Speciality - Východní Čechy
Speciality - Východní Čechy
Bramborové taštičky
Doba přípravy:30 min
Doba vaření:cca 5 min
Počet porcí:4 – 6
Jakmile se jednou naučíte klasické bramborové těsto, můžete z něj připravovat řadu vynikajících a jednoduchých jídel. Jedním z nich jsou i taštičky plněné povidly a sypané strouhankou.
Suroviny:
600 g brambor
200 g hrubé mouky
150 g krupice
1 vejce
100 g švestkových povidel
30 ml vody na rozředění povidel 2 l vody na vaření taštiček
100 g strouhanky
100 g moučkového cukru
150 g másla
sůl
Postup:
Oloupané a uvařené brambory po zchlazení jemně nastrouháme, přidáme k nim sůl, krupici, prosátou hrubou mouku a vypracujeme těsto. Část hrubé mouky si ponecháme na podsypání. Těsto vyválíme na tenčí plát, ze kterého vypícháme kolečka o průměru asi 6 cm, na jejich střed naneseme povidla, vložíme do tvořítka a překlopíme. Nemáme-li k dispozici tvořítko, kolečko v polovině přeložíme, okraje pečlivě stiskneme (nebo těsto nakrájíme na čtverečky a překládáme po naplnění protilehlé cípy a tvoříme šátečky). Taštičky vkládáme do vařící mírně osolené vody a zvolna vaříme, lehce zamícháme, aby se nepřichytily u dna. Uvařené a okapané taštičky prosypeme nasucho osmahnutou strouhankou, posypeme moučkovým cukrem a přelijeme přepuštěným máslem.
Dvojitá slepice
Doba přípravy:20 min
Doba vaření:120 min
Počet porcí:4-6
Ptáte se, jak nasoukat jednu slepici do druhé? Buďte bez obav, takové krkolomné kousky v kuchyni zkoušet nemusíte. Tuto specialitu totiž uvaříte z jediného kousku drůbeže. Tajemství její dvojitosti spočívá v úpravě masa. Polovinu prošpikujete a dopečete v troubě, zatímco druhá se bude dusit na másle na plotně.
Suroviny:
1 ks slepice (1200 g)
200 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
celý pepř
bobkový list
sůl
100 g slaniny
50 g másla
250 g cibule
mletá paprika
200 ml zakysané smetany
50 g hladké mouky
Postup:
Slepici rozkrojíme napůl a předvaříme v osolené vodě spolu s kořenovou zeleninou, celým pepřem a bobkovým listem. Poté slepici vyjmeme a vývar scedíme.
Jednu polovinu slepice silně prošpikujeme částí slaniny, podlijeme ji vývarem a pečeme v troubě doměkka.
Na másle zpěníme nadrobno nakrájenou cibulku, přidáme mletou papriku a zalijeme vývarem. Vložíme druhou polovinu slepice. Když je hotová, vyjmeme ji a základ zahustíme zakysanou smetanou v níž jsme rozkvedlali hladkou mouku. Omáčku povaříme a přecedíme. Nakonec přidáme zbytek rozškvařené, jemně nakrájené slaniny.
Na každý talíř servírujeme vždy díl pečené slepice a díl slepice lehce přelitý omáčkou. Zbylou omáčku podáváme v omáčníku.
Příloha:
máslové noky, brambory, rýže, těstoviny
Houbová smetanová polévka
Doba přípravy:10 min
Doba vaření:25 min
Počet porcí:4
Východočeská krajina vyzývá k procházkám přírodou a až bude houbová sezóna v plném proudu, určitě se z výletu nevrátíte s prázdným košíkem. Jestli bylo právě po dešti a potřebujete zahřát prokřehlé tělo, tak vám nejspíš přijde vhod vydatná smetanová polévka provoněná čerstvě nasbíranými hříbky.
Suroviny:
150 g moučných brambor
sůl
2 lžíce tuku
1 malá cibule
200 g směsi čerstvých hub
mletý pepř
kopr
2-3 lžíce kysané smetany
Postup:
Oškrábané brambory nakrájíme na kostky a vložíme do osolené vody. Zvolna uvaříme doměkka.
V kastrolu na tuku osmahneme najemno nakrájenou cibuli, ke které přidáme očištěné pokrájené houby. Osolíme, opepříme a podusíme.
Poté přidáme doměkka uvařené brambory, jemně nakrájený kopr, kysanou smetanu. Krátce prohřejeme.
