Speciality regionu Střední Morava
Speciality regionu Střední Morava
Bramborové škvarkové knedlíky
Doba přípravy:15 min
Doba vaření:25 min
Počet porcí:4
Brambory byly dlouho nejsnáze dostupnou surovinou, a proto se z nich vařilo mnoho dnes již zapomenutých pokrmů. Brambory, čerstvě umleté škvarky a pár vajec stačí pro přípravu tohoto vynikajícího a jednoduchého receptu.
Suroviny:
1 kg umletých vařených brambor
50 dkg krupice
2 vejce
15 dkg umletých škvarků 3 housky nakrájené na kostičky
2–3 lžíce mléka
olej
Postup:
Vše zpracujeme dohromady, je-li těsto tuhé, přidáme trochu mléka, je-li řídké, přidáme krupici. Děláme menší knedlíčky, které vaříme asi 20 minut. Místo škvarků můžeme knedlíky plnit jemně nasekaným uzeným masem nebo mletým, tučnějším salámem. Sypeme osmaženou cibulkou a doplníme kysaným zelím.
Hanácké hruškové vdolky
Doba přípravy:90 min
Doba vaření:30 min
Počet porcí:4
Pamatujete si, jak je babička opékávala přímo na litinové plotýnce? Místo ní si vystačíte s plechem strčeným do trouby a výsledek bude jistě neméně dobrý. Vlastnoručně upečené kynuté vdolky s hruškovou náplní, tvarohem a přelivem z kysané smetany vám určitě získají popularitu široko daleko.
Suroviny:
400 g hladké mouky
15 g droždí
asi 150 ml smetany
20-30 g cukru
50 g másla
1 vejce
sůl
mouka na vyválení
Rozpis na náplň:
300 g hrušek
3-4 lžíce cukru
měkký tvaroh
200 ml kysané smetany
práškový cukr
Postup:
Do mísy přesejeme mouku, do které uděláme důlek. Vložíme do něj rozdrobené droždí, cukr a zalijeme částí vlažné smetany. Dáme na teplé místo lehce nakynout. Poté přidáme vejce, rozpuštěné máslo, sůl a zůstatek nahřáté smetany. Dobře vypracujeme na hladké vláčné těsto. Nádobu přikryjeme utěrkou a opět dáme na teplé místo dostatečně vykynout.
Poté těsto na pomoučeném válu rozdělíme na 12 dílů, které zakulatíme a vytvarujeme na placky. Necháme je opět krátce vykynout a v troubě na pečicím plechu po obou stranách opečeme.
Vdolky pak doplníme rozvařenými hruškami s cukrem, posypeme tvarohem a přelijeme kysanou smetanou. Podle chuti posypeme práškovým cukrem.
Hrstková polévka (Trošková) z Hané
Doba přípravy:10 min a 1 den na namáčení fazolí
Doba vaření:30 min
Počet porcí:4
Hustá luštěninová polévka zasytí jako hlavní chod, její příprava je ale podstatně kratší. Stačí si jen večer vzpomenout a namočit luštěniny, aby byly na druhý den připravené k rychlému uvaření.
Suroviny:
5 dkg hrachu
5 dkg fazolí
5 dkg čočky
5 dkg krup
5 dkg kořenové zeleniny jíška z 3 dkg sádla a 3 dkg hladké mouky
1 l vody
sůl
cibule
majoránka
Postup:
Večer si namočíme všechny luštěniny a druhý den je uvaříme v téže vodě s kroupami do změknutí. Před dovařením polévky přidáme strouhanou kořenovou zeleninu a cibuli. Polévku zahustíme jíškou a okořeníme majoránkou. Osolíme podle chuti.
Jehněčí medailonky v zelenině
Doba přípravy:20 min
Doba vaření:20 min
Počet porcí:4
Jehněčí maso se jedlo již v mladší době kamenné. Nebudeme vás však nutit do tehdejšího opékání nad ohněm. Náš návod na přípravu je určen pro pohodlí moderní kuchyně a tak vám postačí sporák a hlubší pánev. Pokrmem, který vyniká jemnou vůní a výtečnou chutí, můžete směle pohostit každého gurmána.
Suroviny:
400-500 g jehněčího masa (z kýty nebo odkostěného hřbetu)
sůl
bílý pepř
hladká mouka
1 lžíce oleje
2 lžíce másla
1 středně velká cibule
600 g předvařené zeleniny (karotka, brokolice, chřest, fazolky)
Doba přípravy:10 min a 1 den na namáčení fazolí
Doba vaření:30 min
Počet porcí:4
Hustá luštěninová polévka zasytí jako hlavní chod, její příprava je ale podstatně kratší. Stačí si jen večer vzpomenout a namočit luštěniny, aby byly na druhý den připravené k rychlému uvaření.
