:
Nastavovaný máslový krém,
rum,
2/3 velké plechovky ananasu,
odřezky kokosového těsta.
Na dokončení:
rybízová marmeláda,
bílá cukrářská poleva,
kousky ananasu,
strouhaný kokos.
Postup:
Z bílků a špetky soli ušleháme tuhý sníh, po částech zašleháme krupicový a vanilkový cukr, přimícháme kokos s citrónovou kůrou a moukou a nakonec po troškách rozpuštěné zchladlé máslo.
Těsto rozetřeme na plech vyložený papírem na pečení a při 160°C pečeme 12-15 minut dorůžova.
Upečený plát překlopíme na kuchyňskou mřížku a necháme vychladnout.
Vychladlý plát překlopíme zpět a vykrájíme z něj kolečka o průměru 5-6 cm.
Odkrojené zbytky natrháme nadrobno, přendáme do mísy, postříkáme rumem a necháme nasáknout.
Kompotovaný ananas přecedíme přes sítko, necháme okapat a 2/3 nadrobno posekáme.
Spolu s 200 g nastavovaného bílého krému přidáme ananas do mísy s kokosovou hmotou. Dobře promícháme a uložíme do chladničky.
Polovinu vykrájených koleček potřeme rybízovou marmeládou a vyšší vrstvou náplně, přiložíme čistá kolečka, přitiskneme k sobě a odstraníme vytlačenou náplň.
Boky dortíčků potřeme čistým máslovým krémem a obalíme v kokosu.
Nakonec dortíčky potřeme bílou cukrářskou polevou a ozdobíme kousky zbylého ananasu.
LINECKÉ OŘECHOVÉ KOSTKY
Linecké těsto:
150 g polohrubé mouky,
150 g hladké mouky,
špetka soli,
200 g másla,
100 g moučkového cukru,
citrónová kůra,
1 vejce.
Ořechové těsto:
250 g másla,
250 g moučkového cukru,
citrónová kůra,
150 g strouhaných vlašských ořechů,
150 g polohrubé mouky,
2 lžíce rumu,
sníh ze 7 bílků se špetkou soli.
Poleva:
7 žloutků,
300 g moučkového cukru,
2 lžíce rumu.
Další suroviny:
50 g rozpuštěné čokolády na vaření,
70 g půlek vlašských ořechů
Postup:
Linecké těsto:
Z uvedených surovin vypracujeme na válu měkké těsto, zabalíme je do fólie a uložíme asi na 2 hodiny do chladničky.
Ořechové těsto:
Máslo s moučkovým cukrem umícháme do pěny, přidáme rum, citrónovou kůru a po částech mouku promíchanou s ořechy a tuhý sníh z bílků.
Z vychlazeného lineckého těsta vyválíme plát a přeneseme jej na plech vyložený papírem na pečení (nebo přímo na papíru rozválíme).
Povrch těsta propícháme vidličkou a na celý plát rovnoměrně rozetřeme ořechové těsto. Pečeme při 150°C asi 40 minut. Mezitím si připravíme polevu.
Žloutky vyšleháme s moučkovým cukrem do hustého krému a přimícháme rum.
Polevu rozetřeme na upečený teplý moučník a necháme mírně zaschnout.
Řezy nakrájíme, dokud je moučník ještě vlažný.
Po zaschnutí polevy nastříkáme na kostky mřížku z rozpuštěné čokolády a ozdobíme půlkou vlašského ořechu.
OŘÍŠKOVÉ DORTÍKY
Piškot:
200 g másla,
200 g moučkového cukru,
5 žloutků,
100 g strouhaných lískových oříšků,
100 g strouhané čokolády na vaření,
100 g polohrubé mouky,
sníh z 5 bílků a špetka soli.
Oříškový krém:
Nastavovaný máslový krém z poloviny dávky,
150 g strouhaných lískových oříšků
podle chuti rum.
Na dokončení:
Čokoládová poleva,
strouhané lískové oříšky na obalení,
marcipánové kytičky na ozdobení
větší papírové košíčky.
Postup:
Ušleháme máslo s moučkovým cukrem, po jednom zašleháme žloutky, přimícháme lískové oříšky s čokoládou a na závěr střídavě tuhý sníh z bílků se špetkou soli a mouku.