Hovězí roštěná na česneku se špenátem a bramborovým knedlíkem
Doba přípravy:60 min
Doba vaření:60 min
Počet porcí:6–8
V hlavní roli české klasiky exceluje hovězí, špenát a bramborový knedlík, kterým zdatně sekunduje česnek v nepřehlédnutelné vedlejší úloze. To je jasná nominace na gastronomického Českého lva!
Suroviny:
800 g hovězího vysokého roštěnce
4 stroužky česneku
1/2 cibule
50 ml oleje
100 g másla
sůl špenát
1 kg mraženého listového špenátu
1 velká cibule
2 lžíce mouky
4 stroužky česneku
2–3 vejce
olej
sůl bramborové knedlíky
1 kg brambor
2 vejce
lžíce mléka
cca 400 g hrubé mouky
3 lžíce hrubé dětské krupičky
sůl
Postup:
Očištěnou roštěnou nakrájíme na plátky, rozklepeme a osolíme. V kastrolu rozpálíme olej, opečeme na něm plátky masa z obou stran, vyjmeme je a dáme stranou. Na rozpáleném oleji po mase zpěníme najemno nakrájenou cibulku a ihned vložíme maso zpět, přidáme nasekaný česnek a část másla. Až se máslo rozpustí, podlijeme vodou tak, aby bylo maso akorát zakryté, přiklopíme poklicí a dusíme do změknutí. Na závěr zjemníme máslem.
Špenát
Na rozpáleném oleji zpěníme cibuli, zasypeme moukou, zarestujeme do růžova a vložíme špenát, osolíme. Jakmile špenát pustí šťávu, přidáme nasekaný česnek a chvilku podusíme, vmícháme vajíčka a podáváme.
Bramborové knedlíky
Brambory, den předem vařené ve slupce, oloupeme, nastrouháme na hrubém okurkovém struhadle, v míse je osolíme a smícháme s vejci rozšlehanými ve lžíci mléka. Brambory přendáme na vál posypaný moukou a postupně do nich zaděláváme mouku s krupicí, až se těsto nelepí. Z těsta vytvarujeme šišky a vaříme je v osolené vodě asi 20 minut.
Hronovská vepřová pečeně na zázvoru
Doba přípravy:40 min
Doba vaření:90 min
Počet porcí:4
Lehce pálivá chuť zázvoru, sladký med a vůně hřebíčku dodávají vepřovému masu exotický nádech. Že jste správně ve východních Čechách poznáte podle přílohy, kterou je poctivé dušené zelí a domácí bramborový knedlík. Časově náročnější přípravu vám bohatě vynahradí skvělý kulinářský zážitek!
Suroviny:
500 g vepřové kýty s kůží
200 g cibule
500 ml světlého piva
50 g mletého zázvoru
20 ks hřebíčku
100 g medu
sůl
1 lžíce hladké mouky
na knedlíky:
500 g vařených brambor
200 g hrubé mouky
150 g bramborového škrobu
1 vejce
sůl
na zelí:
500 g červeného hlávkového zelí
brusinkový kompot
sůl
cukr
ocet
1 velký nastrouhaný syrový
brambor
vývar
Postup:
Nařežeme kůži na vepřové kýtě a vetřeme do ní mletý zázvor. Do zářezů v kůži napícháme hřebíček, maso osolíme a potřeme medem. Vložíme do pekáčku na pokrájenou cibuli a podlijeme pivem. V mírně rozehřáté troubě pečeme doměkka, dokud maso nezíská zlatavé zabarvení. Šťávu vydusíme a zaprášíme moukou. Rozředíme ji pivem a vývarem a řádně provaříme. Můžeme přidat ještě trochu medu a mletého zázvoru.
Uvařené brambory propasírujeme, přidáme mouku, škrob, sůl, vejce. Zpracujeme těsto, které se nesmí lepit. Z něj tvarujeme malé kulaté knedlíčky o průměru asi 3 cm a vaříme v osolené vodě.
Pokrájené zelí orestujeme na sádle a cibuli, přidáme brusinkový kompot a zalijeme vývarem, dochutíme solí, cukrem, octem a zahustíme nastrouhaným syrovým bramborem.
Příloha:
bramborové knedlíky, červené zelí, vařené brambory, bramborové placky, bramboráčky, saláty z čerstvé nebo nakládané zeleniny
Husí drůbky na paprice
Doba přípravy:20 min
Doba vaření:30 - 45 min
Počet porcí:4
Že je pečená husa vrcholem hodování o posvícení, je všeobecně známé. Lahůdkou jsou ale také husí drůbky, které si připravíte s jemnou paprikovou omáčkou. Vynikající budou s houskovým knedlíkem nebo bramborovými noky.