Suroviny:
5 dkg hrachu
5 dkg fazolí
5 dkg čočky
5 dkg krup
5 dkg kořenové zeleniny jíška z 3 dkg sádla a 3 dkg hladké mouky
1 l vody
sůl
cibule
majoránka
Postup:
Večer si namočíme všechny luštěniny a druhý den je uvaříme v téže vodě s kroupami do změknutí. Před dovařením polévky přidáme strouhanou kořenovou zeleninu a cibuli. Polévku zahustíme jíškou a okořeníme majoránkou. Osolíme podle chuti.
Jehněčí medailonky v zelenině
Doba přípravy:20 min
Doba vaření:20 min
Počet porcí:4
Jehněčí maso se jedlo již v mladší době kamenné. Nebudeme vás však nutit do tehdejšího opékání nad ohněm. Náš návod na přípravu je určen pro pohodlí moderní kuchyně a tak vám postačí sporák a hlubší pánev. Pokrmem, který vyniká jemnou vůní a výtečnou chutí, můžete směle pohostit každého gurmána.
Suroviny:
400-500 g jehněčího masa (z kýty nebo odkostěného hřbetu)
sůl
bílý pepř
hladká mouka
1 lžíce oleje
2 lžíce másla
1 středně velká cibule
600 g předvařené zeleniny (karotka, brokolice, chřest, fazolky)
Postup:
Z jehněčího masa nakrájíme medailonky, zlehka je naklepeme, osolíme, okořeníme a obalíme v hladké mouce.
Poté je na oleji opečeme, přidáme máslo a najemno nakrájenou cibuli. Osmahneme, vložíme uvedenou předvařenou zeleninu a zvolna podusíme.
Příloha:
vařené brambory
Knoflík
Doba přípravy:40 min
Doba vaření:30 min
Počet porcí:4-6
Zapomeňte na šití, jehly a nitě, tuhle dobrotu stačí položit na talíř. Palačinkový „dort" prokládaný vrstvami špenátu a telecího mozečku korunuje poleva ze strouhaného sýra, který se při zapékání v troubě krásně rozteče. A rozdělte se raději s ostatními, aby vám vydržel knoflík od kalhot!
Suroviny:
400 ml mléka
300 ml smetany
3 vejce
sůl
300 g polohrubé mouky
olej na pečení palačinek a vymazání plechu
Rozpis na náplň:
500 g čerstvého špenátu
60 g másla
sůl
mletý pepř
50 g oleje
100 g cibule
300 g telecího mozečku
100 g strouhaného sýra
50 g másla na pokropení
Postup:
Z mléka, smetany, vajec, špetky soli a polohrubé mouky zaděláme lité těstíčko. Necháme ho chvíli odpočinout a pak z něj na oleji pečeme palačinky.
Mezi tím podusíme vypraný špenát na másle, osolíme a opepříme. Rovněž na másle osmahneme nadrobno nakrájenou cibulku, přidáme posekaný mozeček a dusíme 10 minut.
Palačinky klademe na olejem vymazaný plech a střídavě je mažeme špenátem a mozečkem. Poslední, vrchní palačinku posypeme nastrouhaným sýrem a pokapeme rozpuštěným máslem. Zapečeme v troubě.
Kulajda
Doba přípravy:10 min
Doba vaření:15 min
Počet porcí:4
Na některých místech tohoto kraje se brambory nevaří přímo v polévce, ale zvlášť a přelijí se tekutinou teprve na talíři. Způsob přípravy se v jednotlivých rodinách lišil a dědil z matky na dceru. My vám nabízíme vynikající variantu se zakysanou smetanou a sázenými vejci, která opravdu zasytí.
Suroviny:
50 g másla
40 g hladké mouky
voda, ocet
bobkový list
kmín
sůl, houby
4 vejce
200 ml zakysané smetany
250 g vařených brambor
čerstvé bylinky (pažitka, petrželka, estragon, kopr, libeček ...)
Postup:
Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, kterou za stálého míchání zalijeme vodou. Přidáme bobkový list, kmín, sůl a povaříme asi 15 minut. Potom zalijeme smetanou a necháme přejít varem. Nakonec do polévky přidáme trochu octa a opatrně sázíme celá vejce, tak aby se „nerozeběhla". Necháme ji přiklopenou pokličkou, dokud bílky neztuhnou. Před podáváním posypeme jemně nasekanými bylinkami podle vlastní chuti a výběru. Polévku podáváme s vařenými bramborami nebo také s chlebem.