Těsto rozetřeme na plech vyložený pomaštěným papírem na pečení a pečeme
při 160°C asi 15 minut.
Upečený piškot překlopíme na kuchyňskou mřížku a necháme zchladnout.
Potom piškot znovu překlopíme a středně velkou kulatou formičkou vykrájíme kolečka. Slepíme je po dvou krémem, slabou vrstvou krému potřeme i boky dortíků a obalíme lískovými oříšky.
Necháme ztuhnout, potom přelijeme povrch dortíků rozpuštěnou čokoládou a ozdobíme marcipánovou kytičkou.
Nakonec dortíky vložíme do papírových košíčků.
PIŠKOTOVÉ DORTÍČKY S OŘECHOVOU NÁDIVKOU
Piškot:
5 vajec,
100 g krupicového cukru,
1 balíček vanilkového cukru,
100 g polohrubé mouky.
Náplň:
200 g máslového krému,
200 g strouhaných vlašských ořechů,
odkrojený piškot,
podle chuti rum.
rybízová marmeláda,
strouhaná čokoláda na vaření,
rozpuštěná hořká čokoláda,
bílý máslový krém
kandované ovoce na ozdobu
Postup:
Celá vejce šleháme s krupicovým a vanilkovým cukrem ručním elektrickým šlehačem
(stupeň 2) po dobu asi 10 minut do zhoustnutí.
Potom po částech zamícháme mouku, těsto vylijeme na plech vyložený papírem na pečení
a upečeme piškot (při 160°C pečeme asi 20 minut).
Vyklopíme jej na mřížku, necháme vychladnout a překlopíme zpět.
Z piškotu vykrájíme kolečka o průměru 5 cm.
Odkrojené zbytky piškotu použijeme do náplně.
Polovinu koleček potřeme rybízovou marmeládou a vyšší vrstvou náplně, přiklopíme druhou polovinu koleček, přitiskneme k sobě a vytlačenou náplň odkrojíme.
Boky dortíčků potřeme slabou vrstvou máslového krému a obalíme je ve strouhané čokoládě. Potom necháme dortíčky vychladit a přelijeme je rozpuštěnou čokoládou.
Po ztuhnutí stříkneme nahoru hvězdičku bílého krému a doprostřed zapíchneme kousek kandovaného ovoce.
PUNČOVÉ DORTÍKY
Piškot:
3 žloutky,
4 vejce,
120 g moučkového cukru,
1 balíček vanilkového cukru,
citrónová kůra,
120 g polohrubé mouky.
Punčová náplň:
odřezky z piškotu,
1 vrchovatá lžíce rybízové marmelády,
2 lžíce bílého máslového krému,
podle chuti rum,
popř. i moučkový cukr.
Na dokončení:
2 lžíce bílého krému,
100 g strouhané bílé čokolády,
citrónová poleva,
rozpuštěná čokoláda,
hrst kandovaných třešní,
středně velké papírové košíčky.
Postup:
Žloutky a celá vejce ušleháme s moučkovým a vanilkovým cukrem a po částech přidáváme mouku promíchanou s citrónovou kůrou.
Těsto rozetřeme na plech vyložený pomaštěným papírem na pečení a pečeme při 160°C
asi 15 minut. Upečený piškot překlopíme na kuchyňskou mřížku a necháme zchladnout. Potom piškot znovu překlopíme a středně velkou kulatou formičkou vykrájíme kolečka. Slepíme je po dvou punčovou náplní, slabou vrstvou bílého krému potřeme boky dortíků
a obalíme ve strouhané bílé čokoládě. Necháme ztuhnout, potom přelijeme povrch dortíků citrónovou polevou a ozdobíme motivem z rozpuštěné čokolády a kandovanou třešní.
Nakonec dortíky vložíme do papírových košíčků.
OŘECHOVÉ KOSTKY SE SALKEM
Ingredience:
200 g rozpuštěného másla,
100 g strouhaných piškotů,
100 g strouhaných mandlí,
100 g strouhaných
100 g sekaných vlašských ořechů,
150 g nahrubo nakrájené čokolády na vaření,
50 g nakrájené hořké čokolády
1,5 plechovky Salka,
2 bílky.
150 g čokolády rozpuštěné s 50 g másla nebo 100% tuku,
100 g půlek vlašských ořechů,
1 balíček bílé cukrářské polevy.