Suroviny:
400 g husích drůbků
2 cibule
100 ml smetany
2 lžíce sladké maďarské papriky
200 ml masového vývaru 100 g husího nebo vepřového sádla
100 g zakysané smetany
lžíce drceného kmínu
sůl
1 ks slepice (1200 g)
200 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
celý pepř
bobkový list
sůl
100 g slaniny
50 g másla
250 g cibule
mletá paprika
200 ml zakysané smetany
50 g hladké mouky
Postup:
Slepici rozkrojíme napůl a předvaříme v osolené vodě spolu s kořenovou zeleninou, celým pepřem a bobkovým listem. Poté slepici vyjmeme a vývar scedíme.
Jednu polovinu slepice silně prošpikujeme částí slaniny, podlijeme ji vývarem a pečeme v troubě doměkka.
Na másle zpěníme nadrobno nakrájenou cibulku, přidáme mletou papriku a zalijeme vývarem. Vložíme druhou polovinu slepice. Když je hotová, vyjmeme ji a základ zahustíme zakysanou smetanou v níž jsme rozkvedlali hladkou mouku. Omáčku povaříme a přecedíme. Nakonec přidáme zbytek rozškvařené, jemně nakrájené slaniny.
Na každý talíř servírujeme vždy díl pečené slepice a díl slepice lehce přelitý omáčkou. Zbylou omáčku podáváme v omáčníku.
Příloha:
máslové noky, brambory, rýže, těstoviny
Houbová smetanová polévka
Doba přípravy:10 min
Doba vaření:25 min
Počet porcí:4
Východočeská krajina vyzývá k procházkám přírodou a až bude houbová sezóna v plném proudu, určitě se z výletu nevrátíte s prázdným košíkem. Jestli bylo právě po dešti a potřebujete zahřát prokřehlé tělo, tak vám nejspíš přijde vhod vydatná smetanová polévka provoněná čerstvě nasbíranými hříbky.
Suroviny:
150 g moučných brambor
sůl
2 lžíce tuku
1 malá cibule
200 g směsi čerstvých hub
mletý pepř
kopr
2-3 lžíce kysané smetany
Postup:
Oškrábané brambory nakrájíme na kostky a vložíme do osolené vody. Zvolna uvaříme doměkka.
V kastrolu na tuku osmahneme najemno nakrájenou cibuli, ke které přidáme očištěné pokrájené houby. Osolíme, opepříme a podusíme.
Poté přidáme doměkka uvařené brambory, jemně nakrájený kopr, kysanou smetanu. Krátce prohřejeme.
Hovězí roštěná na česneku se špenátem a bramborovým knedlíkem
Doba přípravy:60 min
Doba vaření:60 min
Počet porcí:6–8
V hlavní roli české klasiky exceluje hovězí, špenát a bramborový knedlík, kterým zdatně sekunduje česnek v nepřehlédnutelné vedlejší úloze. To je jasná nominace na gastronomického Českého lva!
Suroviny:
800 g hovězího vysokého roštěnce
4 stroužky česneku
1/2 cibule
50 ml oleje
100 g másla
sůl špenát
1 kg mraženého listového špenátu
1 velká cibule
2 lžíce mouky
4 stroužky česneku
2–3 vejce
olej
sůl bramborové knedlíky
1 kg brambor
2 vejce
lžíce mléka
cca 400 g hrubé mouky
3 lžíce hrubé dětské krupičky
sůl
Postup:
Očištěnou roštěnou nakrájíme na plátky, rozklepeme a osolíme. V kastrolu rozpálíme olej, opečeme na něm plátky masa z obou stran, vyjmeme je a dáme stranou. Na rozpáleném oleji po mase zpěníme najemno nakrájenou cibulku a ihned vložíme maso zpět, přidáme nasekaný česnek a část másla. Až se máslo rozpustí, podlijeme vodou tak, aby bylo maso akorát zakryté, přiklopíme poklicí a dusíme do změknutí. Na závěr zjemníme máslem.
Špenát
Na rozpáleném oleji zpěníme cibuli, zasypeme moukou, zarestujeme do růžova a vložíme špenát, osolíme. Jakmile špenát pustí šťávu, přidáme nasekaný česnek a chvilku podusíme, vmícháme vajíčka a podáváme.
Bramborové knedlíky
Brambory, den předem vařené ve slupce, oloupeme, nastrouháme na hrubém okurkovém struhadle, v míse je osolíme a smícháme s vejci rozšlehanými ve lžíci mléka. Brambory přendáme na vál posypaný moukou a postupně do nich zaděláváme mouku s krupicí, až se těsto nelepí. Z těsta vytvarujeme šišky a vaříme je v osolené vodě asi 20 minut.
