Utopenci
Utopenci z gothaje s cibulí
Suroviny:
Gothajský salám 2 kg, cibule 6 ks, ocet 3/4 litru, pepř mletý, bobkový list, sůl a podobně
Postup:
Nakrájíte gothaj na tenké centimetrové plátky (trojúhelníčky, kostky..), cibuli na kolečka. Do velké lahve od okurek dáváte na střídačku cibuli a salám, popepříte, přidáte bobkový list, můžete přidat i cokoliv jiného - nové koření, mletou papriku, čili papričky, feferony, nakládanou papriku nebo okurky, nakonec zalejete octem (čím víc, tím líp) lžičku soli a vodu - klasicky za studena nebo si můžete nálev svařit předem a nechat ho raději vychladnout - pozor, gothaj taje víc než buřty).
Fajnšmekrovi utopenci
Suroviny:
2 kg špekáčků, 1,5 kg cibule, 10 kyselých okurek, 2 sterilované kapie (popř. feferonky), 0,65 l vody, 0,5 l octa, 1/2 sáčku Deka na okurky, 3 lžíce cukru, 1/4 lžičky soli, 1/4 lžičky mletého černého pepře, 1 lžíce oleje, 10 kuliček pepře, 10 kuliček nového koření, 4 bobkové listy, 1 stroužek česneku, 1 lžíce sójové, 1 lžíce worchestrové omáčky.
Postup: Špekáčky oloupeme a podélně nařízneme. Okurky nakrájíme na plátky a vložíme do naříznutých špekáčků. Cibuli a kapii nakrájíme na nudličky. Vše skládáme do 3,5 l láhve od okurek (cibule, špekáčky, sem tam kapie, cibule atd.). Dobře upěchujeme a zaléváme teplým (ne vařícím) nálevem (jsou dříve hotové). Dobře uzavřeme celofánem a gumičkou a necháme v chladu uležet nejméně týden.
Utopenci se zelím
Suroviny:
špekáčky, chilli koření, cibule, kysané zelí
Nálev: 1/2 l octa, 1/4 l vody, 20 x cukerin, 4 kuličky nového koření, 4 kuličky celého pepře, 4 bobkové listy, 1 lžička soli
Postup:
Špekáčky podélně nařízneme,opepříme, přidáme chilli dle chuti a vložíme cibuli. Do 4 litrové lahve prokládáme vrstvu zelí vrstvu cibule a špekáčky. Nakonec přidáme feferonku. Vše zalijeme horkým nálevem.
Utopenci s mrkví
Suroviny:
15 špekáčků, 2 nastrouhané mrkve, plnotučná nebo francouzská hořčice, 3-4 bobkové listy, 6-8 kuliček nového koření, asi 40 kuliček černého pepře, kousek feferonky, 4 sterilované podélně na plátky nakrájené okurky, 8 stroužků česneku nakrájeného na plátky, ocet, nálev z Deka podle návodu, oslazeny 3-5 kousky sacharinu, 5-6 středních cibulí nakrájených a rozebraných na kolečka.
Postup:
Špekáčky sloupneme, z jedné strany podílně nařízneme asi do poloviny, z druhé strany uděláme 3-4 méně hluboké příčné řezy. Do příčných řezů vložíme plátky česneku, pak podélný řez vytřeme hořčicí a vložíme do něho plátek okurky. Řezy s náplní zamáčkneme.
Do sklenice vrstvu cibule, vrstvu zeleniny, vrstvu špekáčků, vrstvu cibule, vrstvu zeleniny, vrstvu špekáčků, horní vrstva cibule. Do vychladlého nálevu přidáme 1 dl octa, zamícháme a zalijeme (vše musí být ponořeno). Zakryjeme alobalem a necháme 7-10 dní v chladu (dole v ledničce) uležet. Zbytek nálevu můžeme použít na dolévání, když bude potřeba, a schovat napříště.
Kubasovi Mastňáci
Suroviny:
Špekáčky bez špeku nebo točeňák, cibule (vhodnější je žlutá nebo bílá, červená zase osvěží estetický dojem), česnek, voda, ocet, olej, cukr, sůl, hořčičné semínko, celý pepř, nové koření, koriandr, bobkový list.
Postup:
Točeňák svlékneme ze střívka (beztak je asi umělé) a nakrájíme na kolečka. Na kolečka nakrájíme také cibuli (spíš víc než míň). Na pětilitrovku Mastňáků je třeba asi tak 1,3 kg uzeniny a 3 - 4 větší cibule. Připravíme si asi tři stružky česneku, nakrájené na plátky.
Když máme cibuli a salám připravené, rozjedeme to nejdůležitější - lák. Dáme vařit cca 2 litry vody, 2 deci octa a cca 0,5 litru oleje. Přidáme cukr a sůl tak, aby lák nechutnal ani příliš sladce, ani příliš slaně. Dobře je sypat to do hrnce pomalu a postupně a průběžně ochutnávat. Přidáme 4 bobkové listy, lžičku nebo dvě hořčičného semínka, lžičku koriandru, 20 kuliček pepře a 15 kuliček nového koření. Lák povaříme, dochutíme podle gusta.
Mezitím si připravíme Mastňáky do sklenice. Na dno patří mocná vrstva cibule. Na ní klademe ve dvou vrstvách kolečka točeňáku. pak zas cibule (a česnek) a zase salám a tak až nahoru. Když je sklenice plná, zalijeme buřtíky horkým lákem, zavíčkujeme sklenici a víčko ještě překryjeme sáčkem (celofánovým nebo mikrotenovým). Mastňáci jsou hotoví za dva až tři dny. Nejlépe ale chutnají třetí týden. To je ale potřeba je sníst, protože čtvrtý týden už tak dobří nejsou (chytnou příliš kyselost octa).
Utopenci s worcesterem
Suroviny:
50 dkg kabanosu, buřtů nebo špekáčků
4 větší cibule
Nálev:
4 lžíce octa, 4 lžíce oleje, 4 lžíce plnotučné hořčice, 4 lžíce worcesteru, 4 lžíce kečupu, 8 lžic vody, 1/2 lžičky chilli, sůl a pepř, papriku
Příprava:
Uzeninu a cibuli nakrájíme na kolečka. Narovnáme do sklenice (asi do poloviny), zalijeme nálevem, zbylou uzeninu s cibulí lžící utlačíme, dolijeme nálevem a sklenici uzavřeme.
Nálev:
Ocet, olej, hořčici, worcester, kečup a vodu povaříme za stálého míchání na mírném ohni, přidáme půl lžičky chilli, sůl, pepř, papriku (podle chuti).
Když vznikne hladká hmota, teplá se nalije na uzeninu. Po vychladnutí můžeme konzumovat, ale chutnější je až za několik dnů (2-4 dny), kdy se v chladu uleží (pokud ji ovšem nesež....)