Smažená jídla
Smažený strouhaný sýr
Potřebujeme:
500 g tvrdého sýra, 4 vejce, strouhanka na obalení, špetka soli, špetka mletého pepře, olej na smažení.
Sýr jemně nastrouháme, smícháme s pepřem a dvěma vejci. Pečlivě vypracujeme vláčnou, hladkou a kompaktní hmotu. Z ní vytvoříme mokrýma rukama 8 malých placiček. Zbylá 2 vejce rozšleháme se solí. Sýrové placičky postupně obalíme ve vejcích a strouhance. Tato připravené placičky osmažíme v rozpáleném oleji po obou stranách do zlatova. Podáváme s tatarskou omáčkou a vařenými brambory.
Andělské řízky
Potřebujeme:
4 řízky z kýty, 2 lžíce olivového oleje, 4 stroužky česneku, 1/2 lžičky soli, 1 lžička tymiánu, 1/2 lžičky čerstvé citronové kůry, 2 rajská jablíčka, 2 kompotované broskve, špetka mletého pepře, 1 lžička oregana, 4 plátky eidamu, 2 lžíce oleje.
Z utřeného česneku, olivového oleje, soli, tymiánu a citronové kůry umícháme marinádu. Tou potřeme omyté a usušené řízky a necháme je nejméně 2 hodiny v chladničce marinovat. Pak je na jedné lžíci oleje prudce opečeme do zlatova a přendáme na pekáč, vymazaný druhou lžící oleje. Na každý řízek položíme dva plátky rajčete a půlku broskve, opepříme, posypeme oreganem, přikryjeme plátkem sýra a vše v horké troubě zvolna zapečeme, až se sýr částečně rozteče a zrůžoví. Podáváme s opečenými brambory.
Potvory k snídani
Potřebujeme:
4 žloutky, sklenice mléka, lžička kari, strouhanka na zahuštění. V misce rozkvedlejte žloutky, zalijte sklenicí mléka, přidejte kari a strouhanku na zahuštění.
Celá směs musí být tak hustá, aby se daly lžičkou nadělat placičky, ktere kladete na rozpálený tuk. Opečte je rychle z jedné i druhé strany. Ještě horké je položte na talíř a na ně, co dům dá.
HOLŠTÝNSKÝ BIFTEK
Potřebujeme:
250 g cibule, 4 lžíce oleje, 4 bifteky po 150 g, 1/2 pepře, sůl, 2 lžíce másla.
Oloupejte cibuli a nakrájejte na plátky. Cibuli osmahněte do zlatova na 2 lžících rozpáleného oleje, rychle míchejte. Potom vyklopte na talíř. Zbývající olej dejte do pánve a rozehřejte. Vložte bifteky a opékejte zprudka za častého obracení. Po 2 minutách, když jsou bifteky pěkně opečené, snižte teplotu. Hotové bifteky osolte a opepřete. Dejte na ně máslové hoblinky a servírujte. Cibuli dejte zpět do pánve a vmíchejte do vypečené šťávy. Dochuťte pepřem a solí.
Sýrové placičky
Potřebujeme:
300g salámu Junior, 200g tvrdého sýra, 1 vejce, sůl a pepř.
Rozemelte salám a sýr, přidejte vejce, sůl a pepř. Ze směsi tvořte placičky, které usmažte na oleji. Podávejte s bramborovou kaší.
Pirátské topinky
Potřebujeme:
12 krajíčků veky
3 tavené sýry s masem a zeleninou
česnek
máslo
pažitka
3 tavené sýry s masem a zeleninou
česnek
máslo
pažitka
Postup:
Krajíčky nasucho opečeme, po jedné straně potřeme máslem, utřeným česnekem a navrch rozetřeným taveným sýrem. V předehřáté troubě nebo lépe pod grilem je prohřejeme. Před podáváním sypeme nasekanou pažitkou.
Škvarkové placky
Potřebujeme:
1 kg hladké mouky,kvásek (droždí + mléko),1 vejce,1 špetka soli,6 lžic sádla,6 lžic škvarků
mléko
mléko
Postup:
Do mouky vyhloubíme důlek vložíme kvásek,promícháme, necháme kynout.
Přidáme vejce, sůl, škvarky, sádlo a dolijeme mlékem na správnou hustotu. Vytvoříme placky které z obou stran osmažíme na rozpáleném oleji.
Přidáme vejce, sůl, škvarky, sádlo a dolijeme mlékem na správnou hustotu. Vytvoříme placky které z obou stran osmažíme na rozpáleném oleji.
Bramboráčky se sýrem
Potřebujeme:
800 g brambor
1 zelená paprika
1 svazek jarní cibulky
100 g anglické slaniny
2 vejce
sůl
pepř
muškátový květ
20 g másla
150 g sýra eidam
1 svazek petrželky
1 zelená paprika
1 svazek jarní cibulky
100 g anglické slaniny
2 vejce
sůl
pepř
muškátový květ
20 g másla
150 g sýra eidam
1 svazek petrželky
Příprava:
Brambory si den předem uvaříme ve slupce. Vychladlé je potom oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle. Omyjeme a očistíme papriku s cibulkou. Papriku nakrájíme na slabé proužky a cibulku i s natí na kolečka. Slaninu pokrájíme na drobné kostičky a dokřupava je osmahneme. Brambory smísíme s pokrájenou paprikou, cibulkou i s vysmahnutou slaninou. Přimícháme vejce a muškát, osolíme a opepříme. V pánvi rozpustíme máslo a dozlatova na něm osmahneme bramboráčky. Smažíme asi 6 minut z každé strany. Na jemném struhadle nastrouháme sýr. Vždy část jej nasypeme na téměř hotový bramboráček a necháme ho rozpustit. Hotový pokrm na závěr posypeme drobně nasekanou petrželkou a ještě horký servírujeme.
Langoše
Potřebujeme:
35dkg polohrubé mouky,2dcl mléka,špetku soli,lžičku mletého cukru, 20dkg kvasnic,olej.
Příprava:
- Ve velké míse si připravíme těsto.
- Přidáme mouku,mléko,sůl a zpracujeme těsto.
- Těsto necháme vykynout na teplém místě.
- Z kynutého těsta tvarujeme langoše,které smažíme na rozpáleném oleji.
- Ochutíme česnekem,kečupem,sýrem apod.podle vlastní chuti.