Hronovská vepřová pečeně na zázvoru
Doba přípravy:40 min
Doba vaření:90 min
Počet porcí:4
Lehce pálivá chuť zázvoru, sladký med a vůně hřebíčku dodávají vepřovému masu exotický nádech. Že jste správně ve východních Čechách poznáte podle přílohy, kterou je poctivé dušené zelí a domácí bramborový knedlík. Časově náročnější přípravu vám bohatě vynahradí skvělý kulinářský zážitek!
Suroviny:
500 g vepřové kýty s kůží
200 g cibule
500 ml světlého piva
50 g mletého zázvoru
20 ks hřebíčku
100 g medu
sůl
1 lžíce hladké mouky
na knedlíky:
500 g vařených brambor
200 g hrubé mouky
150 g bramborového škrobu
1 vejce
sůl
na zelí:
500 g červeného hlávkového zelí
brusinkový kompot
sůl
cukr
ocet
1 velký nastrouhaný syrový
brambor
vývar
Postup:
Nařežeme kůži na vepřové kýtě a vetřeme do ní mletý zázvor. Do zářezů v kůži napícháme hřebíček, maso osolíme a potřeme medem. Vložíme do pekáčku na pokrájenou cibuli a podlijeme pivem. V mírně rozehřáté troubě pečeme doměkka, dokud maso nezíská zlatavé zabarvení. Šťávu vydusíme a zaprášíme moukou. Rozředíme ji pivem a vývarem a řádně provaříme. Můžeme přidat ještě trochu medu a mletého zázvoru.
Uvařené brambory propasírujeme, přidáme mouku, škrob, sůl, vejce. Zpracujeme těsto, které se nesmí lepit. Z něj tvarujeme malé kulaté knedlíčky o průměru asi 3 cm a vaříme v osolené vodě.
Pokrájené zelí orestujeme na sádle a cibuli, přidáme brusinkový kompot a zalijeme vývarem, dochutíme solí, cukrem, octem a zahustíme nastrouhaným syrovým bramborem.
Příloha:
bramborové knedlíky, červené zelí, vařené brambory, bramborové placky, bramboráčky, saláty z čerstvé nebo nakládané zeleniny
Husí drůbky na paprice
Doba přípravy:20 min
Doba vaření:30 - 45 min
Počet porcí:4
Že je pečená husa vrcholem hodování o posvícení, je všeobecně známé. Lahůdkou jsou ale také husí drůbky, které si připravíte s jemnou paprikovou omáčkou. Vynikající budou s houskovým knedlíkem nebo bramborovými noky.
Suroviny:
400 g husích drůbků
2 cibule
100 ml smetany
2 lžíce sladké maďarské papriky
200 ml masového vývaru 100 g husího nebo vepřového sádla
100 g zakysané smetany
lžíce drceného kmínu
sůl
Postup:
Na sádle opečeme drobně nakrájenou cibulku. Když se zpění, přidáme nasolené husí drůbky, kmín a sladkou papriku, krátce opečeme. Vše podlijeme vývarem a dusíme do změknutí. Na závěr zjemníme smetanou a podle potřeby dosolíme a zredukujeme.
Kachna na medu a víně se zelím a bramborovým česnekovým knedlíkem
Doba přípravy:30 min, na marinování kachny 1 den
Doba vaření:2–3 hod
Počet porcí:4
Budete-li si chtít pochutnat na české klasice, dozlatova upečená kachna na medu je určitě ta správná volba. A když si jako přílohu připravíte dušené červené zelí a bramborové česnekové knedlíky, budou hosté vaše kuchařské umění ještě dlouho vynášet do nebes…
Suroviny:
1 kachna
100 g soli
2 špetky kmínu
300 ml červeného vína
200 ml vody
100 g medu
Dušené červené zelí
1 malá hlávka červeného zelí
100 g cibule
200 g jablek
50 g sušených švestek
50 ml octa
100 g krystalového cukru
2 lžíce sádla
sůl bramborové česnekové knedlíky
400 g ve slupce vařených brambor
100 g hrubé mouky
1 vejce
2–3 stroužky česneku
50 g uzeného špeku
dlaň majoránky
sůl
pepř
Postup:
Očištěnou kachnu osolíme (sůl důkladně vetřeme do masa), ochutíme kmínem a přelijeme medem. Vložíme do pekáče, podlijeme červeným vínem, vodou a necháme nejlépe přes noc odležet. Vložíme do trouby a pečeme na 200 °C cca 20 minut, poté přiklopíme a pečeme asi 2 hodiny na 165 °C. V průběhu pečení maso přeléváme a případně podléváme podle chuti vodou nebo vínem, ke konci pečení odklopíme a dopečeme zlatavou kůrčičku.