Postup:
Rozpuštěné máslo stejnoměrně rozlijeme na velký plech a celou plochu posypeme strouhanými piškoty.
Dále nasypeme strouhané mandle a ořechy, sekané ořechy a čokoládu a zalijeme Salkem s rozšlehanými bílky (vše opět rovnoměrně po celé ploše).
Pečeme při 160°C asi 12-15 minut.
Necháme dobře zchladnout a nakrájíme na čtverce.
Ty pak namáčíme zešikma do poloviny do rozpuštěné čokolády a zdobíme půlkou vlašského ořechu.
Po ztuhnutí čokolády ještě kostky postříkáme bílou polevou.
OŘECHOVÉ BOCHNÍČKY
Piškot:
6 vajec,
120 g krupicového cukru,
1 balíček vanilkového cukru,
20 g polohrubé mouky,
200 g strouhaných vlašských ořechů.
300 g máslového krému,
200 g strouhaných ořechů,
podle chuti rum,
strouhané ořechy na vysypání formičky,
rozpuštěná čokoláda,
půlky vlašských ořechů
větší papírové košíčky.
Postup:
Celá vejce šleháme s krupicovým a vanilkovým cukrem ručním elektrickým šlehačem
(stupeň č. 2) po dobu asi 10 minut do zhoustnutí.
Do vaječné pěny po částech zamícháme mouku s ořechy, těsto vylijeme na vymazaný, moukou vysypaný plech a pečeme při 160°C asi 20 minut.
Piškot necháme na plechu vychladnout, pak jej natrháme vidličkou, přendáme do mísy,
hodně postříkáme rumem a mísu přikryjeme.
K nasáklému piškotu přimícháme strouhané ořechy a máslový krém, případně ještě podle chuti rum, a uložíme do chladničky.
Vychlazenou hmotu po částech vtlačujeme do hladké půlkulaté formičky vysypané strouhanými ořechy (formičku musíme vysypat ořechy po každém kousku),
vyklepneme a bochníčky uložíme do papírových košíčků.
Necháme ztuhnout a přestříkáme rozpuštěnou čokoládou, do které přitiskneme půlku vlašského ořechu.
PIŠKOTOVÉ KOSTKY S TVAROHOVÝM KRÉMEM
Ingredience:
5 vajec
5 lžic vody
250 g pískového cukru
250 g polohrubé mouky
tuk na vymazání a mouka na vysypání pekáče
Náplň:
300 g tvarohu,
20 g želatiny + 150 ml vody
1 balíček vanilinového cukru
100 g pískového cukru
200 ml smetany na šlehání
borůvky nebo jiné ovoce podle chuti a sezony
Postup:
Vejce, cukr a vodu ušlehejte do pěny. Vmíchejte mouku a těsto nalijte do tukem vymazaného a moukou vysypaného pekáče. Pečte ve středně vyhřáté troubě dozlatova.
Upečený plát vyklopte a po vychladnutí rozkrojte na dvě placky.
Mezitím připravte krém:
tvaroh promíchejte s nabobtnalou a rozpuštěnou želatinou, přidejte vanilinový a pískový cukr. Nakonec přidejte ušlehanou smetanu a borůvky.
Piškot potřete krémem, přikryjte druhým plátem a povrch opět lehce potřete krémem.
Nechte v chladnu ztuhnout, před podáváním nakrájejte na kostky.
RAKVIČKY
Ingredience:
250 g moučkového cukru
5 žloutků
5cm vanilkové tobolky pomleté, nebo tlučené
4 kapky citrónové šťávy
40 g másla,
mírně oslazená šlehačka, také pařížský krém
Postup:
Žloutky, prosetý cukr, tlučenou prosetou vanilku a citrónovou šťávu třeme 1/2 hodiny (můžeme našlehat elektrickým šlehačem podstatně rychleji) do světle žluta.
Pak nejlépe hladké formičky vymažeme rozpuštěným máslem, těstem je naplníme do dvou třetin a pečeme/sušíme ve velmi mírné troubě do růžova.
Zchladlé rakvičky vyndáme z formiček, na vrchní straně opatrně uděláme otvor, a tím plníme našlehanou smetanou pomocí cukrářského kornoutu s malou hladkou násadkou.
Můžeme jen ozdobně šlehačku nastříkat na povrch rakviček.