Smažené tvarůžky s lepenicí
Doba přípravy:20 min
Doba vaření:30 min
Počet porcí:4
Touto pikantní pochoutkou potěšíte nejen strýce z Olomouce a navíc si vyzkoušíte přípravu lepenice. Tu si ostatně můžete uvařit i samostatně: šťouchané brambory s kysaným zelím a cibulkou poslouží jako rychlá večeře.
Suroviny:
tvarůžky
8 koleček olomouckých tvarůžků
8 plátků trvanlivého salámu (např. uherského salámu, ale můžete použít i kostelecký uherák nebo křemešník)
1 vejce
2 lžíce mléka
hladká mouka
strouhanka
olej lepenice
500 g brambor
3 lžíce mléka
500 g kysaného zelí
1 cibule
1 lžíce sádla
hrst kadeřavé petrželky
pepř
sůl
Postup:
Mezi dvě kolečka tvarůžků vložíme jeden plátek salámu. Zpevníme párátkem, obalíme v trojobalu a usmažíme dozlatova. Oškrábané brambory uvaříme v osolené vodě do změknutí. Vařené je scedíme, rozšťoucháme a zamícháme s vroucím mlékem.
Oloupanou cibuli nakrájíme nadrobno, osmahneme na tuku, vložíme překrájené kysané zelí a krátce podusíme. Zelí vmícháme do kaše, dochutíme sekanou petrželkou, pepřem, popřípadě solí.
Špetrnky
Doba přípravy:10 min
Doba vaření:10 min
Počet porcí:4
Přivezli jste si z toulek po Valašsku vizovickou slivovici a chystáte se s ní uctít hosty? Pak určitě přijdou vhod špetrnky, které k ní neodmyslitelně patří. Chuťovky zahalené v křupavém kabátku z libové slaniny mají stejný základ jako tradiční destilát - švestky. Lépe ladící dvojici byste těžko hledali!
Suroviny:
2-3 rohlíky (nejlépe tmavé)
16-20 plátků libové slaniny
16-20 sušených švestek
sladká paprika
Postup:
Rohlíky nakrájíme na kolečka. Na každé kolečko položíme sušenou švestku, zabalenou v tenkém plátku libové slaniny. Špetrnky dáme na plech a prudce zapečeme.
Poté před podáváním lehce posypeme sladkou paprikou.
Poznámka:
Pokud kolečka z rohlíků nejdříve nasucho opečete, nemusíte již špetrnky zapékat.
Syrečky na špeku
Doba přípravy:5 min
Doba vaření:10 min
Počet porcí:4
Nejznámější český sýr proslavila jeho pronikavá chuť a vůně (nebo zápach?). Byla by škoda neochutnat tvarůžky jen kvůli jejich výraznému aromatu. Takže pokud jste připraveni zkusit něco nového, stiskněte si nos a připravte si toto pikantní a rychlé jídlo ze syrečků, vajec a špeku.
Suroviny:
200 g špeku
2 vejce
200 g olomouckých tvarůžků
2 krajíce chleba trochu sádla
pepř
sůl
Postup:
Na sádle osmahneme špek, kostičky chleba a kousky syrečků, zalijeme rozšlehanými vejci, dosolíme, opepříme a necháme zapéct. Podáváme s pivem.
Uzené maso s povidlovou omáčkou
Doba přípravy:20 min
Doba vaření:40 min
Počet porcí:4
Ve spojení s uzeným masem nesmělo toto jídlo, které má původ až ve středověku, chybět na žádném svatebním stole. Tuto sladko-slanou variaci chutí doporučují i hodně staré české kuchařské knihy. Jako přílohu podáváme hanácký poškrabek nebo kynuté knedlíky.
Suroviny:
40 dkg uzené krkovičky
20 dkg sušených švestek
6 dkg másla
4 dkg hladké mouky 1 polévková lžíce povidel
Doba přípravy:5 min
Doba vaření:10 min
Počet porcí:4
Nejznámější český sýr proslavila jeho pronikavá chuť a vůně (nebo zápach?). Byla by škoda neochutnat tvarůžky jen kvůli jejich výraznému aromatu. Takže pokud jste připraveni zkusit něco nového, stiskněte si nos a připravte si toto pikantní a rychlé jídlo ze syrečků, vajec a špeku.
Suroviny:
200 g špeku
2 vejce
200 g olomouckých tvarůžků
2 krajíce chleba trochu sádla
pepř
sůl
Postup:
Na sádle osmahneme špek, kostičky chleba a kousky syrečků, zalijeme rozšlehanými vejci, dosolíme, opepříme a necháme zapéct. Podáváme s pivem.