Dušené červené zelí
Na sádle zesklovatělou cibulku přidáme červené zelí pokrájené na nudličky, přisypeme cukr a necháme lehce zkaramelizovat. Přidáme pokrájené sušené švestky, podlijeme vodou, octem a necháme asi 20 minut dusit pod pokličkou. Před dokončením přidáme nastrouhaná jablka, krátce podusíme a dochutíme solí, případně cukrem nebo octem.
Bramborové česnekové knedlíky
Brambory oloupeme a nastrouháme, přidáme mouku, vejce, prolisovaný česnek, majoránku, lehce orestovaný špek, sůl a pepř. Těsto důkladně a rychle propracujeme (pozor, bramborové těsto rychle řídne), vytvoříme válečky, které vaříme 15–20 minut v osolené vodě nebo lépe v páře.
Křenová omáčka se šunkou od kosti
Doba přípravy:15 min
Doba vaření:30 min
Počet porcí:4-6
Stýská se vám po maminčiných omáčkách? S tímto receptem získáte klíč k jejich snadné přípravě. V naší variantě si do omáčky nastrouháme křen, ale stejně tak do ní můžete přidat kopr, okurky nebo houby a rychle si uvařit to, na co zrovna máte chuť.
Suroviny:
150 g másla
3 střední cibule
80 g hladké mouky
800 ml masového vývaru
200 ml smetany sůl
mletý bílý pepř
100 g čerstvého křenu
600 g šunky od kosti vcelku
Postup:
Máslo přepustíme, orestujeme na něm najemno krájenou cibuli, necháme zesklovatět, zaprášíme moukou a orestujeme na světlou jíšku. Za stálého míchání zalijeme vývarem, provaříme 20 minut, osolíme a ochutíme bílým pepřem, zjemníme smetanou, krátce povaříme. Do hotového bešamelu přidáme nastrouhaný křen a přelijeme přes plátky teplé šunky.
Škubánky s mlékem a mákem
Doba přípravy:10 min
Doba vaření:45 min
Počet porcí:4
Příprava pokrmu proslulého natolik, že po něm dostal jméno pejsek v oblíbeném českém večerníčku, není žádná věda. V jednom hrnci povaříte brambory a vytvoříte husté těstíčko, ze kterého budete škubat nočky. Dáváte-li přednost slaným jídlům, nahraďte cukr sýrem a máslo rozškvařenou slaninou.
Speciality:
500 g brambor
200 g hrubé mouky
sůl
400 g mléka
200 g mletého máku
cukr moučka
200 g másla
Postup:
Brambory dáme vařit do lehce osolené vody. Po uvaření je téměř scedíme, ale ponecháme v nich asi 4 cm vody. Zasypeme hrubou moukou a vařečkou propícháme v mouce otvory, aby mohla vycházet pára. Hrnec přiklopíme pokličkou a necháme na mírném ohni, dokud se voda nevyvaří. Poté důkladně prošťoucháme.
Vznikne lepkavá hmota z níž velkou lžící, namáčenou do horkého mléka, aby se nechytala, tvarujeme noky. Vkládáme je do talíře s horkým mlékem, sypeme mákem s cukrem a přeléváme rozpuštěným máslem.
Východočeské smaženky
Doba přípravy:120 min
Doba vaření:10 min
Počet porcí:10
Pěstování brambor se v podhůří dařilo, a tak nemohou chybět ani v dalším tradičním receptu z této oblasti. Do sladké pochoutky kromě zemských jablíček patří také ta obyčejná, nejlépe z vlastní zahrádky. Po rozplývajících se šátečcích se určitě zapráší dřív, než stihnete dosmažit poslední z nich!
Suroviny:
1 kg ve slupce vařených brambor
400 g hrubé mouky
1 vejce
5 jablek
cukr moučka
skořice
olej
sůl
Postup:
Z oloupaných a prolisovaných studených brambor, mouky, vejce a soli připravíme vláčné bramborové těsto, ze kterého tvoříme čtverečky. Plníme je nastrouhanými jablky, které sypeme cukrem se skořicí. Každý čtvereček těsta přehneme a spojíme, abychom vytvořili šáteček. Připravené šátečky smažíme v rozpáleném oleji. Na závěr ještě posypeme skořicovým cukrem.