Uzené maso s povidlovou omáčkou
Doba přípravy:20 min
Doba vaření:40 min
Počet porcí:4
Ve spojení s uzeným masem nesmělo toto jídlo, které má původ až ve středověku, chybět na žádném svatebním stole. Tuto sladko-slanou variaci chutí doporučují i hodně staré české kuchařské knihy. Jako přílohu podáváme hanácký poškrabek nebo kynuté knedlíky.
Suroviny:
40 dkg uzené krkovičky
20 dkg sušených švestek
6 dkg másla
4 dkg hladké mouky 1 polévková lžíce povidel
citron
mletá skořice
cukr a sůl
Postup:
Opranou uzenou krkovičku vložíme do horké vody a uvaříme. Vařené maso vyjmeme a ve vývaru z uzeného masa rozvaříme sušené švestky. Rozpustíme máslo, přidáme hladkou mouku a připravíme světlou jíšku, kterou zalijeme vývarem z uzeného masa a rozvařených švestek a za stálého míchání vaříme tak dlouho, až je omáčka hladká, provařená a přiměřeně hustá. Před dohotovením přidáme do omáčky povidla, šťávu z citronu, citronovou kůru a mletou skořici. Podle potřeby též přisolíme. Jsou-li sušené švestky kyselé, omáčku přisladíme. Omáčku přecedíme přes řídký cedník, abychom odstranili pecky ze švestek. Podáváme s uzeným masem a knedlíky.
mletá skořice
cukr a sůl
Postup:
Opranou uzenou krkovičku vložíme do horké vody a uvaříme. Vařené maso vyjmeme a ve vývaru z uzeného masa rozvaříme sušené švestky. Rozpustíme máslo, přidáme hladkou mouku a připravíme světlou jíšku, kterou zalijeme vývarem z uzeného masa a rozvařených švestek a za stálého míchání vaříme tak dlouho, až je omáčka hladká, provařená a přiměřeně hustá. Před dohotovením přidáme do omáčky povidla, šťávu z citronu, citronovou kůru a mletou skořici. Podle potřeby též přisolíme. Jsou-li sušené švestky kyselé, omáčku přisladíme. Omáčku přecedíme přes řídký cedník, abychom odstranili pecky ze švestek. Podáváme s uzeným masem a knedlíky.
Vepřový brabec s bramborovým knedlíkem a zelím po moravsku
Doba přípravy:45 min
Doba vaření:120 min
Počet porcí:6
Na tuhle báječnou klasiku narazíte na seznamu „hotovek" v menu každé pořádné hospody. Možná si tedy říkáte, proč se s ní vařit doma? Protože domácí knedlíky a zelí musí na Moravě zvládnout každá správná hospodyňka. A díky vůni pečeného masa linoucí se široko daleko nepochybně nezůstane u stolu sama!
Suroviny:
750 g vepřového
bůčku nebo plece
1 cibule
2 stroužky česneku
olej
1 lžíce hladké mouky
voda na podlévání
kmín
sůl na zelí:
1 kg bílého hlávkového zelí
1 cibule
1 lžíce hladké mouky
1 syrový nastrouhaný brambor
voda na dušení
sádlo nebo olej
kmín
sůl
cukr
ocet
na knedlíky:
1 kg ve slupce vařených brambor
1 vejce
200 g hrubé mouky
150 g pšeničné krupice, sůl
Postup:
Nadrobno nakrájenou cibuli osmažíme v oleji dozlatova. Vložíme ji do pekáčku a na ni přidáme vepřové maso nakrájené na větší kostky. Posypeme kmínem a na plátky nakrájeným česnekem. Vložíme do trouby zahřáté na vysokou teplotu, po pěti minutách ji snížíme na 180 °C a poté pečeme ještě asi 45 minut. Občas promícháme a mírně podléváme. Maso vyjmeme, šťávu zaprášíme moukou a povaříme.
Očištěnou hlávku zelí rozkrojíme a vyřízneme košťál. Nakrájíme nebo nakrouháme na nudličky, spaříme vařící vodou a scedíme. Zalijeme trochou vody a za občasného míchání dusíme do poloměkka. Jemně nakrájenou cibuli osmahneme na tuku dorůžova, přidáme kmín, zaprášíme prosátou moukou a mírně osmahneme. Spolu s nastrouhaným bramborem vmícháme do zelí. Dusíme doměkka. Na závěr zelí dochutíme cukrem, octem a solí a ještě krátce podusíme.
Studené vařené a oloupané brambory prolisujeme nebo umeleme na masovém strojku. Přidáme rozšlehané vejce, prosátou mouku, krupici a osolíme. Vypracujeme tužší těsto, které rozdělíme na 4 stejné díly. Z každého vytvoříme váleček. Vkládáme do vařící vody a zvolna vaříme 15-20 minut. Uvařené knedlíky vyjmeme a nakrájíme na plátky.